Hyrbilsguide Teneriffa
Vår hyrbilsguide till
TENERIFFA
19 pärlor

19 fantastiska platser på Teneriffa

Puerto de la Cruz, Garachico, Los Gigantes, Mascadalen – det finns massor av spännande ställen att besöka på Teneriffa. Får vi presentera 19 smultronställen för dig som vill se mer än bara stranden och poolen?


Tips! Skriv ut guiden och ta med den på resan.

19 tips:

 1. Barranco del Infierno
 2. Los Gigantes
 3. Masca
 4. Garachico
 5. Playa de San Juan
 6. Tamaimo
 7. Icod de los Vinos
 8. Puerto de la Cruz
 9. Bajamar
 10. Anagabergen
 11. Cruz del Carmen
 12. Pico Ingles
 13. San Andrés
 14. Igueste
 15. Las Bodegas
 16. Güimar
 17. Candelaria
 18. Santa Cruz
 19. Las Teresitas

Berg, raviner och klippor

På väg mot Adeje, väster om Playa de las Americas, ligger den så kallade Helvetesravinen Barranco del Infierno (1) som är ca 5.5 km djup. Där kan du ta en promenad i ett verkligt fascinerande landskap.

Du kan sedan fortsätta mot den gamla fiskebyn Playa de San Juan och sedan vidare till Puerto de Santiago och Los Gigantes (2), dessa gigantiska klippformationer som gett dem dess namn. I klart väder ser du härifrån grannön La Gomera.

Kör från Playa de las Americas mot Santiago del Teide. Följ sedan vägen mot Masca (3) där en serpentinväg börjar, mycket upp och ner och avsmalnande sträckor. Låt dock inte detta avskräcka dig för här finner du en enastående natur, det finns också tillfälle att stanna till under vägen för en kopp kaffe.

Åk sedan vidare till ett möte med lokalbefolkningen i Buenavista och till den fascinerande byn Garachico (4). Enligt befolkningen finns här den berömda 14:e Kanarieön. I verkligheten finns bara 13, men för att undvika detta ”olyckstal” säger man 14. Härifrån kan du köra vidare mot Icod de los Vinos och tillbaka till Santiago del Teide, eller mot Puerto de la Cruz för att följa östkusten hem.

Längs havet

Om du kör norrut mot Fanjabe/Adeje och sedan tar av mot Playa de San Juan (5) färdas du längs kustvägen vid sidan av bananplantagen, fram till Los Gigantes. Kör förbi San Juan, Alcalá och Puerto de Santiago/Los Gigantes.

Fortsätt från Los Gigantes mot den lilla byn Tamaimo (6), där blir vägen allt mer kurvig och dramatisk. När du passerat Ruigómez kommer du till Camello Center där du kan rida kamel. Åker du vidare till Icod de los Vinos (7) kan du se det så kallade drakblodsträdet som har en helt unik historia. I övre delen av byn Los Realejos finns öns äldsta kyrka, byggd 1498. Därefter är det lagom att spendera resten av dagen i Puerto de la Cruz (8) innan du tar vägen tillbaka längs östkusten, förbi La Laguna och Santa Cruz.

Vandring och utsikter

Ta vägen från Tacoronte mot Tejina. Längs vägen kör du förbi stora odlingar med de vackra strelitzias-blommorna och snart är du framme i det lilla fiskeläget Bajamar (9). Fortsätt därifrån mot Punta de Hidalgo där du till exempel kan vandra en tur i Anagabergen (10). Vänd sedan tillbaka mot Tejina och därifrån vidare genom Tequeste och El Palomar. Om du därefter svänger vänster och följer Anagakedjans bergsrygg kommer du till de vidsträckta skogsområden där lagerträden växer. Efter att du passerat Las Mercedes är du framme vid utsiktspunkten Cruz del Carmen (11) där utsikten över La Laguna är enastående. Lite längre fram hittar du ytterligare en utsiktsplats - Pico del Inglés (12) - därifrån kan du vid klart väder se ut över Santa Cruz. Om du sedan kör vidare österut till Bailadero kan du välja mellan att ta dig ännu längre ut på Anagahalvön eller att åka ner till San Andres vid kusten.

Från Santa Cruz tar du vägen till San Andres (13) som bara ligger ett stenkast från staden. Det är ett populärt utflyktsmål för Santa Cruz-borna, inte minst för att man här hittar öns enda strand med vit sand.

Vägen slingrar sig vidare längs kusten till den kanariska lilla byn Igueste (14). Här slutar vägen i en bördig, naturskön dal som är idealisk för vandringar i det gröna. Om du vill kan du promenera längs vattendraget tills du kommer till dalens botten. Vid klart väder ser du ända till grannön Gran Canaria.

Kör sedan tillbaka mot San Andres och ta en rundtur på Anaga-halvön. När du kört igenom San Andres och fortsätter mot Bailadero färdas du genom ett naturskönt landskap som gjort för sköna promenader. Ett tips är att köpa Iconas broschyr med vandringsleder på denna halvö. Fortsätter du kommer du snart till det lilla samhället Las Bodegas (15), parkera bilen där och promenera från byn ned genom dalen och ut till kusten. Det är en promenad på tre-fyra timmar fram och tillbaka. När du på tillbakavägen kommer till korsningen vid Bailadero fortsätter du mot Taganana. Passa på att stanna och beundra Atlantens hetlevrade vågor som bryts mot den karga klippkusten.

Pyramider, kyrkor och kungar

Kör ut från Playa de las Americas till motorvägen och vidare längs östkusten. Sväng av vid avfarten mot Güimar (16) och upp till byn där du kan besöka den kända Äventyraren Thor Heyerdahls museum. Hör historierna om Pyramiderna som de hittat här på Teneriffa.

Fortsätt ut på motorvägen och vidare norrut till nästa avfart mot Candelaria (17). Gör ett stopp här, och promenera längs strandpromenaden och vidare igenom de charmiga små gatorna som leder dig fram till byns torg. Den kända kyrkan håller mässa flera dagar i veckan. På torget kan du se 10 statyer av de mest kända Guancher-kungarna som levde och regerade på Teneriffa, och höra historian om Kanarieöarnas skyddshelgon som fick sitt namn efter byn, Candelaria. Stanna gärna till på en av de lokala barerna eller caféerna och avnjut atmosfären för en stund. Kommer du hit en söndag är byn full av liv.

Huvudstaden och öns bästa strand

Från Candelaria följer du motorvägen norrut, sväng av vid avfarten mot Santa Cruz (18), ”Puerto”, där du kör in längs med strandvägen. Parkera bilen i närheten av Plaza España och gå förbi denna byggnad som besmyckar torget och vidare till gågatorna för en stunds shopping eller bara att avnjuta en kaffe i spansk idyll, här i huvudstaden på Teneriffa.

Dagen kan avslutas på öns bästa strand Las Teresitas (19) som ligger norr om Santa Cruz. Här är stämningen mer lokal och den gula sanden är ett härligt underlag för ett bra slut på dagen.