Utflykter, Phu Quoc

Välkommen till din semester. Varför inte krydda den med en utflykt eller två? Vår personal har tillsammans med våra lokala partners satt ihop ett noga utvalt och utprovat utflyktsprogram. Det följer vi sedan upp och förnyar med hjälp av bland annat de kundundersökningar där du och våra andra gäster får lämna sina synpunkter. På så vis kan vi alltid erbjuda aktuella och intressanta upplevelser, och vissa av dem kan du förboka redan hemifrån, så är du säker på att du har en plats när du kommer till din semester.

Det finns flera fördelar med att boka din utflykt hos Ving: alla nödvändiga försäkringar finns på plats och alla säkerhetskrav är uppfyllda. Dessutom finns tydliga regler för om- och avbokning, och för vad som ingår i priset. Dessutom: skulle du få problem eller bli missnöjd med utflykten vet du alltid var du ska vända dig. Allt det där får du på köpet när du bokar utflykten hos Ving.

Praktisk information om våra utflykter

Saigons höjdpunkter (2 dagar), kan bokas hemifrån

Saigons höjdpunkter (2 dagar), kan bokas hemifrån

Man kan diskutera om en resa till Vietnam är komplett utan ett besök i landets största stad – nämligen Ho Chi Minh City. Vi har därför satt ihop ett intressant besök som gör att du får ut så mycket som möjligt av din semester.

Läs mer Dölj

Sol och bad är förvisso Phu Quocs varumärke, men Ho Chi Minh City erbjuder storstadsliv, shopping, historia och en ännu djupare inblick i det vietnamesiska livet.

Staden Ho Chi Minh City är relativt ung, men trots detta är det den största i hela landet. Här rör det sig om cirka åtta miljoner invånare fördelade på 24 distrikt. Det mest centrala distriktet är nummer 1, och det är här vi rör oss under våra två dagar. Många känner staden under ett annat namn: Saigon. Detta namn härrör från stadens tillkomst för knappt 250 år sedan, då kejsarna kopplade området till de majestätiska silkebomullsträd som stod överallt. De kallades lokalt för 'Cai-goon'. Namnet justerades ytterligare i skriven form, då Vietnam blev en del av Franska Indokina. Från slutet av 1800-talet och fram till idag har staden växt i rasande fart, och även om krig och konflikter präglat historien har den ändå lyckats bli en metropol. Det är tydligt överallt i staden idag, en hisnande blandning av gammalt och nytt. Värdiga koloniala byggnader ligger sida vid sida med butiker och skyskrapor som omges av liv och rörelse med bilar, mopeder och cyklar.

Under vårt besök i Ho Chi Minh City ligger fokus på en stadsrundtur i dess centrala del. Här kommer vi se både den kinesiska stadsdelen Cho-Lon och en av dess många pagoder. Historiska byggnader som postkontoret, Saigon Notre Dame och återföreningspalatset är andra anhalter på vår tur. Vi avrundar turen genom att gå längs de viktigaste gatorna så vi får se både shopping, marknader, museum, restauranger och allt annat som staden kan erbjuda.

Sedan är det efter vars och ens smak vad resten av vistelsen ska bjuda på. Ho Chi Minh City erbjuder det mesta, och vi på Ving hjälper gärna till med att utforma dagarna så att var och en får det de önskar.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

I priset ingår:
Flyg tur/retur med lokalt flygbolag. Stadsrundtur i Ho Chi Minh City, hotellövernattning på kategori 3 hotell i distrikt 1, frukost dag 2, Skandinavisk guide under vistelsen, transport tur/retur från flygplats/hotell.

Mat och dryck:
Frukost på hotellet dag 2. Ho Chi Minh City har gott om restauranger för alla smaker. Vi rekommenderar att man äter lokalt och vår guide kan gärna rekommendera bra val.

