• SOL OCH BAD

 
Text: Eyal Sharon Krafft.   Foto: Vings bildarkiv

Vardagslivet på en långtidsresa

Det sägs att även det roligaste som finns riskerar i längden att kännas som en grå vardag. Kan det stämma även för en långtidsresa på Sunwing i Alcudia på Mallorca? Kan man verkligen tröttna på mild värme, solmogen frukt och dagliga dopp i Medelhavet under vinterhalvåret?

Länge har vi burit på en dröm: att unna oss sol och värme när Sverige upplevs som mörkast och tristast. Nu när vi är 50-plussare och barnen utflugna är det definitivt dags att förverkliga drömmen!

Valet av plats var nog logiskt. Mallorca var vi sedan länge förtjusta i efter flera vinterresor med vandringar. Inte bara för de omtalade vackra bergen och havet, utan också för den milda mallorkinska vintern. En dålig vinterdag motsvarar en dålig sommardag i Sverige.

Men vännerna har varnat mig. En veckas charterresa är en sak, tre månaders långtidsresa något helt annat. Hur mjuk och finkornig sanden än är, hur behaglig vintersolen eller hur fulländad anläggningen än må vara, så blir en så utdragen resa väldigt annorlunda än en drömlik charterresa. Du ska få se, i längden blir allting vardag. Just denna vardag ska här skildras.

Vardag i ny miljö

Vardag borde det rimligen bli, eftersom jag alltjämt arbetar som journalist och min kära hustru studerar på distans. Våra värv kan förrättas oberoende av plats tack vare smarta mobiler, bärbara datorer och givetvis internet. Detta idkas inte sällan i Sunwing-lägenheten alltmedan gardinen fladdrar vid den öppna balkongdörren, palmerna på stranden vajar och det turkosa, långgrunda havsvattnet glittrar i solen.

Något händer med en människa som färdas från ett land med härskande höstmörker, frost, regn och snöblask till en solig och vänlig Medelhavsö. Man tinar upp, öppnar sig, känner sig innerligt glad och ung till sinnet. Kort sagt, upp över öronen förälskad. Då struntar man i hissen och skuttar sex våningar upp för att hämta racketar till strandtennisen. Många år har flytt sedan vi spelade sist, men se hur bra det går. När svetten lackar svalkar vi oss i havet.

En stund efter att vår bild från strandtennisen når en släkting i Sverige dimper ett svar ner i mobilen:
“Avundsjuk! Vill också spela strandtennis på en öde strand. Här är det 3 plusgrader och tjocka moln.”
Ja, då svävar man på moln.

Vännernas varningar har jag inte så mycket till övers för. Hur skulle man någonsin kunna likna den här drömlik tillvaron med en gråtrist vardag? Struntprat är vad det är!
Eller?

Förälskelsefasen

Flera fenomen hör till förälskelsefasen och bör rapporteras. Utevistelse före gryningen för att vara med om och beskåda när en apelsinfärgad sol stiger upp mot skyn. Längtan efter solen färgar även kvällsritualen. Till bords med havsutsikt medan dagen sveps i väg av skymningsljuset och solen tynar bort i en vidunderlig aprikos-lila-rosa horisont. Då håller även havet andan och yppar knappt ett skvalp. Sedan går man till sängs och vaggas till sömns (balkongdörren är alltjämt öppen) av havets flämtningar.

Hur kär man än är, kan människan inte leva bara på havsutsikt. En sjuminuters promenad längs små gator leder till Eroski, en matbutik som ingår i en stor livsmedelskedja. Fiskdisken är tveklöst den stora attraktionen, med dess dignande utbud av både fina och fula fiskar i allsköns storlekar samt allehanda skaldjur och bläckfisk. Det mesta till priser långt under de svenska - det finns alltid fiskar för runt 60 kronor kilot. Men allt som ska inhandlas måste gå igenom ett nålsöga, en spansktalande och gladlynt expedit med svarta lockar under en vit mössa. Hola, buenas dias! Min skolspanska är knackig så det är bara att glömma alla avancerade frågor om fiskens tillagningssätt. Vi pekar på en fisk med tilltalande utseende och prislapp och jag upprepar ett inlärt uttryck Mitada kilo, ett halvkilo. Expediten lägger fisken (Dorada) på vågen och säger Six hundred gram, bueno? Och efter fjällningen: Que mas? Finito?

