På resmålet

De flesta länder har infört egna riktlinjer som fokuserar på hälsa och hygien, exempelvis krav på social distansering på allmänna platser, i butiker, vid transporter och sevärdheter. Även munskydd kan krävas och det är viktigt att du ser till att ha med dig munskyddet när du rör dig utanför hotellet.

Håll dig uppdaterad kring vad som gäller på ditt resmål. På EUs nyöppnade sida https://reopen.europa.eu/sv finns bra information.

Ankomst till resmålet

På vissa flygplatser kan det förekomma stickprover i form av temperaturkontroller eller tester för covid-19. Inför avresa är det viktigt att du fyller i ett inreseformulär för att inte nekas inresa. Likaså kräver en del länder att man fyller i en hälsodeklaration i förväg eller vid ankomst. Läs mer här om vad som gäller för just det land du reser till.
 
För dig som ska resa i sommar till Grekland, Spanien, Cypern eller Kroatien med Vings charterprogram, läs mer nedan om vad som gäller på plats:
 
Grekland
Läs mer I Grekland tillämpas slumpmässiga kontroller för Covid-19, s.k. PCR-test. Du kan därefter checka in på ditt hotell. Skulle ditt test visa sig vara positivt blir du kontaktad av grekiska myndigheter och måste vistas 14 dagar i karantän på ett hotell som utses av grekiska myndigheter. Kostnaden för logi står då grekiska staten för.
 
Vi vill även göra dig uppmärksam på att hotell i Grekland tillämpar febertester av gäster som en extra säkerhetsåtgärd. Gäster som har feber anvisas till sjukhus eller läkare på hotellet för att ta ett test för Covid-19.
 
Munskydd
Munskydd är obligatoriskt på allmänna platser i Grekland. Se därför till att du införskaffar munskydd i god tid innan resan, det finns att beställa hem i vår webbutik airshoppenathome.com, 
eller att köpa på de flesta apotek. Munskydd ska även bäras på flygplatser och ombord på flyget samt transferbussar.
 
Kom ihåg att Grekland ställer krav på att ett inreseformulär är ifyllt 24 timmar innan avresa, läs mer här
Dölj

Spanien
Läs mer Inresande till Spanien kan råka ut för stickprov genom temperaturmätare. Det kan även hända att du måste lämna en hälsodeklaration på flygplatsen.
 
Munskydd
Vi vill göra dig uppmärksam på att munskydd är obligatoriskt på allmänna platser i Spanien, det gäller både inomhus och utomhus samt i kollektivtrafiken (gäller ej barn under 6 år). Undantag är vid motion, stränder, poolområden, när du äter eller dricker på restauranger och barer. Se därför till att du införskaffar munskydd i god tid innan resan. Det finns att beställa hem i vår webbutik airshoppenathome.com, eller att köpa på de flesta apotek. Munskydd ska även bäras på flygplatser och ombord på flyget samt transferbussar.
 
Kom ihåg att Spanien ställer krav på att ett inreseformulär är ifyllt inom 48 timmar innan avresa, läs mer här
 
Dölj

Cypern
Läs mer Temperaturmätning på flygplatsen samt slumpvisa COVID-19 tester kan förekomma vid ankomst till Cypern. Cypriotiska myndigheter står för denna kostnad. Skulle testet visa sig vara positivt, förs personen till ett speciellt sjukhus för karantän. Cypriotiska myndigheter står för kostnader för mat och logi. Familj eller resesällskap som varit i tät kontakt med den smittade personen förs till ett speciellt COVID-19 hotell för karantän. Cypriotiska myndigheter står för kostnader för mat och logi.
  
Munskydd
Vi vill också göra dig uppmärksam på att munskydd är obligatoriskt på allmänna platser på Cypern. Se därför till att du införskaffar munskydd i god tid innan resan, det finns att beställa hem i vår webbutik airshoppenathome.com,  eller att köpa på de flesta apotek.
Munskydd ska bäras på flygplatser och ombord på flyget samt transferbussar.
 
Kom ihåg att Cypern ställer krav på att ett inreseformulär är ifyllt innan avresa, läs mer här
 
Dölj

Kroatien
Läs mer Munskydd
Vi vill också göra dig uppmärksam på att munskydd rekommenderas på allmänna platser i Kroatien. Se därför till att du införskaffar munskydd i god tid innan resan, det finns att beställa hem i vår webbutik airshoppenathome.com,  eller att köpa på de flesta apotek. Munskydd ska även bäras på flygplatser och ombord på flyget samt transferbussar.
 
Kom ihåg att Kroatien ställer krav på att ett inreseformulär är ifyllt innan avresa, läs mer här
 
Dölj

Annan destination
Läs mer Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad på de lokala rekommendationer som finns för ditt resmål via UD och Re-open EU där du hittar mer information.Dölj

Transfer

Med busstransfer på resmålet tar du dig smidigt och enkelt till och från hotellet. Vings personal möter dig på flygplatsen vid ankomst och på hemresan anländer bussen i god tid till flygplatsen. Du kan boka transfer till din resa på Min Sida.

Bra att veta: Lokala transporter som taxi och bussar kräver som regel även munskydd.

På våra hotell

Vi ställer högsta krav på oss själva och samarbetar även med det oberoende företaget Cristal International Standards och följer förstås utöver våra egna rutiner även de lokala myndigheternas krav, som löpande kan ändras. Nedan listar vi de utökade säkerhetsrutiner som vi implementerar på våra hotell, Sunwing Family Resorts, Sunprime Hotels och O.B.C by Sunwing, framöver. Samtliga medarbetare tränas i våra nya säkerhetsrutiner.