Tid:
Två dagar i Ho Chi Minh City. Tidig avresa från Phu Quoc dag 1 (ca. 07.00) och retur dag 2 cirka kl. 18.00. Tiderna kan variera.

Färdledning:
Svensktalande guide

Bra att ta med:
Kläder och skor för två dagar och en övernattning. Det är en fördel att resa med lätt packning, och det finns inga restriktioner på klädsel under vistelsen. Använd sunt förnuft och kom ihåg passet.

Övrigt:
Utflykten säljs inte under perioden 14/1-28/1 på grund av det Vietnamesiska nyåret.
Vi erbjuder tillköp av en utflykt till CuChi-tunnlarna, dock beroende på flygtider. Den görs i regel under förmiddagen dag 2. Turen är antingen med engelsktalande eller skandinavisk guide, beroende på antal deltagare. Anmälan görs lokalt hos din guide. Observera att om din vistelse i Vietnam överstiger 15 dagar måste du söka visum för att återvända till Phu Quoc.

Saigons höjdpunkter (3 dagar), kan bokas hemifrån

Saigons höjdpunkter (3 dagar), kan bokas hemifrån

Saigon/Ho Chi Minh City ligger för dina fötter, redo att upptäckas! Vietnam-resan är inte komplett utan ett besök i, och en inblick i, landets största stad – Ho Chi Minh City.

Läs mer Dölj

Här bor åtta miljoner människor som var dag uträttar sina ärenden. Vare sig man utforskar staden till fots, i bil eller buss, eller på moped så kommer man man snabbt inse att denna storstad är en ren energikälla där allt går mycket fort, samtidigt som den vilar tryggt i historien och traditionerna.

Staden hyser enorma byggnader, stora shoppingcentrum, lyxrestauranger och ett stadsliv som sjuder av stilfull och ungdomlig stämning. Dessutom finns här också allt det klassiska, i form av historiska byggnader, intressanta museer, lokala matställen och blomstrande marknader. Ho Chi Minh city är helt enkelt en smältdegel av allt det bästa Vietnam kan erbjuda.

Med en tredagarstur får man också fler möjligheter. Därför är turen till CuChi-tunnlarna en given höjdpunkt. Det undgår väl ingen att Vietnams historia är full av krig och ödeläggelse, denna är väldokumenterad på War Remnants Museum, men ännu mer i de tunnelsystem som finns kvar norr om staden. Härifrån kunde FNL-guerillan angripa den amerikanska militären flera gånger. FNL-guerillan var också känd som Viet-Cong, och de var en vital del av de väpnade styrkor som Ho Chi Minh kunde spela ut mot de amerikanska soldaterna.

Livet i tunnlarna var ingen dans på rosor, och många vietnameser gav sitt liv i den förfärliga konflikten. Därför kommer ett besök i CuChi ge den mest detaljerade insikten i vad som verkligen hände under de grymma åren då kriget pågick.

Som sagt är en Vietnam-resa knappast fullständig utan ett besök i Ho Chi Minh City, så varför inte få tid att se och upptäcka mer i vår 'Saigons Höjdpunkter'-tur på tre dagar och två nätter?

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

I priset ingår:
Flyg tur/retur med lokalt flygbolag. Stadsrundtur i Ho Chi Minh City, hotellövernattning på kategori 3 hotell i distrikt 1, frukost dag 2 och 3, Utflykt till CuChi-tunnlarna inklusive lunch. Skandinavisk guide under vistelsen, transport tur/retur från flygplats/hotell.

Mat och dryck:
Frukost på hotellet dag 2 och 3. Lunch på utflykten. Ho Chi Minh City har gott om restauranger för alla smaker. Vi rekommenderar att man äter lokalt och vår guide kan gärna rekommendera bra val.

Tid:
3 dagar i Ho Chi Minh City. Tidig avresa från Phu Quoc dag 1 (ca. 07.00) och retur dag 3 cirka kl. 18.00. Tiderna kan variera.