Efter några minuter i stekpannan med olivolja och vitlök smakar fisken himmel, även utan instruktioner.
Också kassörskan hälsar glatt: Hallo, my friend! Only 2 Euro, typical Mallorcean cake. You can taste.
Men varför ska man äta kakor när frukten här smakar så mycket bättre! Vi frossar i mango, klementiner, apelsiner, druvor. Vi frossar i all säsongsaktuell frukt. Färskt, ofta lokalproducerat, prisvärt.

Men återhållsamheten med kakor ännu ett skäl: Midjemåttet och närmare bestämt hälsan. För att främja hälsan blir jogging en del av vardagen. De första dagarna känns det motigt att bege sig ut före gryningen och innan solen hunnit värma upp luften. Men allting blir ju rutin och snart går det med automatik att löpa längs den belysta strandpromenaden och flämta i kapp med havet bredvid.

Motionärer överallt

Vi är dock långt ifrån de enda vintermotionärerna på Mallorca. De finns överallt! Under våra dagliga vandringar ser vi vardagsmotionärer med eller utan stavar längs stranden. Utmed glestrafikerade asfaltvägar möts vi av en svärm längdskidåkare på rullskidor. Cykelvägar liksom en del bergsstigar befolkas av cyklister med olika däcktjocklek, men med samma envetna målmedvetenhet. I närliggande Talaia d’Alcudias brantaste stig möter vi två personer på väg mot toppen, bärande varsin cykel på axeln medan svettenpärlorna lackar i eftermiddagssolen. Bara en stund senare nödgas vi gå åt sidan för att bereda plats åt tre löpare som svischar förbi som om det gällde livet.

På håll har vi siktat golfare på Alcanada golfklubb, insprängt mellan berget och Medelhavet. Simmare och triathlonentusiaster förekommer till havs eller i den kommunala simbassängen i närheten. Även på Sunwing märks att allt fler idrottare har fått upp ögonen för Alcudia, och Sunwing i Alcudia är En Svensk Klassiker certifierat. Under vinterhalvåret inhyser hotellet dessutom uppemot 40 unga tjejer och killar med rosa T-shirts och vältränade kroppar, övervägande norrmän, som tränar för den nybildade spanska klubben Mallorca Toppfotball. Klubben ägs och startades 2016 av norrmannen Leif Tsolis.

- Klimatet här är helt perfekt för träning under vintern, inte för varmt och inte för kallt. När man kommer från kalla Norden med regn, is eller snö till det här härliga klimatet blir man väldigt motiverad att träna. När sommarresenärerna försvinner blir det riktigt lugnt och skönt här. Terrängen är mycket omväxlande - med berg, strand och parker alldeles i närheten. Ideal miljö för träning! säger han.

Senare under samtalet i den eftermiddagslugna lobbyn framgår att han är en återkommande långliggare på Sunwing.

- Jag är lite äventyrslysten av mig och samlar på goda upplevelser. Här kan jag uppleva en ny kultur, lära mig ett nytt språk och stifta nya bekantskaper. Samtidigt vill jag inte sticka under stol med att det är härligt att tillbringa vintrarna här. Att övervintra på Sunwing har betytt allt för min livskvalité! Här känner jag lust att träna, vandra, vara ute och njuta av livets stora gåva. Att vara här är en investering i min hälsa och mitt välmående. Här håller jag mig ung. Jag är 39 år gammal och tror att jag skulle vilja övervintra här på Sunwing även efter pension. Där snackar vi verkligen om en långsemester!

Vardagsgråtrista insikter

Men när förälskelsefasens skimmer lägger sig efter någon vecka eller två kommer vardagsgråtrista insikter i dagen. Kalsonger och strumpor måste tvättas även här - och tvättstugan ligger i grannbyggnaden. Sanden som kittlade så härligt under fötterna är överallt, även i sängen! Var är sopkvasten? Vi kan inte vänta, det städas bara en gång i veckan. Och gott fullkornsbröd är en bristvara i affärerna, röd och grön curry till våra favoritthairätter likaså. Att hitta en hårdost och kaffesort som faller oss på läppen tar veckor av letande och provande. Ni hör, det är ingen hejd på gnällandet.

