Hyrbilsguide till Mallorca

Vår hyrbilsguide till

MALLORCA
18 pärlor

18 ställen du inte vill missa på Mallorca

Även om du har varit på Mallorca förut finns det alltid något nytt att upptäcka. Naturen och byarna uppe i Tramuntana-bergen, de små badvikarna på öns västkust eller kanske gränderna och folklivet inne i Palma stad. Så hyr en bil och se dig om i din egen takt. Vill du ta ett stopp finns massor av mysiga platser att besöka. Här är några av dem.


Tips! Skriv ut guiden och ta med den på resan.

Platser:

 1. La Reserva, Puig de Galatzo
 2. Finca Son Bordils
 3. La Granja
 4. Deia
 5. Sóller
 6. Valldemossa
 7. Manacor
 8. Cap de Ses Salines
 9. S'Albufera
 10. Capocorp Vell
 11. Ses Covetes/ Es Trenc
 12. Inca
 13. Pollensa (Puerto de Pollensa)
 14. Formentor
 15. Capdepera
 16. Puig San Salvador
 17. Estellencs
 18. Cuevas Hams
Vinodling

1. La Reserva, Puig de Galatzo

Unikt naturreservat i byn Puigpunyent med över 2,5 miljoner m² enastående natur. Här finns många olika djurarter och de lever som i rena paradiset. Vandringsleder tar dig förbi mer än 30 vattenfall innan du når den öppna plats där du kan avnjuta en barbecue och inta lite förfriskningar. Öppet varje dag 10.00–17.00.

2. Finca Son Bordils

Mallorcas älsta vinbodega. Här kan du få provsmaka några av dess lokala viner och lära dig mer om hur vinet framställs med moderna hjälpmedel, men enligt samma tradition som då den byggdes 1433. Bodegan ligger utanför Inca på Crta.

3. La Granja

Ta dig bort från vår moderniserade vardag för att visa hur man levde förr. På den mallorkinska gården La Granja har tiden stått stilla i 200 år. Vissa dagar i veckan är det mallorkinsk folkfest och det finns möjlighet att se skickliga hantverkare utföra sitt arbete samt se åsnekapplöpning, lekar och folkdans m.m.

4. Deià

Även kallad konstnärsbyn. Av de 500 invånarna säger man att 90 % är konstnärer eller författare. Denna by lockar även kulturella megastjärnor från hela världen. Här finns också den största andelen bra restauranger per invånare. En charmig by med skön atmosfär, som rekommenderas av många tidigare besökare.

Deià
Valldemossa

5. Sóller (Puerto de Sóller)

Apelsindalen. Var detta namn härstammar från förstår du så fort du närmar dig Sóller. Hamnbyn (Puerto de) Sóller är en gammal mysig fiskeby, som dock växt och påverkats en del av turismen, men som samtidigt har lyckats behålla sin charm.

6. Valldemossa

Mallorcas pärla. En av Mallorcas absolut vackraste byar. Här kan du besöka La Cartuja-klostret (numera även känt som Chopinmuséet) och Michael Douglas museum, Costa Nord, där du får höra berättas- och lära dig om öns norra dels historia.

7. Manacor

Manacor betyder "handen till hjärtat". Det är i denna, Mallorcas andra största stad, du har möjlighet att besöka pärlbutiken Majorica. Här stoltserar man med mängder av Mallorca-pärlor av olika slag, som sägs vara några av världens bäst konstgjorda pärlor. Du har även möjlighet att se delar av tillverkningen och säkerligen finner du en fin souvenir att ta med dig hem.

8. Cap de Ses Salines

Mallorcas sydligaste udde tillhör den mest oförstörda på hela ön. Anledningen är att marken ägs av den rika finansfamiljen March, som har motsatt sig att bygga vägar ner till stränderna. Cap de Ses Salines ligger otroligt vackert till. Härifrån kan du se öarna Conejera och Isla Cabrera vid horisonten. Ute på halvön finns flera sjöar och laguner med rikt fågelliv.

9. S'Albufera

Naturpark sedan 1988. Ett ca 2000 hektar stort våtområde med över 1500 olika växtarter. Området är idealiskt för sim- och vadfåglar. Ornitologerna har här, fram till idag, funnit mer än 250 olika fågelarter. Naturskyddsområdet är öppet kl: 09.00-18.00 (apr-sep) och kl: 09.00-17.00 (okt-mar).

10. Capocorp Vell

En av urbefolkningens, slungkastarnas, bäst bevarade bostäder. Så välbevarad att den lätt sätter igång din fantasi om hur de verkligen levde. Man tror att grundläggningen av denna bebyggelse skedde redan 1000 år f. Kr.

Cap de Ses Salines
Ses Covetes / Es Trenc

11. Ses Covetes / Es Trenc

Öns vackraste strand, som består av vit finkornig sand och alldeles kristallklart vatten. Stranden brukar dessutom inte vara överbefolkad, såsom många andra stränder kan vara. Området, som är skyddat för bebyggelse, ligger helt orört. Här är det tillåtet att nudistbada.

12. Inca

Mallorcas tredje största stad är vida känd för sin skinn- och läderproduktion. Åker du förbi denna ort en torsdag skall du passa på att besöka öns största marknad.

13. Pollensa (Puerto de Pollensa)

Ligger i den fruktbara dalen Vall d’en Marc. Detta var Mallorcas först befolkade område. Pollensas största sevärdhet är kapellet El Calvario, som ligger på bergstoppen med samma namn, Puig de Calvario. El Calvario betyder korsfästelsevägen och anspelar på Jesus väg till Golgata. En stentrappa med 365 trappsteg, som symboliserar årets dagar, leder fram till kapellet.

Formentor

14. Formentor

Underbar utsikt från Mallorcas nordligaste punkt. Stanna till vid utsiktsplatsen “Es Colomer”. Här kan du beskåda de vackra vyerna genom att följa stentrappan ner till en speciellt anlagd avsats.

15. Capdepera

Från medeltiden och ända fram till 1800-talet var Capdepera ett tillhåll för sjörövare. Slottet, som härstammar från 1200-talet, anses vara Mallorcas mest imponerande befästning. Här gömde sig stadens befolkning när sjörövarna kom upp från kusten för att ödelägga och förstöra bebyggelsen utanför murarna. Uppifrån kyrkan Nuestra Senyora de la Esperanzas platta tak, kan du se ner mot kusten. Murarna och de fyrkantiga tornen, som byggdes på 1300-talet, är så kraftiga att man förstår att de måste ha gett ett bra skydd.

Banyalbufar / Estellencs

16. Puig San Salvador

Imponerande utsikt över Mallorcas östkust. Här finns klostret Santuari de Sant Salvador med en överdådigt utsmyckad kyrka. Klostret bär dessutom på hundratals gåvor från tacksamma människor som funnit sin trygghet här.

17. Estellencs

Omkr 400 invånare bor i denna typiskt mallorkinska by, som ännu är opåverkad av omvärlden. Byn ligger isolerad vid foten av Galazo-berget (1025 m ö.h) och är mycket uppskattad av konstnärer och målare.

18. Cuevas Hams

Dessa grottor ligger ett par kilometer utanför Porto Cristo. Droppstensformationerna är mycket eleganta. De många små och stora stalaktiterna är upplysta. Rundturen i grottorna avslutas med klassisk musik från en roddbåt som stilla kommer in på den underjordiska sjön.