ÅNGADE OCH FYLLDA BAOBRÖD MED FLÄSKSIDA

Ångade och fyllda baobröd med fläsksida

Recept – Ångade och fyllda baobröd med fläsksida

4 portioner

Ingredienser:

Ångade baobröd

1 tsk torrjäst
2 dl varmt vatten
5 dl vetemjöl
2½ dl maizena
5 msk socker
1 tsk salt
¾ dl majsolja
2½ tsk bakpulver
olja att pensla med

Fyllning per baobröd

1 bit krispsallad
1 nypa inlagd rödlök
2 skivor Xa Xiu fläsk, se recept nedan alt. använd tofu som veg
2-3 skivor gurka, skivad
½-1 msk hoisinsås

Xa Xiu pork

500 g fläsksida eller fläskkarré, skuren i 5 cm tjocka ”remsor”
2 msk ketchup
1 klyfta vitlök, finriven
1 msk röd matfärg
2 msk soja
2 msk kinesiskt risvin eller torr sherry
2 msk ostronsås
2 msk hoisinsås
½ msk sesamolja
3 msk honung
1 msk råsocker
1 tsk salt
1 tsk 5-kryddor, kinesisk kryddblandning
svartpeppar

Så här gör du:

Ångade baobröd

Blanda jäst och vatten i en bunke till en degblandare, låt stå i 5 minuter. Blanda i mjöl, maizena, socker, salt och olja. Låt degblandaren gå på lägsta hastigheten och blanda ihop till en fast degboll. Lägg plastfilm ovanpå bunken och låt jäsa i 2 timmar. Ta av plastfilmen och blanda i bakpulver, eventuellt krävs 1-2 tsk vatten för att bakpulver ska blandas i ordentligt. Låt vila i ytterligare 15 minuter. När degen vilar, skär till 10 x 10 cm bitar av bakplåtspapper till senare.

Ta ut degen och forma en lång rulle och dela i 10-12 bitar. Kavla ut degbollarna till avlånga plattor och pensla med ovansida med olja. Vik ihop degplattor och lägg varje ”ficka” på ett smörgåspapper. Lägg degfickorna i en ångkorg, lägg på lock och ställ på en kastrull med kokande vatten i (har du en ångugn använder du den på 100 % ånga och 100°C). Ånga baobröden i ca 8 minuter och lyft sedan av korgen. Fyll dem med gottigheter (se nedan) medan de är ljumna och servera direkt.

Xa Xiu pork

Blanda samman alla ingredienser i en skål och lägg i fläskremsorna. Marinera i ca 2-3 timmar i kyl. Hetta sedan upp ugnen till 200°C med grill. Lyft ur köttet ur marinaden, spara den i en skål, och lägg dem på galler ovanpå en plåt, gärna med folie på! Pensla lite marinad på köttet och sätt in mitt i ugnen och ”grilla” ca 15-25 minuter, beroende på färg och val av kött. Vänd på köttet och pensla igen och ”grilla” ytterligare 10-20 minuter. Ta ut och kolla så att köttet är färdigt, pensla igen och låt vila i 5-10 minuter. Skiva upp kött och servera i bao med övriga ingredienser.

Fler recept

Här hittar du fler recept från vår nya streetfood-meny. B.la. nudelsoppa, flatbread, satay och tandoorilax.