Resmålsfakta, Miami Beach

Resmålet

Florida motsvarar till ytan ca 1/3 av Sveriges yta. Ca 18 miljoner invånare.

Så reser du hit

Till Miami Beach kan du resa med Ving på reguljära flygresor med flexibla reslängder året runt. Flyget landar på Miamis flygplats.

Flygtid

Ca 11-13 timmar från Stockholm.

Tidsskillnad

Svensk tid -6 timmar.

Vår service

Resmålet är på egen hand.

Transfer

Bokar du en reguljär paketresa med Ving kan du boka transfer från flygplatsen, oftast i taxi eller minibuss. All information om bokad transfer hittar du i ditt resebevis. Priset för transfer varierar, beroende på transportmedel och avstånd till hotellet. Exakt pris får du vid bokning. Läs mer om transfer.

Restiden från flygplatsen i Miami till hotellen är ca 25 minuter (ca 20 kilometer), beroende på trafik.

Sol och bad

Milslånga sandstränder, 25–100 meter breda.

Aktiviteter

Jetski, fallskärmsflygning, vindsurfing, tennis, in-line, go-kart, ridning, amerikansk fotboll, basket och ishockey. PADI-dykcenter med kurser och dykutflykter.

Mat och dryck

Gott om restauranger och barer.

Riktpriser
Restaurang
Köttbit med pommes frites 140 kr, pasta 100 kr, sandwich/hamburgare 60 kr, större varmrätter från 130 kr.
Coca Cola med refill 15 kr
Öl på flaska 33 cl 35 kr
Vatten 1 ½ liter 25 kr
Vin 75 cl från 160 kr

Butik
Coca Cola 33 cl 6 kr
Öl på flaska 33 cl 10 kr
Vatten 1 ½ liter 10 kr
Vin 75 cl från 70 kr

Nattliv

Massor av nöjesetablissemang för alla smakriktningar. Minimiåldern på barer och diskotek är 21 år.

Shopping

I Miami Beach finns det gott om möjligheter att shoppa. Beroende på aktuell dollarkurs finns god möjlighet att göra många fynd. Elektronikvaror är t.ex. ofta avsevärt billigare än i Sverige, detsamma gäller kläder, inte minst jeans.

Kommunikationer

Taxi. I Fort Lauderdale-området även vattentaxi på kanalerna.

Valuta och kreditkort

USD. Eurocard, Mastercard och Visa.

Pass och Visum

Alla personer som reser till länder utanför EU måste ha ett pass, som oftast ska vara giltigt sex månader efter hemkomst. För resor inom EU krävs att man har pass eller nationellt ID-kort. För resor inom EU ska det vara giltigt under hela resan. Läs mera på ving.se/pass-visum. Pass- och visumfrågor ska ställas till respektive lands ambassad eller konsulat.

Från och med 1 april 2016 är det obligatoriskt med ett elektroniskt pass vid resa till eller via USA som turist under högst 90 dagar enligt Visa Waiver programmet. Undantag gäller för resenärer som vistats i Iran, Irak, Syrien eller Sudan efter 1 mars 2011, eller har medborgarskap i något av dessa länder. I dessa fall måste amerikansk ambassad eller konsulat kontaktas, även om det finns en sedan tidigare godkänd ESTA-ansökan. Ett e-pass har en särskild symbol på passets framsida och är en säkrare typ av pass med ett inbäddat elektroniskt chip. Om du inte har ett e-pass, eller om din planerade vistelse kommer att överstiga 90 dagar, måste du skaffa ett amerikanskt visum före avresa.

Tills vidare kan medborgare från Irak, Iran, Somalia, Libyen, Sudan och Jemen inte erhålla visum till USA. Svenskar med dubbla medborgarskap berörs för närvarande inte av inreseförbudet. Kontakta den amerikanska ambassaden/konsulatet för mer information. USA:s ambassad nås på telefonnummer 08-783 53 00.

För inresa till USA krävs att alla resenärer (även svenska medborgare) ansöker om ESTA (Electronic System for Travel Authorization) genom att fylla i ett elektroniskt online-formulär:ESTA.

Ansökan kan göras hur tidigt som helst, men senast 72 timmar före avresa till USA. I de flesta fall fås svar på en gång eller inom ett par minuter. Ansökan på ESTA:s webbplats kan göras på svenska.

Om du saknar ansökan/tillstånd genom ESTA blir du vägrad ombordstigning på planet och därmed inresa till USA. Vid oklarheter eller frågor, vänligen kontakta amerikanska ambassaden/konsulatet. Information kan också hämtas på www.usemb.se.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccinportalen.se

El

110 volt, adapter behövs.

Klimat & väder

I Florida råder tropiskt klimat. Vings resmål Clearwater Beach, Fort Lauderdale, Fort Myers Beach, Key West, Miami Beach, Port St. Lucie, Orlando och Sanibel/Captiva Island har alla liknande klimat med en torr period från november till april och en blöt period mellan maj och oktober. Vattnet är varmt året om med en lägsta temperatur på ca 20-24 grader under vintermånaderna och upp till 30 grader under sommaren.

Juni, juli, augusti och september
Under sommarmånaderna är det som absolut varmast, med temperaturer runt 28-33 grader och vattentemperaturer som är någon grad lägre. Det är också under de här månaderna som det regnar som mest, och som risken för orkaner och starka vindar är som störst.

Oktober, november, december, januari, februari, mars, april och maj
Det här är den torra perioden i Florida och det är också nu som det är mest populärt att besöka resmålet. Medeltemperaturen ligger mellan 23-25 grader i luften och vattentemperaturen är behaglig på runt 20 grader.

Ambassad

Embassy of the United States of America
Dag Hammarskjölds väg 31
115 89 Stockholm
Telefon: 08-783 53 00
Fax: 08-661 19 64

Resortavgift på hotell

I Florida förekommer det ofta att hotellen tar ut en resortavgift på 15-50 USD/dag och rum, som ska betalas vid ankomst. Denna avgift täcker vissa gemensamma faciliteter och är obligatorisk för alla gäster. Det exakta beloppet framgår vid ankomst till hotellet.

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Övrigt

Observera att hotellen i USA normalt tillämpar en åldersgräns på 21 år. Det innebär att minst en person i sällskapet måste ha fyllt 21 år. För frågor om eventuella undantag, kontakta Ving på 0771-995 995.

När du checkar in på ditt hotell får du ofta lämna ett avtryck av ditt kort som garanti för att rumsräkningen betalas. Många hotell kräver dessutom en deposition som återfås vid utcheckningen. Det går förstås ofta också bra att betala kontant.

De flesta hotellen är byggda på 1950-talet. Standarden är inte lika hög som vi är vana vid från Medelhavsländerna (gäller framför allt hotell med två eller tre vingar). Tv och luftkonditionering är standard.

Hotell och omgivningar är inte anpassade för rörelsehindrade. Drickssystemet är utbrett. Ca 15 procent i dricks är normalt. Topless accepteras inte på allmänna badplatser. Läs även Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.

Är ni tre personer som bor i ett rum eller en lägenhet i USA innebär det oftast att ni får dela befintlig säng eller sängar (två grand lit, en eller två dubbelsängar queen size eller en dubbelsäng king size). Den säng ni delar har gemensam madrass och sängkläder. Om rummet eller lägenheten tar fyra personer, får ni dela på två grand lit eller två dubbelsängar queen size. Se vad som gäller för ditt hotell ovan.