Färdledning:
Svensktalande guide

Bra att ta med:
Kläder och skor för tre dagar och två övernattningar. Det är en fördel att resa med lätt packning, och det finns inga restriktioner på klädsel under vistelsen. Använd sunt förnuft och kom ihåg passet.

Övrigt:
På grund av det Vietnamesiska nyåret under perioden 25/1-31/1 är marknaden Binh Tay i China Town stängd, men vi besöker istället blomstermarknaden på Nguyen Street. Även många butiker håller stängt.

Vi erbjuder tillköp av flera extra utflykter till både Mekong och stadens centrala delar, dock beroende på flygtider. Turerna är med engelsktalande guide. Anmälan görs lokalt hos din guide. Observera att om din vistelse i Vietnam överstiger 15 dagar måste du söka visum för att återvända till Phu Quoc.

Där pepparn växer! - kan bokas hemifrån

Där pepparn växer! - kan bokas hemifrån

Att dra dit pepparn växer är ju inte menat som en välgångsönskning, men om alla visste var det var så skulle uttrycket få en helt annan klang. Lunch ingår.

Läs mer Dölj

Pepparen växer nämligen på Phu Quoc, och detta är en av öns mer välkända produkter. Pepparplantager finns överallt på ön, och kvaliteten är överallt lika hög. Peppar från Phu Quoc och de södra provinserna i landet har flera gånger gjort rent hus vid prisutdelningar för bästa kvalitet. I stort sett all peppar odlas för hand, för att man ska ha full kontroll över smak och kvalitet. Det är endast på Phu Quoc och i Kambodjas södra regioner man lyckas hålla en så hög kvalitet.

Men Phu Quoc är mycket mer än peppar, och när vi kör runt på öns norra del ser vi både grön regnskog och vackra utsiktsplatser. Vi försöker lägga turen så att både kameran och minnet får fräscht material.

Även om det är mycket att se kommer vi längs vägen att pröva både smak- och luktsinnet. Phu Quoc är nämligen känt för sin förnämliga fisksås, lokalt kallad Nuoc Mam. Den produceras av jäst småfisk och slutprodukten är en smakstark sås som används i närapå all vietnamesisk matlagning.

Phu Quoc är också upphovsplatsen för en mycket speciell religion. År 1919 blev Ngo Vanh Chieu kontaktad av Cao Dai – Holy See. Detta var en ande, som förklarade att världens religioner kunde fulländas endast om man kombinerade dem. Alltså lade man ihop buddhism, kristendom, hinduism, islam och flera asiatiska traditioner till en form av religion som idag räknar uppåt tre miljoner anhängare. I Duong Dong finns ett tempel till Cao Dais ära, och för att kunna lära oss mer om deras filosofi hälsar vi på där.

Även om ön erbjuder mycket mer än bara sol och bad ser vi ändå till att hinna med ett stopp på stranden på öns norra del. Det är därför en bra idé att ta med både handduk och badkläder, då ett dopp i havet är en del av turen.

En tur runt Phu Quoc är inte komplett utan en insikt i livets gång. Det får vi vid ett besök i templet Nguyen Trung Truc. Även om lokalbefolkningen inte är överdrivet religiösa i vardagen finner många ändå ro i ett besök i detta tempel.

Att pepparn växer på Phu Quoc är nu inte längre någon hemlighet. Och det är en fin utgångspunkt för att se och uppleva mer av denna fascinerande ö.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

I priset ingår:
Busstur, entreavgifter, skandinavisk guide och lokal lunch.

Mat och dryck:
Lokal lunch med tillhörande kaffe eller te. Andra drycker kan köpas längs vägen.

Tid:
8.30-15.00

Färdledning:
Svensktalande guide

Bra att ta med:
Vattenflaska, kamera, pengar, bekväma skor, handduk och badkläder.

