Vandring med smak av Kreta

När: 4-11 september 2021
Var: Bella Vista Village, Agia Marina
Pris: 11.975:- per person
Avresa från: Stockholm och Köpenhamn

Upplev det orörda Kreta, där vandringsleder sträcker sig runt bergskedjan Vita bergen, genom grönskande dalar och längs djupa raviner.

Under vandringen får du kunskap om djur- och växtliv, öns lokalbefolkning och den grekiska kulturen. Du får också en rofylld känsla i kroppen när du är i harmoni med naturen – det är ren balsam för själen och en total naturupplevelse. På den här resan smakar vi på allt vad Grekland – och i synnerhet Kreta – har att erbjuda.

Då resan genomförs med gäster från från hela Skandinavien, kommer också guiden under veckan att vara skandinavisktalande.


Anmälan till resan

I priset ingår:

  • Flyg med Sunclass Airlines t/r
  • Bagage
  • Mat ombord
  • Transfer till/från hotellet
  • Del i dubbelrum med balkong/terrass
  • Alla vandringar enligt programmet
  • Alla luncher enligt programmet

Veckoprogram

Dag 1. Ankomst till Kreta och boende på hotellet Bella Vista Village i Agia Marina.

Dag 2. Akrotiri-vandring – från Stavros till Gouvernetou/Agia Triada
Välkomstmöte i hotellets restaurang kl. 08.45. Guiden informerar om veckan och svarar på frågor. Bussen avgår från hotellet kl. 09.00 och åker till byn Stavros på Akrotirihalvön, nordost från Chania. Härifrån vandrar vi österut och passerar på vägen både toppar och dalar.

Vi sätter kurs mot havet och kommer fram till klostret Katholiko som varit övergivet sedan 1600-talet då det blev angripet av sjörövare. Vi vandrar sedan vidare uppför den stenbelagda stigen upp till Gouvernetou-klostret, där vi får en möjlighet att samla energi och se på den vackra kyrkan. Kyrkan är byggd i venetiansk stil och tillägnad jungfru Maria. Efter klosterbesöket går vi ca 2 km till för att möta bussen, som tar oss till en lokal grekisk taverna där vi under lunchen får smaka på lokala kretensiska specialiteter.

Vandringen är 10-12 km lång, på smala kuperade stigar.

Dag 3. Agia Irin-ravinen – Avresa från hotellet kl. 08.15
Vi ger oss av mot den majestätiska bergskedjan Lefka Ori, "de vita bergen". Under bussturen passerar vi en punkt, varifrån man kan se både den nordliga och sydliga delen av Kreta. Strax därefter hittar vi vår början på ravinen Agia Irini, som är minst lika vacker som den berömda Samariaravinen.

Efter en 8 km lång vandring genom klyftans vackra natur, kör vi till kustbyn Sougia och äter lunch. Efter lunchen finns tid att njuta av lite strandtid, och timmarna försvinner fort i de vackra omgivningarna. Vi tar bussen tillbaka till Chania under eftermiddagen. Lunch ingår.

Vandringen är 9 km lång i svår terräng.

Dag 4. Sirikari – Polirinia. Imbrosravinen – Avresa från hotellet kl. 08.15
Dagen bjuder på en okänd, men väldigt fin ravin mellan Sirikari och Polirinia. Både naturen och klipporna har satt sin prägel på stigarna. Under tiden vi vandrar bjuds det på frukt och något att dricka. Under hösten är ravinen fortfarande grön och blomstrande, och speciellt framträdande är Jerusalemsalvian som pryder bergsväggarna.

Under vandringens sista del öppnar sig ravinen mer och mer och vi får också uppleva den gamla venetianska stenbron. Vårt mål och slutet av ravinen är landsbyn Polirinia, som vi når efter att ha gått på asfalt sista biten. I Zounaki äter vi en gemensam lättare Meze-lunch på Xarma-bryggeriet, och smakar på deras öl under måltiden. Enklare lunch och ölprovning ingår.

Vandringen är ca 8-10 km lång längs grusvägar och stigar. Den första och sista delen är på asfalt.

