Mauritius

Fem skäl att älska

Mauritius

5 skäl att älska Mauritius

Mauritius har sedan länge funnits på min bucketlist. Innan avresa är jag nästan lite orolig. Hur ska mina höga förväntningar på detta paradisresmål kunna uppfyllas? Det är också en speciell resa för oss, jag har precis fyllt 50 och vill avsluta firandet med en drömresa tillsammans med familjen. Klart att förväntningarna är skyhöga. Men snart är oron som bortblåst. Det visar sig snabbt att Mauritius, min ultimata semesterdröm, levererar på precis alla punkter. Men vad är det då som gör att man älskar Mauritius? Här listar jag fem skäl, det finns med all säkerhet fler, men här är de, i mitt tycke, viktigaste.

Text: Magdalena Öhrn   Foto: Magdalena Öhrn & Vings bildarkiv

1. Stränderna

Le Morne, stranden vid Paradis Hotel

Le Morne, stranden vid Paradis Hotel

Självklart. Mauritius är själva sinnebilden av en paradisstrand. Tänker man på Mauritius så tänker man spontant på en vacker, vidsträckt, orörd, vit strand. Och det finns massor av dem på ön. Vi besökte både stränder där lokalbefolkningen tillbringade sin lediga tid och hotellstränder med solstolar, vattensporter och strandbarer. På norra ön, där vi bodde, sägs stränderna vara lite finare (och dessutom är vädret lite bättre enligt lokalbefolkningen). Men mina personliga strandfavoriter är spridda runt ön; Belle Mare på östra sidan, kitesurfarnas paradis Le Morne på sydvästra kusten och den långsträckta Flic en Flac på västra Mauritius. Det är väl värt att ta sig runt och besöka fler stränder än den man bor på.

2. Fantastisk service & utmärkta hotell

Le Mauricia i Grand Baie på Mauritius

Vi bodde här på Le Mauricia i Grand Baie

Mauritierna själva inser hur viktiga turisterna är för landets överlevnad och jag har aldrig upplevt så bra service som här. Människorna är både vänliga och omtänksamma och det är tydligt att de sätter ett värde i att min semester ska bli precis som jag vill ha den. Här på ön vet kyparna att du är sugen på en iskall öl redan innan du själv vet det. Nästan. Det är i alla fall känslan. Vi hade tur som fick fira nyår på Mauritius – här gick öborna all in med cocktails på stranden, en dignande buffé utan dess like, spektakulära isskulpturer och fantastiska fyrverkerier. Ett minne för livet.

Mauritierna vet också hur man skapar en trivsam atmosfär och stämning på hotellet. På vårt hotell anordnades varje kväll när solen gick ner en så kallad "sun downer", en drink som serverades på stranden. Populärt och välbesökt bland hotellets gäster. Senare på kvällen tändes en lägereld på stranden, en trubadur sjöng och spelade gitarr, en bar öppnades och hotellets gäster kunde sitta runt elden och sjunga med. Otroligt mysigt. En stjärnkikare som alla kunde titta i fanns vid poolen på kvällana. Allt detta, tillsammans med den väldigt trevliga personalen, gjorde att gästerna trivdes. Lägstanivån på Mauritius är mycket, mycket hög. Även ett enklare hotell ger sina gäster fantastisk service. Och det märks att hotellpersonalen är stolt över att göra det.

3. Maten

Färska frukter och grönsaker på Mauritius

Färsk frukt i massor: mango, passionsfrukt, kokosnöt och ananas. Till frukost, lunch och middag.

Ön har en spännande historia. Från början beboddes Mauritius av dronter, ett slags fåglar som inte kunde flyga. Därefter kom holländarna, som var de första bosättarna, och döpte ön efter sin prins Mauritz. Sedan tog fransmännen över ön, hämtade slavar från Afrika och lät dem arbeta på sockerrörsfälten (socker är än idag en viktig inkomstkälla vid sidan av turismen). När slaveriet avskaffades kom indierna för att arbeta på fälten och de utgör idag den största befolkningen på Mauritius. I början av 1800-talet övertog britterna makten och först 1968 blev Mauritius självständigt.

