Se hotell (4)

Resor till Petrovac

Montenegro, Montenegro
Stranden spelar huvudrollen i Petrovac, det är här man tillbringar dagarna med sol, bad och kanske en skuggig lunch på strandpromenaden.
Petrovac är inte stort, men rymmer ändå allt man vill ha när man ska resa på semester; en skön strand mot Adriatiska havet, en skuggig strandpromenad och gott om barer, caféer och restauranger för alla smaker. Ovanför byn kan man se de skogsklädda bergen resa sig mot himlen, vilket skänker en lite dramatisk känsla åt denna by med anor från antiken, och ser man utåt havet upptäcker man de två små klippöarna Katic och Sveta Nedelja dit man kan paddla kajak. Hit kommer familjer från hela Europa, särskilt under högsäsong i augusti, då man lika gärna kan höra franska som italienska, polska eller serbiska på stadens gator. Under dagen kan det bli trångt nere på stranden, och många väljer att gå till någon av stränderna längre söderut, för att sedan återvända till Petrovac under eftermiddagen.

Petrovac, Lucice eller Buljarice?

En resa till Petrovac ger dig flera stränder att välja mellan. Stranden i Petrovac är i det närmaste perfekt, med rödaktig sand och gott om faciliteter, men bara tio minuter söderut väntar Lucicestranden i en vacker liten bukt, och går man ett stycke till kommer man till den flera kilometer långa stranden Buljarice. Oavsett vilken strand du väljer kan du stanna så länge du vill. Här finns både duschar och ett bra utbud av barer och skuggiga restauranger för en lunch eller kanske bara något kallt att dricka.

Kväll i Petrovac

Petrovac är en av kustens lugnare resmål, och de flesta som kommer hit nöjer sig med en lång middag på någon av byns utmärkta restauranger, och kanske en stund på strandpromenaden. Har man barn med sig på resan kan man lugnt låta dem ge sig ut på lite egna upptäcktsfärder medan man själv avnjuter en sängfösare och kanske en solnedgång. Petrovac är vänligt, och så litet att man inte går vilse.

Barnvänligt hotell i Petrovac

Om du ska resa med barn till Petrovac ska du bo på Vile Oliva, ett rymligt hotell med två poolområden som ligger bara ett stenkast från stranden.

Nyfiken på Montenegro?

Petrovac räcker mer än väl för en semestervecka eller två, men vill du se mer av Montenegro är det bara att gå upp till busstationen högst upp i byn och hoppa på bussen som tar dig dit du vill. Till Kotors ringmursomgärdade medeltidsstad tar det bara någon timme, och till livliga Budva är det bara någon halvtimmes resa. Du bestämmer innehållet på din resa helt själv när du reser med hotell och reguljära flyg.
Bra att veta
  • Familjehotell
  • Fin strandpromenad
  • Bra restauranger
  • Fin strand
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Petrovac

Stränder
I Petrovac finns flera fina stränder att välja mellan. På samtliga finns solstolar och parasoll att hyra, och färskvattenduschar finns med jämna mellanrum. På samtliga stränder finns också goda faciliteter i form av barer och en och annan restaurang, så man behöver varken gå hungrig eller törstig. Petrovacs strand är en dryg halvkilometer lång, och kan bli rätt smal när det är högvatten. Grovkornig sand med inslag av klappersten, särskilt i vattenbrynet. Lucicestranden är bara ett par hundra meter lång, med en skuggíg strandpromenad kantad av barer, restauranger och mindre butiker. Den flera kilometer långa stranden Buljarice ligger ca en halvtimmes promenad från Petrovac. Samtliga stränder blir ganska fort djupa och på samtliga stränder finns duschar samt solstolar och parasoller som man kan hyra.

Petrovac

Stranden i Petrovac är i hela sin längd mer eller mindre totalockuperad av solstolar och parasoller som man kan hyra för en dag. Eftersom det ganska fort blir djupt och vågorna kan bli lika höga som en normal tioåring bör man hålla uppsikt över små barn. Sanden är rödaktig och grovkornig, med intressanta rundslipade klapperstenar i vattenbrynet. Vid ebb är det ganska gott om plats men vid flod kan vågorna slå in bland solstolarna. Cirka femtio meter ut ligger ett flytrep som avgränsar båtar från badare. Badvakter håller uppsikt och visslar energiskt när de tycker att någon, särskilt barn, kommer för långt ut. Iskalla färskvattenduschar finns med jämna mellanrum, om man vill spola av sig saltet.

