Vandring på Kreta

Vandring med smak av Kreta

När: 21-28 september 2019
Var: Bella Vista Village, Agia Marina
Pris: 9.995:- per person
Avresa från: Stockholm och Köpenhamn

Upplev det orörda Kreta, där vandringsleder sträcker sig runt bergskedjan Vita bergen, genom grönskande dalar och längs djupa raviner.

Under vandringen får du kunskap om djur- och växtliv, öns lokalbefolkning och den grekiska kulturen. Du får också en rofylld känsla i kroppen när du är i harmoni med naturen - det är ren balsam för själen och en total naturupplevelse. På den här resan smakar vi på allt vad Grekland – och i synnerhet Kreta – har att erbjuda.

Då resan genomförs med gäster från från hela Skandinavien, kommer också guiden under veckan att vara skandinavisktalande.


Resan till Kreta är fullbokad men se gärna våra andra vandringsresor.

Om du har frågor om resan, kontakta oss på traningsresor@ving.se

I priset ingår:

  • Flyg med Thomas Cook Airlines t/r
  • Bagage 14 kg + handbagage 6 kg
  • Mat ombord
  • Transfer till/från hotellet
  • Del i dubbelrum med balkong/terrass
  • Alla vandringar enligt programmet
  • Alla luncher enligt programmet

Veckoprogram

Dag 1. Ankomst till Kreta och boende på hotellet Bella Vista Village i Agia Marina.

Dag 2. Akrotiri-vandring – från Stavros till Gouvernetou/Agia Triada
Välkomstmöte i hotellets restaurang kl 08:45. Guiden informerar om veckan och svarar på frågor.
Bussen går till byn Stavros på Akrotiri-halvön nordöst om Chania. Härifrån går vi österut och passerar på vägen både åsar och dalar, och det kommer också att finnas möjlighet att se Sankt Johannes-grottan. Sedan beger vi oss mot havet och kommer fram till klostret Katholiko, som har varit övergivet sedan 1600-talet efter piratattacker. Vi vandrar nu vidare längs den stenbelagd stigen upp till Gouvernetou-klostret, där vi andas lite och tittar på den vackra kyrkan byggd i venetiansk stil, tillägnad Jungfru Maria. Därifrån går vi ytterligare ett par km innan vi blir upphämtade av bussen. Därefter är det dags att njuta av en välförtjänt lunch på en lokal taverna med specialiteter från Kreta. Lunch ingår.

Vandringsleden är 10-12 km längs smala, kuperade spår.

Dag 3. Agia Irin-ravinen - Avresa från hotellet kl 08:15
Vi åker upp mot den majestätiska bergskedjan Lefka Ori, Vita bergen. Vi har en kort fikapaus på en lokal kafenio i byn Deres, innan vi fortsätter söderut och når en punkt där du kan se både den norra och södra delen av Kreta. Sedan kommer vi till början av Agia Irini-ravinen, som är minst lika vacker som den berömda Samariaravinen. Efter en 8 km lång vandring genom ravinen hisnande natur, kör vi till kustbyn Sougia och äter lunch. Dagen bjuder också på tid vid stranden och ett par timmar går snabbt i de vackra omgivningarna. Vi åker tillbaka till Chania på eftermiddagen. Lunch ingår.

Leden är 9 km lång i svår terräng.

Dag 4. Imbrosravinen - Avresa från hotellet kl 08:15
Den mindre kända Imbrosravinen är dagens mål. Vi kör upp till Askifouplatån och startar dagens vandring i byn Imbros, varifrån vi vandrar 8 km genom den vackra ravinen fylld med skuggande träd. Väggarna i Imbrosravinen är på flera ställen mindre än 2 meter från varandra och tornar upp sig 300 meter, och nära ravinens slut finns en imponerande stenformation där gapet vidgas ut igen. När vi har nått slutet, kommer vi att inta vår lunch i byn Komitades. På vägen tillbaka kommer det att finnas en möjlighet att ta bilder från utsiktsplatser i området. Lunch ingår.

