Hjälp till Gambia

Ving har under många år hjälpt behövande runt om i världen, främst på de destinationer vi själva har resor till och som ligger oss varmt om hjärtat. En av dessa destinationer är Gambia. Sedan tolv år har vi samlat in många containrar med bland annat kläder till behövande samt sjukvårdsutrustning till ett flertal sjukhus.

Drivande i projektet är Vings två eldsjälar Marianne Valassi och Dodou Jobé. För Dodou klappar hjärtat särskilt varmt för sitt forna hemland Gambia där behovet av bland annat kläder, sjukvårdsutrustning, skolmaterial och pengar alltid är stort. Den pensionerade barnmorskan Eivor Sandström samordnar donationerna från de sjukhusen tillsammans med Ving.

– Donationerna skulle inte kunna komma till Gambia utan alla fantastiska företag och organisationer som bidrar. I samarbete med svenska sjukhus och hjälpmedelscentraler har ett helt sjukhus rustats upp under ett antal år, Barfrow Hospital i Serrekunda, med bland annat sjukhussängar, spjälsängar, ultraljudsapparater, kuvöser, operationsbord och mängder med medicinsk utrustning samt möbler från Vings kontor och tidigare butiker, säger Dodou Jobé.

Ving betalar och ombesörjer alla transporter som sker, dels genom systerbolaget Thomas Cook Airlines Scandinavia samt via fraktbåt. Genom åren har det blivit många containrar och i april 2018 var det dags igen, då skickades en ny fullpackad container till Gambia. Barfrow Hospital är sedan ett par år fullt utrustat därför hjälper vi nu Victoria Hospital och mentalsjukhuset Tanka Tanka i Banjul samt Bansang Hospital, beläget i Gambias östra del.

Vings medarbetare bidrar med donationer

Även Vings medarbetare har i alla år skänkt kläder, glasögon, leksaker och skolmaterial till Gambia. I år har även en insamling av pengar från medarbetarna gått till plasthandskar, handsprit och förkläden som ska till sjukhusens bårhus. I år har en medarbetare som driver ett hobbyföretag med begagnade cyklar valt att skänka 80 cyklar till Gambia. Dodou Jobé brukar själv resa till Gambia för att ta emot containrarna när de anlänt med fraktfartygen och tillsammans med lokala hjälporganisationer delar man ut det som samlats in.

En del av kläderna och leksakerna har bland annat skänkts till Hart House, en skola för barn med olika funktionsnedsättningar utanför Banjul. Kläder delades även ut till behövande i några landsortsbyar längs River Gambia.
Under flera år har modeföretaget J. Lindebergh donerat kläder som skänks till barn och vuxna i Gambia och även till Polen. Provkollektioner och överblivna kläder har skickats till Ving. Marianne Valassi har sorterat och packat kläderna för transporterna.

– Vi är väldigt glada över donationerna och har kunnat skicka underbara och färgglada JL-kläder av finaste kvalitet och som passar i Gambias varma klimat. Skid- och vinterkläder skickas till Polen där det också finns ett stort behov av donationer, berättar Marianne Valassi.

Mer om Ving

Här hittar du information om oss och hur vi arbetar med hållbart resande, våra resmål samt kvalitet och säkerhet för våra kunder