Djur och natur

Djur och natur

Vacker natur med exotisk flora och fauna brukar förknippas med semester på varmare breddgrader. På flera av våra resmål får vi även möjligheten att möta djur som vi inte är vana vid att se.

Vilda och utrotningshotade djur

Vi har sedan länge tagit bort elefantridning/shower ur vårt program. Framöver kommer vi arbeta för att finna mer djurvänliga alternativ för att kunna erbjuda våra gäster utflykter där man kan möta elefanter. Vi har även slopat djurparker som har späckhuggare och delfiner.

Tiderna har förändrats och vi ser att allt fler av våra kunder är mer intresserade av andra typer av utflykter än djurparker, t ex besöka lokala marknaden eller gå en matlagningskurs osv. Vårt fokus är att erbjuda mer av den sortens upplevelser framöver.

Tänk på det här när du möter djur på semestern

  • Undvik vilda djur som ställs ut som nöjesobjekt, detta inkluderar dansande björnar och att bli fotograferad med apor, tigerungar, ormar och exotiska fåglar. Dessa djur är ofta hämtade från naturen när de är mycket unga och är inte alltid väl omhändertagna.
  • Köp inte produkter helt eller delvis tillverkade av utrotningshotade växter och djur, detta inkluderar exempelvis koraller, snäckor, sjöstjärnor, elfenben, päls, fjädrar, skinn, horn, tänder, ägg, reptiler och sköldpaddor.

Vi försöker även vara lyhörda för den återkoppling vi får från både kunder och anställda och får vi kommentarer om att djur far illa eller att det på något sätt inte står riktigt rätt till försöker vi aktivt vidta åtgärder.

Natur

Genom framgångsrikt miljöarbete på våra hotell och på vårt flygbolag bidrar vi på flera olika sätt genom att minska de negativa miljöeffekterna. Men vi försöker även genom lokala stödprojekt och engagemang bidra till att bevara natur och miljö på resmålen.

Under årets varma månader är brandfaran stor runt Medelhavet och på många ställen förstörs stora skogsområden som följd av bränder. På Rhodos har Skogsmyndigheterna tagit initiativ till återplantering av träd i områden som härjats av bränder. Under tre års tid har ca 1500 träd planterats på dessa platser.

Vi klimatkompenserar dessutom för alla gäster som bor på våra Sunwing, Sunprime och O.B.C-hotell, samt all busstransfer. Och som enda större researrangör i Norden klimatkompenserar vi även för alla våra kunders flygresor oavsett om de reser med vårt eget Sunclass Airlines eller andra flygbolag. Klimatkompensationen ingår i resans pris.

Beach Cleaning Day

Genom vårt arbete med Blue Flag genomför vi även varje år en Beach Cleaning Day på våra certifierade hotell och stränder. Det innebär att personalen ger sig ut på stränderna för att plocka skräp och snygga upp. Även gästerna uppmuntras att delta för att visa sin ståndpunkt mot lokala myndigheter.

Ving slutar med engångsartiklar i plast

Vi vill minska nedskräpningen av plast i haven. Företagets mål är att 70 miljoner engångsartiklar i plast ska vara borta under år 2020, som ett första steg i företagets långsiktiga initiativ #noplaceforplastic. Läs mer här.

Shopping och souvenirer

För många är shopping en rolig och viktig del av semestern, och minst lika många vill ha med sig ett minne av semestern när de åker hem. Men mycket av det som säljs på resmålen är antingen piratkopior eller föremål som tillverkats av djur- eller växtdelar. På en del platser kan man även köpa levande växter och djur. Därför är det viktigt att man både känner till och följer de internationella och nationella regler som finns. Funderar du på att köpa souvenirer som helt eller delvis tillverkats av växter eller djur bör du veta att ett stort antal arter skyddas av internationella regler och att du kan behöva tillstånd för att ta med dem hem. Detta kan även gälla snäckor och koraller. Tänk också på att alla länder skyddar sina kulturella och historiska arv och att majoriteten av alla historiska föremål är olagliga att föra ut ur respektive land.

Vilka kontrollorgan finns?
CITES, the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna, etablerades 1973 för att säkerställa att internationell handel med vilda djur och växter inte utgör något hot mot arternas överlevnad. CITES har idag mer än 160 medlemsstater och ett regelverk som omfattar över 30 000 växter och djurarter, som är förbjudna att handla med eller som kräver särskilda tillstånd.

I Sverige är det Tullverket som kontrollerar in- och utförsel av varor och det finns motsvarande myndighet i det land du besöker. Tänk på att vissa varor kan vara tillåtna att föra ut ur det land du besöker, men förbjudna att föra in i Sverige. På Jordbruksverkets hemsida finns även bra information att ta del av.

För mer information:Mer om Ving

Här hittar du information om oss och hur vi arbetar med hållbart resande, våra resmål samt kvalitet och säkerhet för våra kunder