Phu Quoc - södra rundan, kan bokas hemifrån

Phu Quoc - södra rundan, kan bokas hemifrån

Om dagarna på stranden kanske blir lite långa och nyfikenheten på Phu Quoc i stället gör sig gällande så dyker en massa frågor upp. Vad arbetar de med? Vad producerar de? Finns det platser med historia, eller kanske andra stränder lika fina som den här? Lunch ingår.

Läs mer Dölj

Södra delen av Phu Quoc har faktiskt flera av dessa attraktioner, därför har vi satt ihop dem till en passande runda för alla som är nyfikna på Phu Quoc.

Phu Quocs senare historia innehåller ett par mörka kapitel. Det är lätt hänt att man förbinder Vietnam med krigshistoria, och Phu Quoc är inget undantag. Men det många inte vet är att ön inte drabbades av den ödeläggelse som stora delar av fastlandet råkade ut för. Phu Quoc blev i stället platsen för ett fängelse där både de franska koloniala makthavarna och amerikanerna straffade och förhörde fångar. Fängelset kallas i dag för Coconut Prison, och det ger en dyster insikt i hur man behandlade sina fångar.

Lyckligtvis rymmer den södra delen av ön mycket mer än fängelser och krigshistoria. Här finns mycket annat, inte minst stora kontraster. Ön har till exempel en mycket lokal prägel, men när det gäller pärlproduktion är bilden en helt annan. Öborna har i många år lagt ner mycket arbete på att kunna framställa, presentera och sälja de finaste pärlor man kan föreställa sig.

Även smaksinnet ska få sitt, och det får det när vi besöker en familj som producerar Sim vin. Det är ett slags vin som produceras av frukten från rosenmyrten. Produktionen startade i liten skala, med bara några få flaskor om året, men nu har familjen utvidgat produktionen och har en jämförelsevis stor fabrik. Vi kommer så klart att få smaka på alla varianter av vin gjort på rosenmyrten, både de som blandas med risvin och de sötare varianterna som nästan liknar sirap. Vi tar också en titt på själva trädet, och de små skott som ger saften till vinet. Givetvis finns smakprover till alla, så att man kan bestämma sig om man vill köpa med sig en flaska eller två.

En tur runt den södra delen av Phu Quoc är inte komplett utan dess natur. Därför stannar vi vid Sao Beach. Så kan man både sola och bada under utflykten. Sao Beach är välkänt av besökare, och kan tidvis vara mycket välbesökt, och myndigheterna har därför ägnat mycket tid åt renhållning och miljö.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

I priset ingår:
Busstur, guide, entre och vattenflaska

Mat och dryck:
Lokal lunch. En kopp kaffe eller ett glas juice.

Tid:
09.00-16.30

Färdledning:
Svensktalande guide

Bra att ta med:
Vattenflaska, kamera, pengar, bekväma skor, handduk och badkläder.

Phu Quoc - med båt i norr, kan bokas hemifrån

Phu Quoc - med båt i norr, kan bokas hemifrån

Större delen av befolkningen på Phu Quoc lever på havsfiske. Även om arbetet är både hårt och krävande förstår man fort varför många alltid talar längtansfullt om att komma ut på havet som omger ön. Här finns inte bara fisk, det är även en plats för fina upplevelser om man vill sola, simma, dyka eller bada. Måltider och dryck ingår.

Läs mer Dölj

Och det är precis vad den här dagen innehåller, ombord på vår båt. Vi siktar mot ön Turtle Island, som omges av klart och inbjudande vatten.

På vägen mot Turtle Island stannar vi till för att prova fiskelyckan. Även om utrustningen är basal och förmågan blandad gör personalen sitt bästa för att alla ska fånga något. Blandningen av vietnamesiska fisketraditioner och välvilja från både besättningen och deltagarna kommer nog se till att något hamnar på kroken innan vi hissar ankaret för att fortsätta mot Turtle Island.

Livet under vattenytan är minst lika fascinerande och väl framme vid ön finns tid för bad och snorkling från båten.