Värre ändå. När de sista barnfamiljerna återbördas till sina kyliga hemländer i slutet av oktober blir det såväl lugnare som - dessvärre - svalare. En inbillning om en droppe på kinden. Ett uppfällt paraply, ett till. Nej, det regnar! Regnjackan på och snabbt under tak. Efter en något utdragen stund sinar skyfallet. Den fuktiga luften har rensats och blivit friskare, skönare. Livet går sin gilla gång, trots ansenliga vattenpölar. Snart letar sig en ensam solstråle genom molnen och smeker kalufsen. Ännu en stund senare hoppar vi i vattnet. Det är vederkvickande, och stilla. En helgad stund med havet, våra sim- och andetag, småfiskarna omkring och dyningarnas lågmälda sus. På stranden betraktas vi av en äldre spanjor i vinterjacka som skakar på huvudet. Dessa utlänningar kan inte vara kloka. Bada i november, det är ju knappt 20 grader i vattnet!

Om regnet kommer

Med tiden har vi utvecklat flera strategier för att möta sämre väder. I lägenheten kan studeras eller en intervju förberedas. Om det känns instängt kan man dra fördel av att Sunwing är en stor anläggning och sätta sig med den bärbara datorn i lobbyn eller den rymliga restaurangen. En dag med ihållande regn kan man också träna i det dygnet runt öppna gymmet, bada bastu och skämma bort sig i bubbelpoolen.
Givetvis går det också att knalla fem minuter till busshållplatsen och bege sig till Palma över dagen för att ta del av den lilla storstadens utbud av kultur, arkitektur och restauranger. Eller varför inte hyra en bil och upptäcka öns mångfacetterade landskap och vackra natur. Större delen av ön nås inom en dryg timme.
Det går även att ta del av aktiviteterna som Sunwings Nina organiserar, inte sällan med återkommande långliggares benägna hjälp: målning, spanskakurs, tipspromenad, promenad utan tips, minigolf, bingo, boule på stranden utanför. Oavsett vilket märks en familjär stämning i luften, precis som på fredagsmiddagarna.

På egen hand kan man spela pingis, läsa en bok från Sunwings lilla bibliotek eller ta vara på närliggande Alcudias kulturella utbud, med såväl musikarrangemang som utställningar och bibliotek. Vi frestas att lyssna till musiken från Les Miserables för 3 euro. Eller varför inte titta på något av fotbollslagets hemmamatcher?
Att hitta något att göra på fritiden är alltså inga problem, dagar och veckor rasslar i väg.

Efter ett par månader rör vi oss lika hemtamt bland restaurangerna som på vandringsstigarna. Vägen till Talaia d’Alcudias topp hittar vi nästan med förbundna ögon och vi kastar bara förströdda blickar på den magnifika utsikten. Vi har koll på vilka ställen som serverar den mest prisvärda lunchen och vilka som har menu del dia även på lördagar. Vi vet att städerskan kommer på måndag mellan klockan 10 och 11 och städar som tokar innan för att inte skämma ut oss. Vi blir igenkända och lite “vipade”, inte bara på tapasbaren, utan också vid våra nästan dagliga besök vid fiskdisken är expediten snabb med att tipsa om dagens erbjudande.

Alltså med handen på hjärtat ska det medges att vännerna har haft rätt. Långsemestern har blivit en vardag. Men vilken vardag!

Eyal Sharon Krafft

Att tänka på inför en långtidsresa

• Lägenheterna på Sunwing är välutrustade, men om attiraljer som en mjölkskummare, citruspress, rivjärn eller en handmixer anses tillhöra livets nödtorft, bör de tas med.
• Ta med specifika kaffesorter eller kryddor som du inte kan vara utan och som misstänkas inte finnas i Alcudia (thaikryddor är det lite si och så med).
• Praktiska saker som klädnypor samt ditt favorittvättmedel.
• Klädval. Ta även kläder som passar blåst och regn.
• På Sunwing går mot avgift att förvara saker till nästa säsong. Kan vara praktiskt exempelvis vid köp av cyklar.
• Ha med hembibliotekets lånekort för att kunna låna e-böcker.
• Ha med bankdosorna och allt som krävs för att sköta dina bankärenden.
• Skaffa Kivra eller andra appar där du kan få en del post digitalt.
• Se över din reseförsäkring, speciellt vid vistelser längre än reseförsäkringen som ingår i din hemförsäkring.
• Se till att ha tillräckligt av dina mediciner, även de som inte används regelbundet.
• Gå gärna på läkar- och tandläkarkontroll innan.

 

ÅK PÅ LÅNGSEMESTER

Långsemester är precis som det låter. En lång semester där du kan välja mellan att vara bortrest från 4 veckor - ända upp till 25 veckor! Ving har arrangerat långtidsresor sedan slutet av 70-talet och kan erbjuda marknadens största och bästa utbud, både vad gäller lägenhetshotell och resmål.

Mer om våra långsemestrar