Brsalj

Det är egentligen fel att kalla detta för en strand, badplats kanske är ett bättre namn. Går man genom tunneln i södra änden av Petrovacstranden kommer man till en plattform som delvis verkar uthuggen ur berget. Här ryms ett femtiotal solstolar och en servering. Badar gör man genom att hoppa över kanten ut i havet, och sedan ta sig upp längs den trappa som huggits ut ur stenen. Passa på att beundra den intressanta geologin när du är här, med väl definierade strata som ställts på högkant i någon jordbävning för mycket länge sedan.

Lucicestranden

Går man upp ett litet stycke från stranden i Petrovac och följer vägen förbi tennisbanorna och fotbollsplanen och sedan sneddar ner till höger kommer man till en gångväg som leder till Lucicestranden. Även denna strand är mer eller mindre täckt av solstolar och parasoller, men den är något bredare. Längs strandpromenaden finns gott om möjligheter till lunch eller något kallt att dricka och i dess södra ände finns en ganska tam vattenrutschbana.

Buljaricestranden

I bortre änden av Lucicestranden försvinner ännu en gångväg brant upp i grönskan och efter en ganska mödosam stigning ser man Buljarice-stranden. Det är bara att följa gångvägen neråt och sedan ta till höger några meter efter en liten bro så är man framme. Buljarice är den minst utvecklade av stränderna, och domineras av en husvagnscamping som följer stranden söderut. I den norra änden finns solstolar och parasoller att hyra, men de blir färre ju längre söderut man kommer.
Mat, dryck och nattliv
I Petrovac finns ett tjugotal restauranger och ett tiotal barer och caféer som alla serverar mer eller mindre kompletta måltider, så du behöver inte gå långt för att få en bit mat. De flesta av dessa ligger nära strandpromenaden eller direkt vid någon av stränderna. Du kan välja mellan inriktningar från fisk och skaldjur till lokala specialiteter, italienskt, internationellt och fast food. Det finns gott om menyer med nygrillad bläckfisk, skaldjur och färsk fisk, som alla betalas efter vikt. Be om ett ungefärligt pris innan du bestämmer dig. På de flesta ställen är du lika välkommen, oavsett om du vill ha mat eller bara något att dricka.

Tycker du om ost, prosciutto, vin etc? Då har du kommit rätt. I trakten runt Petrovac produceras flera olika typer, som ofta finns att provsmaka, antingen på en arrangerad utflykt eller direkt hos producenten.

Mat och dryck i Montenegro

Som i alla andra länder på Balkan är snabbmat en livsviktig del av livet i Montenegro. Det ska vara något man kan äta när som helst, det ska finnas överallt och det ska inte kosta mer än växelpengar. Det kan vara grillat eller kokt, sött eller salt, men ska helst kunna hållas i en hand och inte innehålla ben. Inom de ramarna finns en fantastisk variation, här är några exempel:

-Cevapcici – avlånga köttfärsspett, ofta smaksatta med olika örter
-Pljeskavica – ungefär som hamburgare
-Raznjici – kebab på fläskkött eller kalv
-Burek – en slags paj av filodeg med ost och kött eller grönsaker
-Palacinke – pannkakor med fyllning som kan vara både söt eller salt

Dessutom finns en uppsjö av kakor och olika bakverk som man får i en servett och äter på stående fot. Ett typiskt exempel är priganice, friterade degknyten som man äter med honung eller sylt.
Längs med kusten dominerar naturligtvis fisk och skaldjur. De visas ofta fram på en isbädd utanför restaurangen och priset beror på vikten. Närheten till Italien märks inte bara i pizzorna, utan också i alla de varianter av risotto som serveras på restaurangerna. Naturligtvis lagar man också utmärkt pasta och lasagne, där man gärna fortsätter på temat med fisk och skaldjur.

På restaurangen

Ett restaurangbesök i Montenegro är en informell historia, någon särskild klädsel krävs inte, och barn är alltid välkomna. Montenegrinerna själva har medelhavstid och äter sällan innan klockan åtta, men på turistorterna är restaurangerna öppna hela dagen och långt in på kvällen. Åtminstone på turistorterna accepteras kort i stor utsträckning, men för mindre belopp, en kaffe eller en öl, uppskattas kontant betalning.

