Policy för skydd av barn

På Ving är vi stolta över att erbjuda minnesvärda familjesemestrar, så det är ingen överraskning att säkerheten och välfärden för alla våra gäster, särskilt barn, är extremt viktig för oss.

Inom Vinggruppen har vi en policy som innebär att vi har nolltolerans mot alla former av övergrepp, försummelse eller utnyttjande av barn som reser på semester med oss. Policyn innefattar även barn som lever på de resmål vi arrangerar resor till och ska bla säkerställa att barn inte utnyttjas i sexuellt syfte eller i arbete där vi har verksamhet. Vårt arbete och policy säkerställer hantering och rapportering av misstänkta fall.

Sexuellt utnyttjande av barn

I Sverige stödjer vi sedan många år ECPAT. Det är en politiskt och religiöst obunden barnrättsorganisation vars vision är en värld utan barnsexhandel. Organisationens ändamål är att genom informations-, opinions- och påverkansarbete samt samverkan med andra parter, bidra till att förebygga och stoppa alla former av barnsexhandel, dvs barnsexturism, barnpornografi och människohandel med minderåriga för sexuella syften. ECPAT bildades i Thailand 1990 av en grupp socialarbetare som en reaktion mot den snabbt växande barnsexhandeln. 1996 bildades ECPAT i Sverige.

Uppförandekod för researrangörer mot barnsexhandel

Redan 1999 antog Ving ”Uppförandekoden för researrangörer mot barnsexhandel”. Det innebär att vi informerar våra resenärer om vårt ställningstagande mot barnsexhandel i hotellpärmar samt i avresemejl och i vissa fall även muntligen ombord på våra transferbussar. Informationen innehåller även råd om hur man bör agera och vart man kan vända sig vid misstänkt barnsexhandel. Uppförandekoden innebär också att vi i våra avtal kräver av våra samarbetspartners att aktivt agera om de ser tecken på att barn utnyttjas.

Uppförandekoden (The Code) är idag inte en del av ECPAT men Ving har fortsatt sitt arbete utifrån samma riktlinjer. Alla resmål omfattas idag av uppförandekoden.

Tipsa polisen

Misstänker du att någon begått sexuella övergrepp mot barn utomlands? Tipsa polisen! Dina iakttagelser kan hjälpa till att förhindra fler övergrepp. NOA, tidigare Rikspolisen, har en tipsfunktion på sin hemsida där svenska resenärer kan lämna in tips om misstänkt barnsexhandel utomlands. Du kan också tipsa polisen på resmålet eller din lokala polis hemma i Sverige. Du kan även rapportera via Ecpats hotline.

Så tipsar du polisen om misstanke om sexuella övergrepp mot barn:
När du misstänker sexuella övergrepp mot barn är det viktigt att du lämnar tips till polisen så snart som möjligt. Färska uppgifter är lättare att bearbeta än uppgifter som kommer in lång tid efter händelsen.

Lämna så detaljerade uppgifter som möjligt om:

  • varför misstanken har uppstått
  • plats för iakttagelsen (stad, ort, hotell etc.)
  • tidpunkt för händelsen (datum och klockslag)
  • den misstänkte (så detaljerade uppgifter som möjligt)
  • vem den utsatte är
  • om möjligt, försök fotografera
  • andra som har gjort samma iakttagelse (vittnen)

Det går att lämna tips anonymt men det är bra om polisen har möjlighet att kontakta uppgiftslämnaren för kompletterande frågor.

Mer om Ving

Här hittar du information om oss och hur vi arbetar med hållbart resande, våra resmål samt kvalitet och säkerhet för våra kunder