För övriga hotell i vårt program följs lokala myndigheters rekommendationer och krav.

Incheckning
Läs mer Nya rutiner har införts för social distansering med avståndsmarkeringar.Dölj

Utökade städrutiner
Läs mer Utökad djuprengöring av varje rum och uppdaterade städrutiner vid hotellets allmänna ytor, som poolområden, restauranger, lounger, toaletter, gym, spa och Miniland. Handsprit finns tillgängligt runt om på hotellen för gäster och personal.Dölj

Social distansering
Läs mer Vi följer lokala riktlinjer för avstånd mellan människor. Restaurangerna har flexibla och förlängda öppettider för att undvika trängsel, även ökat avstånd mellan borden samt färre bord har införts. Nya serveringsrutiner tillämpas där servering av mat sker antingen som á la carte (bordsservering) eller som buffé enligt gällande rekommendationer och restriktioner. Avståndsmarkeringar finns även vid pooler, stränder och solstolar.Dölj

Anpassning av aktiviteter och underhållning på hotellen
Läs mer Det innebär att vi tillåter färre deltagare, ser till att hålla avstånd och att fler aktiviteter sker utomhus.Dölj

Vi uppmanar även till minskad kontanthantering samt i ökad utsträckning ta del av information och tips om vad som sker på ditt hotell och resmål via vår app under din resa.

Aktiviteter och utflykter

Det är populärt att upptäcka våra resmål genom exempelvis båtturer, besök på marknader eller rundturer. Det är även fortsättningsvis vår ambition att vi ska kunna erbjuda alla våra resenärer detta. På en del platser kommer det dock att införas vissa restriktioner gällande antal besökare och det kan även vara begränsad tillgång till vissa områden och sevärdheter. Vad som gäller på just ditt resmål kommer regelbundet att uppdateras under resmålsinformationen här på Ving.se under fliken “Aktiviteter och sevärdheter/Resmålsinformation”. Vi följer självklart lokala myndigheters rekommendationer fullt ut för att erbjuda dig en så säker vistelse som möjligt.

Om du blir sjuk

Som alltid är det viktigt att se till att du har en bra försäkring som täcker om du skulle bli sjuk i covid-19. Vi rekommenderar därför att du tar kontakt med ditt försäkringsbolag. Du kan även köpa en försäkring hos Ving som antingen kompletterar din befintliga försäkring, eller ett heltäckande skydd.
Läs mer här

Om du blir sjuk med symptom på covid-19, vad gäller?

  • Kontakta hotellpersonalen på ditt hotell, då de är skyldiga att informera lokala myndigheter som ser till att en läkare utför ett test.
  • Lokala riktlinjer gäller för dig och ditt ressällskap
  • Kontakta Ving på resmålet. Vi finns självklart där för dig och kan hjälpa till och assistera.
  • Ving står ej för sjukvårdskostnader samt extra flyg- eller hotellkostnader.
  • Ta kontakt med ditt försäkringsbolag och extra viktigt är att du ser till att du har ett fullgott skydd redan innan du reser utomlands. Frågor och svar om Goudas försäkringar finner du här.

Vanliga frågor och svar

Vad innebär utökade städrutiner?
Grundlig rengöring med extra fokus på kontaktytor som t ex. handtag, strömbrytare, tvättställ, hårtork och fjärrkontroller etc. Detta görs innan ankomst och sedan regelbundet under hela vistelsen.

Allmänna ytor kring solsängar, pooler och toaletter – hur ofta städas dessa och vad görs exakt?
Rutinerna kring städning och rengöring i allmänna utrymmen följer gällande restriktioner och rekommendationer. I tillägg till städning och rengöring följs myndigheters krav på social distansering, bla vid solstolar och poolområden.

Hur kommer incheckning ske?
Vi respekterar krav på social distansering genom att avskilja eller hålla avstånd mellan personal och gäster. Endast en person i taget kan checka in.

Hur ser de nya serveringsrutinerna ut?
Servering av mat sker antingen som á la carte (bordsservering) eller som buffé enligt gällande rekommendationer och restriktioner.

Hur ser rutinerna ut kring barnklubben och Lollo & Bernie?
Lollo och Bernie kommer att finnas på våra egna hotell, men självklart följs alla krav från myndigheterna, exempelvis kommer de att hålla avstånd precis som vi alla ska göra i dessa tider.

Underhållning/övriga aktiviteter:
För samtliga aktiviteter samt underhållning på hotellen följer vi myndigheters krav, exempelvis genom att begränsa antalet deltagare och/eller genom att vissa aktiviteter sker utomhus.

Om jag bor på ett hotell där någon testar positivt för Covid-19, kommer jag att påverkas på något sätt eller behåller hotellet öppet som vanligt för alla andra gäster?
I Grekland, Spanien och på Cypern har myndigheterna bekräftat att hotellen kommer att hålla öppna och att man flyttar den som är sjuk till ett anvisat hotell. 

Jag har inte bokat ett av Vings egna hotell, hur kan jag känna mig trygg med att mitt hotell följer samma säkerhetsrutiner som på era egna?
Alla hotell runt om i världen måste följa krav från sina respektive myndigheter, som skärpts med anledning av coronapandemin, krav som de enligt lag måste följa för att kunna fortsätta bedriva hotellverksamhet. Vi kommer att kontrollera att hotellen följer kraven.

Vad händer om ett land plötsligt stänger och jag befinner mig på chartersemester?
Våra gästers säkerhet är alltid viktigast. Om något mot förmodan skulle inträffa som påverkar din resa så kommer vi precis som alltid att se till att ta hand om dig, exempelvis att du kommer hem tidigare om det skulle vara nödvändigt (eller med din ordinarie hemresa som planerat).