Vings första tågsemester

I slutet av september 2019 gick Vings första tågsemester av stapeln, i samarbete med outdoorbyrån Systrar i bergen. En förväntansfull grupp på 28 personer skulle ta sig från Stockholm till Davos i schweiziska Alperna. Det var de härliga vandringslederna i dalarna runt staden som var resans mål.

_Text: Emma Alex_

Att tågresan dit skulle ta nästan 30 timmar, med ett flertal byten, var ingenting som verkade avskräcka någon i gruppen. De otroligt vackra vyerna som passerade förbi utanför tågfönstret, och det trevliga sällskapet, fick tiden att gå relativt snabbt.

– Att åka tåg är en väldigt social upplevelse, eftersom man har gott om tid att lära känna sina medresenärer. Det var roligt att få träffa så många nya människor, både inom gruppen och lokala passagerare, berättar Anette Ros som reste till Davos med sin man Kai för att fira sitt silverbröllop.

Davos är Europas högst belägna stad, med en höjdnivå på 1.560 meter över havet. Foto: Maja Tekla

Regnet öste ned utan uppehåll under första dagens vandring, men det tog gruppen med ro. Det var bara att göra det bästa av situationen. Och kanske är det just sådana prövningar som knyter människor närmare varandra. För även om det skiljde 50 år mellan resans äldsta och yngsta deltagare var sammanhållningen stark under hela resan.

Davos har en historia som välkänd kurort som botade många sjuka med dess rena luft. Det är en otroligt vacker stad, omsluten av höga berg. Man har inte särskilt bråttom när man vandrar genom dessa landskap som tycks hämtade ur inledningsscenen i Sound of Music. Det är vanligt med korta pauser för att se på utsikten och föreviga ögonblicket med mobilkameran.

I dalarna runt Davos finns över 700 kilometer långa vandringsleder. Foto: Maja Tekla

På kvällarna serverade hotellet en utsökt fyrarättersmiddag. Välbehövligt efter en lång dags vandring. Vissa ville hellre äta middag i byn eller köpa med sig schweiziska delikatesser, som goda ostar och korvar, till hotellrummet.

– Det bästa med att åka på en gruppresa är att du är med på dina egna villkor, även om du tillhör en grupp, säger Margareta Widing som var med på resan. Det finns inget krav på att vara med på alla aktiviteter. Någon dag kanske ett par timmar på balkongen, med utsikt över de grönskande bergen, lockar mer än vandring. Och då är det helt okej.

Resans höjdpunkt var, enligt de flesta, vandringen och gemenskapen. Att få uppleva en sådan vacker natur och samtidigt vara med en härlig grupp. Såväl under resan dit och hem som där på plats. Det var en aktiv och trevlig semester. Och att åka tåg var ett nygammalt och spännande sätt att resa på.

Flera deltagare lovordade resan med uttryck som ”succé” och ”mitt livs resa”. Och innan tåget hunnit kommit tillbaka till Stockholm hade flera börjat prata om att göra en gemensam resa snart igen.

Det var en stark sammanhållning i gruppen. Foto: Maja Tekla

Visste du att Ving arrangerade tågresor redan för cirka tio år sedan? Resorna nylanseras nu som gruppresor.