Att dricka till

Montenegro bryggs flera olika sorters öl, ett av de vanligaste är Niksicko, en hygglig lager som finns överallt.
Montenegros vinproduktion går långt tillbaka i tiden och kan väl mäta sig med de från den italienska grannen. Den mest populära inhemska druvan heter Vranac och ger fylliga röda viner. Därutöver produceras bland annat viner gjorda på Chardonnay och Sauvignon Blanc, samt den lokala druvan Krstac, som är betydligt svårare att uttala än den är att dricka. Eftersom montenegrinska viner ofta är de billigaste på vinlistan, med viner som börjar på runt femton euro för en flaska är det upplagt för en intressant upptäcktsfärd i den montenegrinska vinvärlden.
Rakija är det lokala brännvinet, och kan göras av nästan vem som helst, av i stort sett vad som helst, så länge det är någorlunda organiskt. Oftast genomskinligt serveras det gärna som en digestif, och styrkan kan variera mellan 40 och 60 %.
Petrovac är lugnt, utan stora diskotek eller klubbar. Det nattliv som finns utspelar sig på barer och restauranger. I allmänhet nöjer man sig med en lång middag på strandpromenaden, innan man kanske tar en kvällspromenad för att titta på folklivet. En och annan musikbar finns för de som vill roa sig lite till, men diskotek eller klubbar finns som sagt inte.
Shopping
Petrovacs shopping är på inget vis glamorös. Mest är det fråga om sådant man kan använda på stranden; badbollar, snorkel och cyklop eller handdukar med mer eller mindre suggestiva mönster. På strandpromenaden finns också en utmärkt bokhandel med böcker på engelska, ritblock och färgpennor och olika spel om man skulle tvingas tillbringa en stund i skuggan. Mer praktiska behov, som schampoo, batterier eller vatten tillfredsställer du i något av stadens snabbköp, och behöver du plåster eller solkräm finns två apotek. Vill du känna dig lite lokal besöker du stadens sömniga lilla marknad och handlar lite frukt att ta med ner till stranden.
Aktiviteter och sevärdheter
Kajakpaddling, fiske, tennis och liknande aktiviteter.

Bar – Stari Bar – Olive Tree

Den behagliga staden Bar är ofta det första som besökare till Montenegro ser, eftersom det är här färjorna från Italien lägger till. Även om stranden är stenig och staden saknar egentliga sevärdheter i centrum är den ändå värd ett besök på grund av de magnifika ruinerna av Stari Bar – stari betyder gammal – som ligger någon halvmil upp på berget. Härifrån får du en betagande utsikt, branta klippor omger denna gamla stad och man kan se små byar i jordbrukslandskapet i dalgångarna nedanför. Inte långt från Stari Bar Fortress finns en av områdets sevärdheter, ett olivträd som sägs vara över 2000 år gammalt. Olivträdet i Mirovica sägs vara det äldsta I Europa, och därmed ett av de äldsta i världen. Denna naturliga sevärdhet är äldre än några skriftliga dokument rörande staden Bar och dess invånare. Trädet skyddas av en lag från 1957 och det sägs att tvister inom familjen kunde lösas om de träffades under trädet. Bar är också känd som olivstaden, delvis på grund av olivträdet i Mirovica, men också för att det i detta område odlas mycket oliver.

Katic och Sveta Nedelja

De två klippöarna som syns från stranden kan man komma till genom att hyra en kajak och paddla i tjugo minuter. Det är svårt att gå iland på grund av vågorna, men utsikten är vacker, och man kan inte låta bli att fundera över vem som byggde det lilla kapellet högst upp, och varför?

Badbåtar

Glasbottenbåtar utgår från Petrovacs lilla hamn och tar dig runt udden mot Becici och Budva. Längs vägen stannar de till vid annars otillgängliga stränder för bad.

Kotor

Kotor är en ännu en ringmursomgärdad stad vid Montenegros kust. Fast i det här fallet kryper ringmuren upp på toppen av ett berg och sedan ner igen, medan själva staden nöjer sig med att stanna kvar nere vid vattnet. Liksom Stari Grad Budva har Kotor romerska anor och venetianska inslag, men Kotor ligger långt mer romantiskt, inne i en bukt där havet möter bergen. Innanför ringmuren är det fullt av palats, sevärdheter, kyrkor och vackra små torg med skuggiga caféer. De felint intresserade bör ta en tur i stadens kattmuseum och kanske donera en slant till alla de missar som lever, och framförallt sover, överallt i staden. Nedanför stadsmuren ligger en intressant marknad med lokalt producerad ost, charkuterier, frukt och mycket annat. Bussen från Petrovac tar under en timme, och sedan är det bara att tio minuter att gå från busstationen ner till staden.

