Allt du undrar över

Safe Travel - vanliga frågor och svar

Här hittar du de vanligaste frågorna till vår kundtjänst just nu!

Vi får in många frågor till vår kundtjänst, här hittar du svaren på de frågor som många just nu ställer.

Frågor och svar om:

Vad behöver jag tänka på för att resa i sommar?

De allra flesta länder kräver i dagsläget ett negativt covid-19-test för att få resa in i landet, som du behöver ta innan avresa. Många länder kräver även att du fyller i ett s.k. Inreseformulär/hälsodeklaration.

Inför din resa rekommenderar vi som alltid att du ser över din reseförsäkring för ett fullgott skydd. Det är också viktigt att du fram till avresa informerar dig om vad som gäller för just det land du ska resa till. Förändringar kan ske med kort varsel. Krav och rekommendationer kan tas bort och i andra fall kan restriktioner tillkomma. För mer information om vad som gäller för just det land du ska resa till, se här. Du kan även ladda ner UD:s kostnadsfria app Resklar till din mobil för mer kompletterande information.

Vi vill att du ska känna dig trygg att resa med oss. När du bokar en resa med Ving ingår därför Safe Travel, vårt program för ett tryggt och säkert resande – både före, under din resa. Vi uppdaterar löpande informationen på denna sida och när det närmar sig avresa kommer vi att informera dig om vad som krävs inför din resa. För dig som har bokat en charterresa erbjuder vi ett subventionerat covid-19-test om du reser med oss fram till den 31 oktober 2021. Mer information om detta finner du nedan.

Obligatoriskt covid-19-test innan du reser – vi hjälper dig med subventionerat test   

I nuläget ser inresekraven olika ut för olika länder. De flesta länder kräver covid-test om man inte är vaccinerad eller har ett immunitetsintyg (sk. recovery certificate). Fram till EUs corona-certifikat, i Sverige kallat Covidbevis, tas i bruk runt den 1 juli kräver vissa länder att man testar negativt för covid även om du t ex är vaccinerad, medan andra länder godkänner de svenska vaccinationskortet du fått vid vaccinering. Undantag kan dock förekomma och ändringar kan komma att ske med kort varsel, håll dig därför uppdaterad här om vad som gäller för just det land du ska resa till.

För dig som har bokat en charterresa (8 siffrigt bokningsnummer) erbjuder vi ett subventionerat covid-19-test för dig som reser med oss fram till den 31 oktober 2021.
För att ta del av Vings subventionerade tester krävs det att du gör ditt test på de testcenter som vi rekommenderar, i eller i närheten av den avreseort du reser från. (Undantag när du reser från Köpenhamn då testet görs i Malmö.) Innan avresa kommer du att få ett mail från oss med en länk för att boka ditt test. Kostnaden för ditt test beror på om det land du ska besöka kräver antigen- eller PCR-test. Oavsett betalar du aldrig mer än 500 kronor för ditt test, Ving står för resten av kostnaden.

Har du bokat en reguljärresa med Ving (7 siffrigt bokningsnummer), erbjuder vi testning till rabatterat pris på några utvalda orter runtom i Sverige hos vår samarbetspartner Vaccina. Vi kontaktar dig med mer detaljerad information om var du kan testa dig två veckor innan din avresa.

Var kan jag ta ett subventionerat covid-19-test?

Det kommer att finnas möjligheter för covid-19-test på alla våra avreseorter i Sverige i anslutning till varje avresa så länge detta är ett krav för inresa till ditt resmål. (Undantag när du reser från Köpenhamn då testet görs i Malmö.) Dvs ska du resa från exempelvis Luleå kommer det att finnas möjlighet att testa sig i Luleå i anslutning till din avresa, normalt 1-3 dagar innan avresa beroende på kraven från mottagarländerna.

Vi jobbar parallellt med att utöka antalet orter på vilka man kan testa sig oberoende avreseort. Bland annat hoppas vi kunna erbjuda detta i exempelvis Umeå, men även på fler ställen i Sverige så att du på ett smidigt sätt ska kunna ta ett covid-19-test närmare din hemort innan avresa.

Vad gäller för barn?

Olika länder har olika kräv för vad som gäller för barn. Vänligen se mer specifik information under respektive land du ska resa till.

