Viktig information

I resans pris ingår

Flyg tur och retur Stockholm - Montego Bay samt busstransport enligt programmet. Inkvartering på bra eller enkla mellanklasshotell, del i dubbelrum. Eget rum mot avgift. Ett dubbelrum med två enkelsängar, en grand lit, en dubbelsäng queen size eller en dubbelsäng king size. Vings svensktalande färdledning. På vissa sevärdheter guidar en engelsktalande person. Måltider enligt nedan. Entréavgifter enligt program.

Måltider

Dag 1, inga måltider ingår
Dag 2, frukost och lunch
Dag 3, frukost, lunch och middag
Dag 4, frukost och middag
Dag 5, frukost och middag
Dag 6, frukost
Dag 7, frukost
Dag 8, frukost

Frukosten kan på några hotell uppfattas som enkel då den består av kaffe, te och en söt kaka/croissant. Frukosten serveras som buffé eller från meny.

Det kan hända att en måltid flyttas från en dag till en annan och att en lunch byts mot en middag eller vice versa.

I resans pris ingår inte

Måltidsdryck och dricks samt vissa måltider, se dagsprogrammet. Entré till Peter Tosh Mausoleum kostar 5-10 USD/person och turen på flotte kostar 70 USD/flotte (2 personer får plats på en flotte).

Kombinationer

Rundresan ska kombineras med andra veckan på något av våra hotell på resmålen Lucea, Negril och Montego Bay på Jamaica. Rundresan är alltid första veckan av två.

För att boka rundresan i kombination skriver du Rundresor, Jamaica i sökrutan längst upp till höger på ving.se. Klicka sedan på Rundresor, Jamaica och sedan på Kombinationsfliken.

Du kan även kontakta Ving på 0771-995 995 för att boka kombinationen.

Valuta och kort

Jamaikanska dollar (JMD). USD är också gångbart som betalningsmedel. Växling kan antingen göras på flygplatsen eller vid ankomsten till Ocho Rios. Under resan finns det möjlighet att ta ut pengar från uttagsautomat (Visa, Mastercard och American Express).

Elektricitet

110 volt. Amerikansk standard behövs för adaptern. Hotellen har begränsat antal adapters så det är bättre att ta med hemifrån eller köpa på Thomas Cook Northern Europes taxfreebutik www.thomascookairlines.se/sv

Helgdagar, festivaler, programförändringar och byte av hotell

Ibland måste vi lägga om rundreseprogrammet med kort varsel. Det kan bero på, väder, helgdagar och festivaler eller att öppettider vid sevärdheter ändras utan förvarning. I den mån det är möjligt ändrar vi programmet så att hela programmet genomförs, men det kan hända att någon sevärdhet/aktivitet inte kan genomföras. Byte av hotell kan ske på plats. Om vi på Ving får besked om större förändringar eller hotellbyte i god tid före avresan får du information om det.

För att rundresan ska kunna genomföras krävs det minst tio deltagare.

Ambassad - konsulat - turistbyrå

Sveriges förbindelser med länderna i Karibien sköts av en gemensam ambassadör, som är baserad i Stockholm.

Besöksadress:
Malmtorgsgatan 3
Stockholm

Telefon 08-405 10 00
Fax 08-723 11 76
E-post ud-kss@gov.se

Sveriges Honorärkonsulat i Kingston, Jamaica
Adress: c/o Myers, Fletcher & Gordon
21 East Street, Kingston
Öppettider: måndag-fredag kl. 08.30-12.30
Telefon +1 876 922 5860
Fax +1 876 922 7575
E-post kingston.swecons@mfg.com.jm

Bagage

Många vägar är i dåligt skick och vissa sträckor är både smala och krokiga, vilket gör att vi måste använda oss av en liten buss, för att ta oss fram till de intressanta platserna. Det innebär också att bussen inte har samma komfort som vi är vana vid hemifrån eller på andra rundresor.

En mjuk väska är tillåten per person, där ni/du packar kläder, skor och hygienartiklar. Ett litet handbagage är tillåtet per person ombord på bussen, där du packar värdesaker och eventuella mediciner. Det bagage som du inte behöver under rundresan lämnas i en låsbar väska till guiden på flygplatsen. Efter rundresan återfås bagaget vid ditt hotell.

Förutom dina vanliga kläder; ta med badkläder, en mindre handduk, långbyxor, regnjacka, myggstift och eventuella badskor.

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Praktisk information

Här hittar du praktisk information om våra rundresor.

Dricks

Drickssystemet är mycket utbrett på Jamaica. I de flesta fall gäller antingen att restaurangen lägger på 10 % på notan eller att dricksen redan är inkluderad i priset. Bärare, båtsmän, chaufförer, guider och annan servicepersonal uppskattar alltid en slant eftersom de flesta inte tjänar särskilt mycket. Dricks kan ges både i USD och JMD.

Här följer några exempel på dricks:

  • Väskbärare, 1 USD per person
  • Städpersonal, 1 USD per person
  • Lokalguide, 1-2 USD per person
  • Chaufför, 3 USD per person och dag
  • Servitör, 1-2 USD per person och måltid när servering vid bordet förekommer

Räkna med ca 60 USD per person för rundresans gemensamma aktiviteter.

Pass & visum

Alla personer som reser till länder utanför Schengen måste ha ett pass, som oftast ska vara giltigt sex månader efter hemkomst. Inom Schengen krävs att man har pass eller nationellt ID-kort som är giltigt under hela resan. Läs mera på ving.se/pass-visum

Pass- och visumfrågor ska ställas till respektive lands ambassad eller konsulat.

I förebyggande syfte har myndigheterna på Jamaica infört nya inreseregler i landet. De nya bestämmelserna innebär att man inte får komma in i landet om man under de senaste 28 dagarna har besökt ett land där man konstaterat Ebolavirus.

Klimat och väder

Tropiskt klimat, varmt och fuktigt. Uppe i bergen är klimatet svalare och torrare. Mellan juli och november förekommer ibland orkaner. Orkanperioden på Jamaica är från augusti till oktober, men regn förekommer året om. Uppe i Blue Mountains är det risk för regn, ta med en lättare regnjacka. Det är varmt, fuktigt och regnskurar.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccinportalen.se

För att skydda dig mot mygg och andra insekter rekommenderar vi myggmedel samt ljus klädsel med långa ärmar och ben.