• KRYSSNING

Kontrastrik tusen och en natt-kryssning

Text: Anna Hagberg Foto: Vings fotoarkiv

Har du någon gång drömt om att besöka de mytomspunna Arabemiraten, se några av världens mest spektakulära byggnadsverk
eller imponeras av de oändliga vidderna i Främre Orientens stora ökenlandskap? Har det slagit dig att du skulle kunna kombinera allt under en och samma semester och på så sätt få flera resor i en? Tänk då kryssning!

Att blicka ut genom fönstret när flygplanet går ner för landning i Dubai är en märklig känsla. Sand, sand och åter sand. Och så tornet med stort T – Burj Khalifa, världens högsta byggnad. 828 meter över havet tronar det upp sig likt en majestätisk trappa till himmelriket självt i det annars så karga ökenlandskapet.
Det är mäktigt, surrealistiskt och fascinerande.

DUBAI ÄR INTE LIKT NÅGOT ANNAT på denna jord. I kontrasternas stad möts tradition och futurism i en salig blandning. I Dubai möter man, tror det eller ej, även allt fler kryssningsfartyg. Ett av dem är Costa Mediterranea, som ska ta oss med på en exotisk resa i Persiska viken och Omanbukten.Den veckolånga kryssningen inleds med två dagar i just Dubai. Det finns med andra ord gott om förutsättningar att utforska staden – ta en shoppingtur i några av världens största köpcentra, besök guldsoukerna, ät goda meze-middagar, njut av sol och bad på Jumeriah Beach, ta hissen upp till utsiktspunkten i Burj Khalifa eller åk på en spännande utflykt i öknen. Oavsett vad du väljer att göra så slutar Dubai aldrig att förvåna.

EFTER TVÅ DAGAR I DUBAI är det dags att lätta ankar och ge sig ut till havs. Under timmarna till havs kan du njuta av goda middagar på fartygets många restauranger och på kvällarna anordnas olika typer av underhållning. Det finns naturligtvis även soldäck med solstolar och poolområden när sol- och badabstinensen eller längtan
efter havsbrisen slår till.

 

ATT HA ”HOTELLET” MED SIG på resan är en härlig känsla och när Costa Mediterranea sedan anländer till Muscat i sultanatet Oman går man smidigt i land och har därefter två dagar på sig för att utforska huvudstadens många sevärdheter. Besök de gamla fästningarna Al Marani och Al Jalali, stadens största marknad – Mutra Soug eller bekanta dig mer med stadens intressanta och brokiga historia.

NÄR KLOCKAN PASSERAT MIDNATT och stjärnhimlen breder ut sig över himlavalvet är det dags att bege sig mot Sir Bani Yas Island. Ön, som är ett känt naturreservat, har ett rikt djur – och växtliv, men här finns också gott om andra aktiviteter såsom snorkling och vandring. De vackra stränderna inbjuder även till sol och bad. NÄST PÅ TUR ÄR ABU DHABI, som liksom Dubai är ett av sju emirat i Förenade Arabemiraten. Staden var från början en liten fiskeby, men har under senare år utvecklas till en riktig metropol. Här finns allt och lite till, framför allt flera imponerande byggnadsverk. Den enorma vita Sheikh Zhayed-moskén, är som tagen ur en scen i Tusen och en natt och ett måste under stoppet.

TVÅ EMIRAT, ETT SULTANAT, EN VACKER Ö och mängder med spännande intryck senare är det dags att summera en magisk kryssningsvecka. I sagans värld hade Aladdin sin flygande matta, men vem behöver en matta när det finns kryssningsfartyg?

FAKTA OM COSTA MEDITERRANEA

Antal däck: 12 st

Antal passagerare: 2.680 st

Längd: 292 meter

När kan man kryssa: December till Mars.