Vad händer om jag får ett positivt covid-resultat, får jag avboka och pengarna tillbaka för min charterresa – och även mitt ressällskap?

Om svaret på ditt test, eller för någon i ditt ressällskap, visar sig vara positivt kan du inte resa. Då vill vi att du ringer till oss så att vi kan hjälpa dig att boka om eller boka av resan (gäller när du tagit ett covid-test inför avresan och får ett positivt svarsresultat). Väljer du att boka av din resa får du tillbaka dina pengar inom 7 bankdagar. Vill du boka om din resa är rekommendationen att du bokar om den tidigast 3 veckor framåt i tiden för att undvika ett nytt positivt testresultat. Bokar du om till en resa närmare i tiden får du själv stå för kostnaden av ett nytt covid-19-test samt full avbokningskostnad i det fall testet visar sig vara positivt.

Behöver jag ett vaccinintyg för att kunna resa framöver?

I nuläget ser inresekraven olika ut för olika länder. De flesta länder kräver covid-test om man inte är vaccinerad eller har ett immunitetsintyg (sk. recovery certificate). Fram till EUs corona-certifikat, i Sverige kallat Covidbevis, tas i bruk runt den 1 juli kräver vissa länder att man testar negativt för covid även om du t ex är vaccinerad, medan andra länder godkänner de svenska vaccinationskortet du fått vid vaccinering.

Nu har EU-länderna beslutat om att införa ett sk digitalt grönt certifikat för att underlätta resandet inom Europa. I Covidbevis ska information om vaccinering, tester och tidigare eventuell covid-19-sjukdom finnas (vid lansering 1 juli syns endast om du fått vaccin, det andra djöjer några veckor). Det skulle då innebära att du som exempelvis ännu inte har vaccinerats kan använda certifikatet för att bevisa att du nyligen genomfört ett test alternativt att du har antikroppar mot covid-19. Likaså kan genomgången vaccinering räcka för att få resa.Läs mer om certifikatet här.

Du kan också läsa mer om Covidbesvis här

Vi håller oss uppdaterade och informerar våra kunder närmare inpå avresa (ca 2 veckor) vad som gäller. Om du vill veta mer om vad som gäller för ditt resmål just nu, läs mer här.

Räcker det med ett intyg på att man har antikroppar mot covid-19 för att få resa?

Nej, idag är det inte möjligt att resa med ett intyg på att du har antikroppar. I EUs corona-certifikat förbereds det för att man ska kunna visa immunitetsintyg, sk recovery certificate. Det är ett intyg som visar att du tidigare fått ett positivt PCR-test (Naat). Normalt gäller ett sådant intyg från ett visst antal dagar efter ditt positiva test. Hur länge ett sådant intyg är giltigt varierar mellan olika länder, i vissa fall upp till 180 dagar efter ditt positiva test. Om du vill veta mer om vad som gäller för ditt resmål just nu, läs mer här.

Läs mer om EU:s digitala gröna certifikat här.

Jag har vaccinerat mig/har haft covid-19, måste jag göra ett test för att få resa?

I nuläget ser inresekraven olika ut för olika länder. De flesta länder kräver covid-test om man inte är vaccinerad eller har ett immunitetsintyg (sk. recovery certificate). Fram till EUs corona-certifikat, I Sverige kallat Covidbevis, tas i bruk runt den 1 juli kräver vissa länder att man testar negativt för covid även om du t ex är vaccinerad, medan andra länder godkänner de svenska vaccinationskortet du fått vid vaccinering.

Vi håller oss uppdaterade och informerar våra kunder närmare inpå avresa (ca 2 veckor) vad som gäller. Om du vill veta mer om vad som gäller för ditt resmål just nu, läs mer här.

Vad händer om jag inte hunnit vaccinera/fullvaccinera mig innan min inbokade resa, måste jag då ta ett covid-19-test?

Ja, i dagsläget kräver de allra flesta länder att man har ett negativt covid-19-test. Läs mer vad som gäller för olika resmål, här.

Vi håller oss uppdaterade och informerar våra kunder närmare inpå avresa (ca 2 veckor) vad som gäller. Om du vill veta mer om vad som gäller för ditt resmål just nu, läs mer här.

Behöver jag ett covidbevis för att kunna resa framöver?