Leden är 9 km lång i svår terräng.

Dag 5. Deliana-klyftan - Avresa från hotellet kl 09:00
Här bjuds det på en tur-retur vandring. Vi startar i byn Deliana och vandrar genom klyftan som ligger i närheten. Klyftan är relativt okänd, och det råder fortfarande förvirring kring om namnet är Deliana eller Mesaylia. Den yttersta delen av byn Mesaylia är våran vändpunkt, men först efter ett smakprov av lokalt producerad frukt och tillhörande Tsikoudia. Vi tar samma väg tillbaka till Deliana och sammanlagt blir det knappt 10 kilometers vandring. Från Deliana går turen till Zounaki, där en lätt meze-lunch serveras. Xarma-bryggeriet är värd för lunchen och vi smakar på deras olika ölsorter under måltiden. Lätt lunch och ölprovning ingår.

Vandringen tillbaka är ca 10 kilomtere längs grusvägar och stigar.

Dag 6. Kallergi-vandring - Avresa från hotellet kl 08:15
Vi siktar mot Lefka Ori-bergen igen och kör mot Omalos och utsiktspunkten Xyloskalo, som erbjuder utmärkta möjligheter att fotografera Samariaravinen. Härifrån börjar vi vår vandring upp till Kallergi Shelter på 1600 meters höjd, och på vägen passerar vi fallande stenar och eftertraktade Lefka Ori bergskristaller. Vid ankomsten till Kallergi Shelter njuter vi av en förfriskning bestående av lokalt vin, bröd och ost innan vi börjar nedstigningen mot kusten. Vi åker sedan till vinmakaren Manousakis Winery, som ligger på vägen till Chania i den lilla byn Vatolakkos. På Manousakis Winer serveras en lätt lunch och vi får smaka deras fem bästa viner. Lätt lunch och vinprovning ingår.

Leden är 8-10 km bred i bergig terräng och på grusvägar.

Dag 7. Smaken av Kreta - Avresa från hotellet kl 09:15
När man vandrar på Kreta är det lätt att förstå varför ön också kallas också "olivön". På vår sista dag kör vi runt i området Chania, där vi kommer att njuta av landskapet och få smakprov på något av allt som Kreta har att erbjuda. Första stoppet är Astrikas Estate, som producerar den berömda Biolea-olivoljan, även känd som "det gröna guldet". Under dagen ser vi även Agios Stefanos kyrka och Grekland äldsta olivträd i byn Vouves och dessutom besöker vi vingården Karavitakis som bl.a. producerar ett mycket speciellt dessertvin. Efter bekantskap med Karavitakis vin fortsätter vi till den venetianska hamnen i Chania. Här är vårt mål den äldsta restaurangen i hamnen - Restaurang Zepos - där vi provar på matlagning och får en mindre kurs i några kända grekiska rätter. Därefter serveras en mezemeny som sista måltid för vandringsresan. Under denna dag kommer det också att serveras frukt och snacks som håller oss mätta och belåtna. Frukt, snacks, vinprovning och sen lunch (servering runt kl 16.00) ingår.

Ingen vandring denna dag.

Dag 8. Hemresa - transport från hotellet till flygplatsen.

Mer om resan

Flygtider

Stockholm

21/9 Stockholm – Kreta (Chania) 07.05-11.55
28/9 Kreta (Chania) – Stockholm 22.20-01.20 (ankomst 29/9)

Köpenhamn

21/9 Köpenhamn – Kreta (Chania) 17.35-22.00
28/9 Kreta (Chania) – Köpenhamn 23.20-01.55 (ankomst 29/9)

Frågor om resan?

E-post: traningsresor@ving.se
Ving Grupp & Konferens tel: 0771-345 678

Klimatkompenserade flygresor

Klimatkompenserade resor

Vi klimatkompenserar alla flygresor oavsett flygbolag. Dessutom klimatkompenserar vi också ditt boende om du bor på Sunwing Family Resorts, Sunprime Hotels eller Ocean Beach Club, samt alla våra transfers på resmålen. Bra va?