Berättelsen om semestersvindlaren Julle Axelsson

Alla har vi väl drömt om att kunna stanna kvar ytterligare några dagar på hotellet när hemresan närmar sig? För Jan ”Julle” Axelsson blev drömmen till verklighet. När semesterveckan på Gran Canaria var till ända bestämde han sig för att göra det alla vi andra drömt om: helt enkelt strunta i att åka hem.

1979 åkte den då 22-årige Jan ”Julle” Axelsson på en charterresa med Ving och Club 33 till Gran Canaria. Och där blev han kvar. Länge. I hela 40 år har ”Julle” lyckats med konststycket att leva lyxliv på nuvarande Sunprime Atlantic View – utan att betala en krona.

"– Jag har ätit Tex Mex-buffé varenda torsdag de senaste 12 åren. Det var absolut inget fel på den, men det är inte utan att jag börjar längta efter ärtsoppa, flygande Jakob och annan svensk husmanskost."

Club 33

Det hela började med att Jan Julle Axelsson, idag 62 år, fick ett infall efter en blöt krogrunda med Club 33-värdarna på bargatan i Playa del Inglés. I en turistbutik köpte han en skylt med texten ”Privado”, som han nästa dag fäste på dörren till ett av de mer avskilda rummen i hotellets östra flygel. Där har skylten – och Julle – sedan blivit kvar genom åren.

När Julle ”flyttade in”, som han själv beskriver saken, var det på ett ganska ordinärt, 3-stjärnigt hotell. I mitten av 80-talet renoverades hotellet och blev till familjeparadiset Sunwing. Julle kände direkt att han hade dragit en riktig vinstlott, Sunwing-åren minns han fortfarande med stor glädje.

– Jag var till exempel med på den allra första baklängesmiddagen med Lollo & Bernie. Det var väldigt festligt att börja med efterrätten, fortsätta med en varmrätt och därefter avsluta hela middagen med en förrätt, säger Julle och ler åt minnet.

Nästa höjdpunkt kom när hotellet 2007 bytte inriktning och lanserades som Vings allra första Sunprime, ett skräddarsytt koncept för vuxna som reser utan barn.

– Det passade mig som hand i handske, berättar Julle. Jag hade ju själv börjat bli lite äldre och kände direkt att det där med rofyllda pooler och pianomusik i loungen tilltalade mig mer än vattenrutschkanor och MiniStars.

Julle vill inte gärna avslöja hur han har löst matfrågan under alla dessa år, men mellan raderna framgår det att han troligtvis haft hjälp av någon ”på insidan”. Klart är i alla fall att han hela tiden haft tillgång till en stor uppsättning All Inclusive-armband i alla möjliga kulörer.

Dåvarande Sunwing Playa del Inglés

Jan "Julle" Axelsson idag

Just maten är nu en av de saker Julle ser mest fram emot när han återvänder till Sverige efter sin flera decennier långa ”semester”.

– Jag har ätit Tex Mex-buffé varenda torsdag de senaste 12 åren. Det var absolut inget fel på den, men det är inte utan att jag börjar längta efter ärtsoppa, flygande Jakob och annan svensk husmanskost.

Enligt Vings VD Johnny Nilsen har företagets ekonomiavdelning beräknat värdet på Julles otillåtna vistelse till hisnande 12,4 miljoner kronor, omräknat till dagens penningvärde. Företaget planerar däremot inte att vidta några rättsliga åtgärder. Istället har Julle faktiskt erbjudits en fast tjänst på Ving.

– Vi är glada över att få välkomna Julle Axelsson som chef över vår avdelning för långsemestrar. Där lär det ju knappast vara någon som slår honom på fingrarna, avslutar Johnny Nilsen med ett skratt.