Om ditt boende

Här finns information som kan vara bra att veta gällande ditt boende.

Rum och lägenheter

Dubbelrum

Med dubbelrum avses ett rum för två personer eller flera med två separata sängar, grand lit, dubbelsäng queensize eller dubbelsäng kingsize.

Enkelrum

De flesta hotell har endast ett litet antal enkelrum. Den begränsade tillgången gör att dessa rum blir förhållandevis dyra. Enkelrummen har ibland lägre standard och är mindre än dubbelrummen. Ibland kan vi dock erbjuda dubbelrum för ensamt bruk.

Lägenheter

Tänk på att hotellservice i vanlig mening inte finns på lägenhetshotellen. Ibland saknas reception, men där den finns är den ofta bemannad endast några timmar/dag. Ett pentry/kök är litet och avsett för enklare matlagning. Diskmedel, disktrasa och diskhandduk ingår inte i utrustningen och det finns sällan osthyvel, kaffebryggare eller bryggtratt, visp, potatisskalare etc. I en del lägenheter används gasol till matlagning och uppvärmning av varmvatten. Lägenheterna är inte alltid utrustade med separat matplats eller med separata vardagsrumsmöbler. I de fall matplats utlovas kan den finnas på balkongen eller terrassen. Garderobsutrymmet är ofta begränsat. Bäddsoffa är vanligt förekommande.

Enrumslägenheter eller studios är ofta små till ytan och består av ett kombinerat sov- och vardagsrum, ibland endast ett normalt hotellrum med pentry. Tvårumslägenheter består vanligtvis av ett sovrum med två ordinarie sängar och ett kombinerat sov- och vardagsrum med kök/pentry. Trerumslägenheter består ofta av två separata sovrum med två ordinarie sängar i varje sovrum och ett vardagsrum där extrabäddarna finns. Rumsstandard, planlösning och inredning kan variera. En del lägenheter är privatägda och kan vara annorlunda i storlek, inredning och utrustning än andra.

Standard

Sängar

Du kan inte räkna med att sängstandarden är som i Sverige. Sängarna kan vara kortare än två meter och bäddmadrass saknas ofta. En del hotell har grand lit – en smalare dubbelsäng (110-140 cm) med gemensam madrass och sängkläder för två personer. Det kan också hända att dubbelrummen har två sängar i storleken queensize (141-189 cm) alternativt en eller två kingsize (190 cm eller bredare) också med gemensam madrass och sängkläder.

Om fler än två personer delar dessa rum så delar de också på befintlig säng/befintliga sängar, som då räknas som ordinarie säng/sängar för fyra personer. Extrasäng betyder bäddsoffa, våningssäng, bäddfåtölj eller hopfällbar säng av enklare standard. Ibland kan extrasängen vara väggfast. Komforten är sämre än i en ordinarie säng och extrabädden är ofta kortare och smalare än en ordinarie säng. Som regel får du bädda den själv. En extrabädd i rum/lägenhet minskar även utrymmet i rummet. För spjälsäng får man räkna med att betala ett tillägg.

Badrum

Rummen/lägenheterna har badkar med dusch och eller endast dusch samt WC om inget annat anges. På en del hotell ombeds du att lägga papperet i en speciell behållare bredvid toaletten. Detta beror på att avloppsrören ofta är så smala att nedspolat toalettpapper kan resultera i stopp i avloppssystemet. Detta är vanligt i exempelvis Grekland och Turkiet. Generellt gäller att halkskydd och duschdraperier saknas i badkar och dusch. Avrinningen kan ibland vara långsam.

Belysning/elektricitet

Tillgången på elektricitet kan vara oregelbunden/begränsad. På hotellrum/i lägenhet är belysningen ganska spartansk. Ofta saknas sänglampor. På många hotell styrs elen och därmed belysning och luftkonditionering med nyckelbrickan. På vissa resmål är gatubelysningen dåligt utbyggd.

Internet

Internetuppkopplingen i många länder varierar i snabbhet och är inte lika pålitlig som i Sverige varför vi aldrig kan garantera full åtkomst till internet.