Resmålsfakta, Kapstaden

Resmålet

Sydafrikas näst största stad med ca 4 miljoner invånare. Officiellt språk: Engelska och Afrikaans samt en mängd lokala afrikanska språk.

Så reser du hit

Till Kapstaden kan du resa med Ving på reguljära flygbiljetter med flexibla reslängder året runt. Flyget landar på flygplatsen i Kapstaden.

Flygtid

Ca 14-16 timmar från Stockholm.

Tidsskillnad

Sommartid: Ingen tidsskillnad. Vintertid: svensk tid + 1 timme.

Vår service

Resmålet är på egen hand.

Transfer

Flyget landar på Kapstadens flygplats. Transfer från flygplatsen till hotellen i Kapstaden tar ca 30-45 minuter med buss. Transfer ingår inte, men kan köpas till. Längs Garden Route tar man sig enklast fram med hyrbil. Läs mer under Viktigt att veta.

Sol & bad

Kapstaden är inte i första hand ett badresmål. Här finns flera fina stränder men vattnet i Atlanten är kallt året om och håller en temperatur mellan 12 och 15 grader. De populäraste stränderna heter Camps Bay och Clifton Beach.

Aktiviteter

I Kapstaden, med omnejd, finns ett enormt utbud av aktiviteter. Från golf, surfing, dykning, hiking och mountainbiking till alla typer av adrenalinsporter som bungy jump, skärmflygning, klättring och liknande. På de lokala turistkontoren finns bra information om alla aktiviteter som står till buds.

Mat & dryck

Kapstaden är en storstad och här finns stort utbud av restauranger. De populäraste restaurangerna ligger i Water front, Camps Bay, Waterkant och runt Long Street, huvudgatan i downtown. I Sydafrika är det mycket prisvärt, både att äta och dricka. Lunch från 50 kr. Tvårättersmiddag från 100 kr. En flaska vin på restaurang runt 70 kr. Kapstadenborna går själva mycket på restaurang varför det är bra att alltid boka bord i förväg, framförallt på de populäraste restaurangerna.

Nattliv

Kapstaden är en storstad och här finns ett bra utbud av barer och nattklubbar. De trevligaste barerna hittar du i Waterfront, Waterkant, Camps Bay och längs Long Street, huvudgatan i downtown.

Shopping

Besök Canal Walk, det största shoppingcentret i hela Afrika med sina 450 butiker och 50 restauranger. Lite utanför stadskärnan finner man Cavendish Square, här ligger alla toppklassiga butiker samlade. Missa heller inte loppmarknaden Greenmarket Square, öppen måndag till fredag.

Kommunikationer

Taxi är det säkraste och enklaste sättet att ta sig fram i Kapstaden. Du betalar ca 8-10 rand per kilometer, vilket betyder att du oftast klarar dig under 50-lappen inom stadskärnan. Välj alltid en taxi med skylt på taket, det vill säga "riktiga", auktoriserade taxibilar.

Valuta & kreditkort

Sydafrikanska Rand (ZAR). Eurocard, Mastercard och Visa. Uttagsautomater finns i de större tätorterna.

Pass och visum

Alla personer som reser till länder utanför EU måste ha ett pass, som oftast ska vara giltigt sex månader efter hemkomst. För resor inom EU krävs att man har pass eller nationellt ID-kort. För resor inom EU ska det vara giltigt under hela resan. Läs mera på ving.se/pass-visum. Pass- och visumfrågor ska ställas till respektive lands ambassad eller konsulat.

Sydafrika har särskilda inresekrav enligt en ny lag, för barn under 18 år, även tillsammans med vuxen. Det är därför viktigt att du kontaktar Sydafrikas ambassad för aktuell information om du reser med barn under 18 år.

Vaccinationer

Malariaprofylax rekommenderas för besök i Krügerparken. Vissa vaccinationer kan krävas och gult vaccinationskort ska medföras vid inresa till vissa länder. Om du mellanlandar eller reser mellan olika afrikanska länder, ta reda på alla länders vaccinationskrav. Tag kontakt med din vaccinationscentral om vad som gäller, i god tid före avresan. Ving rekommenderar även vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccinportalen.se.

El

220 V. Adapter behövs men finns att låna på flertalet hotell och kan köpas i de flesta affärer för ca 15 kr.

Klimat & väder

Kapstaden har ett i huvudsak torrt klimat, liknande det vid Medelhavet, med varma, torra somrar och milda, fuktiga vintrar. Årstiderna däremot, är nästan exakt tvärt emot våra. Sommaren infaller under perioden november/december till mars, då temperaturen vanligen ligger runt 25 grader. Vid Kapstaden möts två världshav; den varma Indiska Oceanen och den kalla Atlanten varför vädret kan vara mycket växlande, och vattentemperaturen knappa 20 grader som högst. Mest regn faller under maj till september.

December, januari, februari och mars
Sommar i Kapstaden innebär medeltemperaturer dagtid på 25-26 grader, vissa dagar upp mot 30 grader. På nätterna sjunker temperaturen till runt 15 grader. Varmast är det i januari och februari som också har flest soltimmar per dag. Vattentemperaturen når upp till knappa 20 grader. Regn förekommer, men sparsamt.

April och maj samt oktober och november
Dessa månader är sensommar/höst respektive vår och försommar och kan liknas vid svensk sommar, med dagstemperaturer runt 20-23 grader, varmast är april och oktober. På nätterna sjunker temperaturen till runt 12 grader och i havet är det cirka 15 grader. Regn förekommer, men det är fler regnfria dagar per månad än de med regn.

Juni, juli, augusti och september
Vinter i Kapstaden innebär temperaturer runt 18 grader dagtid och ner mot 10 grader nattetid. Havet är några grader svalare än under vår och höst. Det också under dessa månader som det faller mest regn. Nederbörd kan förekomma så ofta som varannan dag.

Vings samarbete med Ecpat

Ving stöder sedan 1999 organisationen Ecpat mot barnsexhandel.

Ambassad

Sydafrikas ambassad
Linnégatan 76
115 23 Stockholm
Telefon 08-24 39 50 eller 30 26 26

Övrigt

Kranvattnet går att dricka. I Sydafrika är det vänstertrafik, vägarna är fina och välskyltade. På de hotell som har pool är den oftast väldigt liten. Det är vanligt att hotellrummen inte har balkong. Vissa utflykter kan bokas och betalas hemifrån. Utflykter som köps på plats betalas med kort eller kontant med sydafrikanska rand, ZAR. Mer information hittar du i vår reseguide från Sydafrika. Läs också Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.