Ving skickar container fullastad med förnödenheter till Gambia

Mars 2016
Ving har under många år hjälpt behövande runt om i världen, främst på de destinationer vi själva har resor till och som ligger oss varmt om hjärtat. En av dessa destinationer är Gambia. Sedan tio år har vi samlat in kläder och andra förnödenheter till behövande och i dagarna skickas en fullastad container med bland annat kläder och sjukvårdsutrustning till Banjul.

Drivande i projektet är Vings två eldsjälar Marianne Valassi och Dodou Jobé. För Dodou klappar hjärtat särskilt varmt för sitt forna hemland Gambia där behovet av bland annat kläder, sjukvårdsutrustning, skolmaterial och pengar alltid är stort.

– Men donationerna skulle inte kunna komma till utan alla fantastiska företag och organisationer som bidrar. I samarbete med svenska sjukhus och hjälpmedelscentraler har ett helt sjukhus rustats upp under ett antal år, Barfrow Hospital i Serrekunda, med bland annat sjukhussängar, bäbissängar, ultraljudsapparater, kuvöser, operationsbord och mängder med medicinsk utrustning samt möbler från Vings kontor och butiker, säger Dodou Jobé.

Den pensionerade barnmorskan Eivor Sandström samordnar donationerna från sjukhusen tillsammans med Dodou och Marianne.

Ving står för, och ombesörjer, alla transporter som sker dels med Vings flygbolag Thomas Cook Airlines Scandinavia samt via fraktbåt. Genom åren har det blivit ganska mycket förnödenheter och många containrar. Då Barfrow Hospital nu är fullt utrustat är det dags för Victoria Hospital samtmentalsjukhuset Tanka Tanka i Banjul att rustas upp.

t.v. Marianne Valassi och Doudou Jobé sorterar och packar kläder.
t.h. Doudou träffar sjukhusdirektören Fatou Waggeh och administrativ chef Yassin Njie på Barfrow Hospital under ett besök i december, 2015 (Dodou i mitten)

Kläder till behövande doneras av JLindeberg

Sedan våren 2014 är modeföretaget J.Lindeberg en viktig partner genom donationer av kläder som skänks till barn och vuxna i Gambia och även till Polen. Provkollektioner och överblivna kläder har skickats till Ving. Marianne sorterar och packar kläderna för transporterna.

– I höstas skickades underbara och färgglada JL-kläder av finaste kvalitet och som passar i Gambias sommarklimat. Skid- och vinterkläder skickades till Polen där det också finns ett stort behov av donationer, berättar Marianne Valassi.

Tusen flyttlådor till Gambia i december 2015

Även Vings medarbetare har i alla år skänkt kläder, glasögon, leksaker och skolmaterial till Gambia. Dodou Jobé reser varje år till Gambia för att ta emot containern och tillsammans med lokala hjälporganisationer dela ut det som samlats in.

I december, när höstens container skulle ankomma Banjul var både Dodou och Marianne på plats för att dela ut alla donationer tillsammans med de förnödenheter som transporterats med Thomas Cook Airlines. En del av kläderna och leksakerna skänktes till Hart House, en skola för handikappade barn utanför Banjul. Kläder delades även ut till de allra fattigaste i några landsbyar längs River Gambia.

– Sammanlagt hade vi samlat ihop över tusen flyttlådor med kläder och förnödenheter, nu har vi startat en insamling av pengar hos oss för att kunna beställa sängar av en tillverkare i Gambia och som ska gå till mentalsjukhuset Tanka Tanka, avslutar Marianne.

När den nya containern ankommer till Banjul i mars är Dodou och Eivor på plats i Gambia.

Mer om Ving

Här hittar du information om oss och hur vi arbetar med hållbart resande, våra resmål samt kvalitet och säkerhet för våra kunder