Inspiration

Så lagar du tapas hemma

Den spanska tapastraditionen har många år på nacken, men är fortfarande lika uppskattad. Få saker slår att njuta av godsakerna på en tapasrestaurang i Spanien, men lyckligtvis kan du även laga dem hemma i ditt eget kök med dessa enkla recept.

Tortilla Española – potatisomelett

Det här behöver du:

• 0,5 dl olivolja
• 4 bakpotatisar
• 1 gul lök
• 200 g chorizo
• 5 ägg
• Salt och peppar

Så här gör du:

  1. Skala potatisarna och skär dem i skivor. Hacka löken i små bitar och skär chorizon ​​i tärningar.
  2. Värm 2-3 msk olja i en stekpanna på medelhög värme. Stek potatis och lök i ca 10-15 minuter.
  3. Tillsätt chorizon ​​i pannan och stek i ytterligare 5 minuter. Potatisen ska bli mjuk och korven genomstekt. Krydda med salt och peppar.
  4. Vispa ihop ägg i en stor skål och tillsätt potatis, lök och chorizo ​​från stekpannan. Blanda väl.
  5. Häll resten av oljan i en ren stekpanna och värm på medelhög värme.
  6. Stek blandningen med ägg, lök, potatis och chorizo ​​i ca 10 minuter utan omrörning (se till att pannan inte är för varm!)
  7. Vänd omeletten och stek den andra sidan i 5-10 minuter.
  8. Lägg en stor tallrik upp och ner över stekpannan och vänd pannan medan du håller i tallriken, så att omeletten hamnar på tallriken.
  9. Låt omeletten svalna, eller servera den varm.
Tortilla Española – potatisomelett

Tortilla Española – potatisomelett med lök och chorizo

Gambas Al Ajillo – räkor i vitlök

Det här behöver du:

• 1,5 dl olivolja
• 4 vitlöksklyftor
• 1 tsk chiliflakes
• 20-25 stora räkor
• Saft från 1 citron
• 0,5 dl konjak
• 1 tsk paprikapulver
• 1 msk persilja
• Salt och peppar
• Gott bröd

Så här gör du:

  1. Finhacka vitlök och persilja, och skala räkorna.
  2. Värm oljan i en stekpanna (eller i en spansk, eldfast lerform om du har det).
  3. Tillsätt vitlök och chiliflakes och låt det fräsa i pannan tills vitlöken blir gyllenbrun.
  4. Höj temperaturen och tillsätt räkor, citronsaft, konjak och paprikapulver. Blanda väl.
  5. Ta bort pannan från värmen efter 3-4 minuter. Tillsätt salt och peppar, toppa med persilja och servera med bröd.
Gambas Al Ajillo – räkor i vitlök

Klassikern Gambas al Ajillo lagar du på bara några minuter. Himmelskt gott!

Aioli – vitlöksmajonnäs

Det här behöver du:

• 3-4 vitlöksklyftor
• 1 tsk salt
• 2 äggulor
• 2,5 dl extra virgin olivolja
• 1-2 msk färskpressad citronsaft

Så här gör du:

  1. Se till att alla ingredienser är rumstempererade innan du börjar. Vispa ihop vitlök, salt och äggulor. Du kan använda en stavmixer.
  2. Tillsätt olivolja sakta, t.ex. genom att hälla i en tunn stråle medan du vispar.
  3. Smaka av med citronsaft och salt.

Pimientos de Padrón – stekt paprika

Det här behöver du:

• 0,5 kg färska pimientos de padrón (små, gröna paprikor)
• Olivolja
• Havssalt

Så här gör du:

  1. Skölj paprikorna i kallt vatten och torka av dem.
  2. Värm rikligt med olivolja i en stekpanna och stek paprikorna i flera omgångar i 2-3 minuter.
  3. Tillsätt salt och peppar och servera.
En tallrik med pimientos de padrón

Att laga Pimientos de Padron hemma i ditt eget kök är enklare än du tror.

Vill du se fler recept?