Efter besöket vid Turtle Island serveras vi en lunch med lokala ingredienser som bjuder på en intressant smakpalett.

Välkommen att följa med på en minnesvärd dag till havs!

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

I priset ingår:
Transport till och från båten, båttur, lån av snorkelutrustning och fiskelina.

Mat och dryck:
Vattenflaska, frukt och lokal lunch ingår.

Tid:
Heldagsutflykt, kl. 08.00-15.00.

Färdledning:
Svensktalande guide.

Bra att ta med:
Badkläder, solkräm, handduk, bekväma kläder och en extra tröja om det blåser.

Övrigt:
Dagen tillbringas ombord på båten, vi går inte iland på ön.

Vietnamesisk matlagningskurs - kan bokas hemifrån

Vietnamesisk matlagningskurs - kan bokas hemifrån

Maten är en viktig del av det vietnamesiska livet och vardagen här kretsar ofta kring de många måltiderna. Nu har du chansen att ta med dig den lokala kokkonsten hem från semestern, ett bättre semesterminne än så är svårt att hitta. Lunch ingår, dryck går att köpa till.

Läs mer Dölj

Vill du förgylla din semester i Vietnam och fördjupa dig ytterligare i den vietnamesiska kokkonsten ska du gå på en matlagningskurs. Här får du vara med från grunden med inköp av råvaror på marknaden, förberedelser i köket och självklart -och kanske bäst av allt- får du äta det som tillagats.

Dagen startar på hotellet SeaShells i Duong Dong, med en promenad till marknaden för att välja ut råvarorna som behövs. Därefter får du lära dig mer om den lokala kokkonsten och förhoppningsvis få en och annan kulinarisk upplevelse när du själv agerar kock för dagen.

Menyn innehåller fyra rätter: soppa, vårrullar, kött och dessert.

En perfekt dag för att verkligen lära känna landets matkultur.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Mat och dryck:
Lunch ingår. Dryck går att köpa till.

Tid:
Halvdagsutflykt, kl. 09.30-13.00.

Färdledning:
Maten lagas med hjälp av instruktioner på engelska som ges av hotellets kock och personal.

Bra att ta med:
Bekväma kläder och skor, fickpengar och kamera.

Övrigt:
Transport till och från hotellet SeaShells ingår inte.

Så fångar vi vår mat- båttur och fiske, kan bokas hemifrån

Så fångar vi vår mat- båttur och fiske, kan bokas hemifrån

Hur får man de bästa lokala upplevelserna på resan? Genom att göra som de lokala! Eftersom Phu Quoc är känt för sitt fiske är det inte underligt om de gärna visar fram det. Middag ingår.

Läs mer Dölj

Därför är det upplagt för en fisketur under kvällstimmarna. Vår båt är en ombyggd fiskebåt, mest ägnad att fånga bläckfisk. Detta gör man bäst om kvällen, med hjälp av krok, lina och rätt sorts agn. Det skadar inte heller att vår kapten har koll på de bästa fiskeplatserna runt ön, så det dröjer inte länge innan det hugger.

Ingenting ska gå till spillo, och med rimlig fiskelycka kommer vi få mat på bordet. Även om kvällens meny också bjuder på andra intressanta smaker så är det ändå den egna fångsten som är kvällens höjdpunkt.

Denna båttur är en av öns mer unika upplevelser och den kommer garanterat att ge annorlunda och underhållande minnen av Vietnam.

Det krävs ingen erfarenhet av fiske. Allt som behövs är lite välvilja och ett öppet sinne. Resten hjälper besättningen till med.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

I priset ingår:
Transport till och från båten. Lån av fiskeutrustning ombord, vattenflaska

Mat och dryck:
Middag av fångsten. Huvudsakligen fisk, bläckfisk och skaldjur samt frukt

Tid:
16.45-21.30

Färdledning:
Svensktalande guide.

Bra att ta med:
Kamera, bekväma kläder, vattenflaska, tröja om kvällen blir sval.