Öns brokiga bakgrund gör sig påmind i det mauritiska köket som har influenser från Indien, Kina, Frankrike och Afrika. Därtill fisk och skaldjur från Indiska oceanen och mycket chili som är den mest använda kryddan. Det kan ju inte bli annat än gott! Dessutom finns det färsk frukt i massor: mango, passionsfrukt, kokosnöt och ananas. Till frukost, lunch och middag. Frukt som jag saknar varje dag på hemmaplan. Mauritius är också känt för sin rom, gjord av sockerrör. Besök gärna en fabrik och se hur rommen framställs, och köp med dig hem. Och på plats – njut av en ”sun downer” gjord på rom, eller kanske en romdrink vid poolen efter middagen.

4. Massor att göra

Det finns mängder av aktiviteter på Mauritius

Golfbanan vid Paradis Hotel. Många hotell erbjuder sina gäster vattensporter utan kostnad.

Att det finns massor att göra på Mauritius gjorde mig faktiskt lite förvånad. För även om jag vill ha upplevelser på semestern, hade jag i ärlighetens namn förväntat mig en lugn sol- och badsemester med en del vattensporter, men i huvudsak en solstol och en bra bok. Men på Mauritius finns nåt för alla. Många hotell erbjuder sina gäster vattensporter utan kostnad. På vårt hotell fanns kanoter, vattenskidor, segelbåtar, surfingbrädor, stand up paddle, snorklingsutrustning och mycket mer. Perfekt när tonåringen som inte gillar att sola behöver sysselsättning.

Ön är ganska liten, ungefär 2/3 av Gotland, och det är lätt att ta sig runt. Det finns bussar, men tidtabellen är inte riktigt att lita på. Vi hyrde vid ett par tillfällen en taxi som vi bokade för en hel dag. Både prisvärt och smidigt. För golfare finns fler än tolv golfbanor på ön, alla av hög klass. På Vings hotell Belle Mare Plage ingår till och med green fee i priset för de två banor som ligger precis vid hotellet. Och för den vetgirige finns allt från sockerrörsmuseum till en välkänd botanisk trädgård i Pamplemousses.

Huvudstaden Port Louis är värd ett besök. Missa inte marknaden med matvaror, kryddor, kläder, tyger och hushållsprylar. Färgglatt, rörigt och trångt. På Caudan Waterfront, ett modernt men lite dyrare shoppingcenter som ligger nere i hamnen, hittade vi både klänningar och väskor. Prisvärd kashmir av hög kvalitet är något som mauritierna är kända för. Här kan man hitta sjalar och koftor mycket billigare än hemma. Katamaranturen till Ile aux Cerf är ett måste. En jättehärlig heldagsutflykt med mat, dryck, snorkling och vackra vyer. Ile aux Cerf är oerhört vackert, även om det var ganska mycket folk när vi besökte ön. Vi bodde i Grand Baie på norra ön, här finns en del nöjesliv i form av restauranger och barer, samt enstaka nattklubbar. Man ska dock veta att hit åker man inte med kompisgänget för att festa, det är mest familjer och par på bröllopsresa som är här.

5. Vackra vyer = fantastiska instamoments

Vackra vyer på Mauritius

På Mauritius vimlar det av Instamoments, motiv man mer än gärna lägger ut i sociala medier. Och det blir extra tydligt då man reser med tonåringar. Naturen är en blandning mellan Thailand och Karibien och vart man än vänder sig är omgivningarna vackra. Ön är grön och lummig, mycket tack vare att det regnar regelbundet. Oftast är det korta skurar, så korta att man inte ens hinner ur solstolen innan den är över. Det känns svalkande i värmen. Stränderna är fantastiska, orörda, långa och vita. Och är man som jag en sucker för solnedgångar så har man hamnat helt rätt – vi fick uppleva vackra solnedgångar varje kväll.

När jag tänker efter finns det faktiskt ännu fler skäl att älska Mauritius. Klimatet till exempel, det är precis lagom varmt, fläktande vindar och aningens svalkande i havet. Men det här är mina skäl att älska den här ön, åk dit och se vilka som blir dina. Och nästa gång jag åker dit hittar jag säkert fler.