I dagsläget så har ett flertal länder, t ex alla våra charterresmål, negativa covid-test som ett alternativ om man inte fått sitt vaccin.

Återbetalar Ving min resa om jag eller någon i mitt sällskap inte har ett covidbevis när det är dags att resa?

Finns möjligheten att resa till din destination med ett negativt covid-19-test återbetalar vi inte din resa.

Vad händer om ett land endast accepterar vaccinintyg och jag inte hunnit vaccinera mig innan min resa?

Vi har svårt att tro att ett negativt covid-19-test inte skulle godkännas i händelse av att man inte fått sitt vaccin. Men skulle det vara så, är det ju inte möjligt för dig/ditt ressällskap att genomföra resan, då får du självklart boka om eller avboka med pengarna tillbaka för hela ressällskapet. Detta gäller oavsett om det är du eller någon i ditt ressällskap som inte har ett vaccinintyg.

Vi håller oss uppdaterade och informerar våra kunder närmare inpå avresa (ca 2 veckor) vad som gäller. Om du vill veta mer om vad som gäller för ditt resmål just nu, läs mer här.

Kan ni svara på vad som gäller för resor i vinter och nästa år?

För resor i vinter och nästa år så är det idag för tidigt att säga vilka inreseregler som gäller för resmål och länder. Vi inväntar besked från myndigheter närmare inpå säsong och kommer att uppdatera vår webb med information samt kontakta inbokade resenärer när det närmar sig avresa.

Vad händer om resmålet jag ska åka till skulle ändra sina inresekrav? Hur får jag information om vad jag behöver göra innan min resa?

Cirka två veckor före avresa kommer du att få ett mail från oss med en länk till uppdaterad information på vår webb om vilka krav som gäller för just det land och resmål du ska resa till.

AV- OCH OMBOKNING AV RESA

Kan jag ändra eller avboka min resa kostnadsfritt?

Alla som bokar en charterresa med avresa fram t.o.m. 31 oktober 2021 får vårt av- och ombokningsskydd gratis. För avresor efter den 31 oktober kan man köpa till vårt av- och ombokningsskydd som bland annat ger gratis ombokning fram till 30 dagar före avresa. För resor under våren och sommaren har vi inom vårt Safe Travel-erbjudande förbättrat våra avbokningsvillkor, beroende på när du bokat och när du ska resa. Läs mer här .

Får jag pengarna tillbaka om resan blir inställd?

Skulle din inbokade resa mot förmodan bli inställd så följer vi som alltid paketreselagen.
Som enda resebolag har Ving infört 7 dagars återbetalningsgaranti mot normalt 14 dagar som paketreselagen kräver. Det gäller både charterresor och paketresor med reguljärflyg.

Måste jag ta ett covid-19-test vid ankomst till Sverige efter min semester?

Från och med den 1 juni upphör Folkhälsomyndighetens rekommendation om testning och isolering efter hemkomst för symtomfria svenska och utländska medborgare som reser in i Sverige från länder inom EU, EES, Schengen, från Storbritannien och ett antal andra länder. För utländska medborgare utom nordiska gäller enligt regeringen fortsatt krav på negativt covid-19-test för att resa in i Sverige.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens sida.

TRYGGHET PÅ RESAN

Vad gör ni för att jag ska känna mig trygg med att resa i dessa tider?

Vi gör allt för att du ska få en så bra semester som möjligt oavsett när man reser men under pandemin har vi skärpt våra säkerhetsrutiner ytterligare, både på flygen och hotellen samt för din vistelse på resmålen. Läs gärna mer på vår webb under rubriken Safe Travel.

Hur ser rutinerna ut på flyget?

Vi har implementerat ett flertal nödvändiga och effektiva rutiner för att säkerställa säkerhet och välbefinnande ombord.

Här finns utförlig information hur det fungerar på flygen och vilka rutiner vi har. Läs mer här.

Hur fungerar det på resmålet och hotellen?

På hotellen har vi infört extra åtgärder under pandemin och här kan du läsa mer om hur det fungerar på våra hotell.

När det närmar sig vintersäsongen och resor utanför Europa kommer vi att uppdatera med mer information för våra resmål senare.

Vad händer om jag blir sjuk eller hamnar i karantän?

På den här sidan skriver vi om vad som gäller och vad du ska göra om du skulle ha otur att bli sjuk under din semester.

Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.