Skadar Lake

Detta är den största sjön i sydöstra Europa, och dess nationalpark rymmer en av Europas största våtmarker, med stora vadarpopulationer. Sjöns yta varierar mellan 370 och 550 km2 beroende på tid på året. Två tredjedelar av sjön ligger i Montenegro, och den återstående tredjedelen är albanskt territorium. Här finns olika slags växt- och djurhabitat, som alla skyddas av Lake Skadar National Park. Här kan man ägna sig åt fågelskådning, båtturer, paddling och mycket mer. Rijeka Crnojevica ligger närd den vackraste delen an Lake Skadar. Detta område – känt för sin vilda skönhet- var länge en omtyckt tillflyktsort för den dåvarande kungliga familjen i Montenegro, och det var här kung Nikola satte upp sitt hov. Även om staden en gång var en viktig handelsplats är det nu en sömnig liten stad med några charmiga restauranger längs med vattnet, men utan nämnvärda sevärdheter. En liten väg leder bort mot Virpazar, det största samhället vid sjön. Vägen är både brant och smal, men utsikten gör det värt besväret.

Den romerska villan

Redan de gamla romarna upptäckte Petrovacs charm, och lämnade efter sig en romersk villa, komplett med mosaiker och tegelväggar. Någon framstående sevärdhet är det inte, eftersom den varken är välbevarad eller tillgänglig, men det är en mäktig känsla att titta in på mosaikgolvet och tänka att folk gick på det för bortåt två tusen år sedan.

Ulcinj – Velika Plaža

Ulcinj är den sydligaste staden längs den montenegrinska kusten, och betraktas som den äldsta staden i Adriatiska havet, med över 2000 års historia. Influenser från både orienten och väst har lämnat många spår bland sevärdheterna i denna vackra stad. Valdanos-bukten, City beach, Long Beach, Ada Bojana och gamla stan är bara några av de platser man måste se under ett besök. Long Beach (Velika Plaža) är -som namnet antyder- Adriatiska havets längsta strand, närmare 13 kilometer. Den sträcker sig från Bojana till Port Milena i Ulcinj. Då det blåser nästan konstant under sommaren är denna strand idealisk för både kite Surfing och windsurfing.
Hur du tar dig runt
Från busstationen i Petrovac går reguljära bussar både norr- och söderut längs kusten. Man kan också ta taxi, i vilket fall man bör avtala pris i förväg.

Buss

I Montenegro är det lätt att ta sig runt på egen hand med buss. Busstationen i Petrovac ligger ett stycke upp från stranden. I busskuren säger man vart man ska och så får man en biljett på vilken det står avgångstid, bussbolag, destination och annat matnyttigt.
Fakta

Vår service på resmålet

Resmålet är på egen hand.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se.

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Turistskatt i Montenegro

En lokal turistskatt enligt nedan betalas direkt till hotellet vid ankomst.
Vuxna från 18 år: 1,5 euro per natt.
Ungdom 12-17 år: 1 euro per natt.
Barn upp till 11 år: 0,5 euro per natt.

Valuta och betalning

Uttagsautomater finns på strandpromenaden. Kreditkort accepteras av de flesta restauranger och butiker.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Ingen

El

220 v.

Övrigt

Petrovac är ett kuperat resmål, med stora höjdskillnader.
Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Flyg och transfer

Flygtid

Cirka 3,5 timmar från Stockholm.

Så reser du hit

Till Budva kan du resa med Vings reguljära paketresor.

Flygen landar på flygplatsen utanför Tivat.
För en smidig transport till hotellet rekommenderar vi att du bokar en privat transfer i förväg. Det gör du i samband med att du bokar resan online eller via våra reserådgivare. I ditt resedokument finns information om hur och var chauffören möter dig. Läs mer om transfer vid resor med reguljärflyg.

Restiden från Tivats flygplats till ditt hotell är ca 35 minuter (ca 20 kilometer), beroende på trafik och vilken väg chauffören väljer att ta. Under högsäsong är det inte ovanligt att transfertiden blir längre på grund av trafiksituationen.
Väder
  • januari
7°-1°
4
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
  • februari
8°1°
4
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
  • mars
12°3°
5
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
  • april
16°7°
6
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
  • maj
21°11°
8
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
  • juni
25°14°
9
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
  • juli
28°17°
10
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
  • augusti
28°17°
9
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
  • september
24°13°
8
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
  • oktober
19°9°
6
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
  • november
13°5°
4
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
  • december
8°1°
3
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar

SÖK DIN RESA TILL Petrovac
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.