Dag 5. Deliana-klyftan – Avresa från hotellet kl. 09.00
Här bjuds det på en vandring tur och retur. Vi startar i byn Deliana och vandrar genom klyftan som ligger i närheten. Klyftan är relativt okänd, och det råder fortfarande förvirring kring om namnet är Deliana eller Mesaylia. Den yttersta delen av byn Mesaylia är vår vändpunkt, men först efter ett smakprov av lokalt producerad frukt och tillhörande Tsikoudia.

Vi tar samma väg tillbaka till Deliana och sammanlagt blir det knappt 10 kilometers vandring. Från Deliana går turen till Zounaki, där en lätt meze-lunch serveras. Xarma-bryggeriet är värd för lunchen och vi smakar på deras olika ölsorter under måltiden. Lätt lunch och ölprovning ingår.

Vandringen tillbaka är ca 10 kilometer längs grusvägar och stigar.

Dag 6. Kallergi-vandring – Avresa från hotellet kl. 08.15
Vi siktar mot Lefka Ori-bergen igen och kör mot Omalos och utsiktspunkten Xyloskalo, som erbjuder utmärkta möjligheter att fotografera Samariaravinen. Härifrån börjar vi vår vandring upp till Kallergi Shelter på 1600 meters höjd, och på vägen passerar vi fallande stenar och eftertraktade Lefka Ori bergskristaller.

Vid ankomsten till Kallergi Shelter njuter vi av en förfriskning bestående av lokalt vin, bröd och ost, innan vi börjar nedstigningen mot kusten. Vi åker sedan till vinmakaren Manousakis Winery, som ligger på vägen till Chania i den lilla byn Vatolakkos. På Manousakis Winery serveras en lätt lunch och vi får smaka deras fem bästa viner. Lätt lunch och vinprovning ingår.

Leden är 8-10 km i bergig terräng och på grusvägar.

Dag 7. Smaken av Kreta – Avresa från hotellet kl. 09.15
När man vandrar på Kreta är det enkelt att förstå varför ön även kallas "olivön". På vår sista dag kör vi runt i området Chania, där vi kommer att njuta av landskapet och få smakprov på lite av allt som Kreta har att erbjuda. Första stoppet är Astrikas Estate, som producerar den berömda Biolea-olivoljan, även känd som "det gröna guldet". Under dagen ser vi även Agios Stefanos kyrka och Grekland äldsta olivträd i byn Vouves och dessutom besöker vi vingården Karavitakis som bl.a. producerar ett mycket speciellt dessertvin.

Efter bekantskap med Karavitakis vin fortsätter vi till den venetianska hamnen i Chania. Här är vårt mål den äldsta restaurangen i hamnen – Restaurang Zepos – där vi provar på matlagning och får en mindre kurs i några kända grekiska rätter. Därefter serveras en mezemeny som sista måltid för vandringsresan. Under denna dag kommer det också att serveras frukt och snacks som håller oss mätta och belåtna. Frukt, snacks, vinprovning och sen lunch (servering runt kl 16.00) ingår.

Ingen vandring denna dag.

Dag 8. Hemresa – transport från hotellet till flygplatsen

Mer om resan

Bella Vista Village
Prime Select

Om hotellet

Bella Vista Village är ett trevligt hotell med ett lugnt läge på en kulle omgiven av olivlundar i Agia Marina. Från hotellet har du fin utsikt över Chaniakusten och "Vita bergen", Lefka Ori. Hotellet har en fin trädgård, pool, restaurang och bar. Aktiviteterna kommer att utgå från vägen nedanför Bella Vista då bussen inte kan köra hela vägen till ingången av hotellet. Guiden instruerar vid ankomsten om uppsamlingsplatsen.

Flygtider

Stockholm
4/9 Stockholm – Kreta (Chania) 07.05-11.55
11/9 Kreta (Chania) – Stockholm 13.05 -15.55
Köpenhamn
4/9 Köpenhamn – Kreta (Chania) 17.35-22.00
11/9 Kreta (Chania) – Köpenhamn 23.20-01.55 (ankomst 12/9)

Klimatkompenserade flygresor

Klimatkompenserade resor

Vi klimatkompenserar alla flygresor oavsett flygbolag. Dessutom klimatkompenserar vi också ditt boende om du bor på Sunwing Family Resorts, Sunprime Hotels eller Ocean Beach Club, samt alla våra transfers på resmålen. Bra va?