Se hotell (1)

Resor till Budva

Montenegro, Montenegro
Under en resa till Budva kan du uppleva både den gamla staden innanför sin ringmur och den kilometerlånga stranden, kantad av klubbar och barer.
Budva är känt för två saker: dels den gamla delen av staden, Stari Grad, som ligger på en udde omgärdad av en ringmur, och med några av kustens mest atmosfäriska stränder alldeles intill. Men också för Slovenska Plaza, en kilometerlång strand med restauranger, nöjesfält och basarer. Budvas äldsta delar har anor från antiken, men det var venetierna som byggde den ringmur vi ser idag. Innanför ryms smala gränder, vackra små torg och gott om restauranger och barer där man kan slå sig ner och se på folklivet samtidigt som man vilar benen efter att ha gått uppe på ringmuren för att beundra utsikten. Har du tur kan du samtidigt njuta av någon av de konserter eller teaterfestivaler som anordnas här med jämna mellanrum. Alldeles nedanför ringmuren ligger Ricardova Glava, den första av tre små stränder alldeles norr om Stari Grad. De andra två är Mogren 1 och 2, som man når längs en gångväg som huggits in i klippan. I Budva får du en resa med både nöjen, kultur och massor av sol och bad.

Nattliv i Budva

Söder om Stari Grad ligger marinan, följd av den kilometerlånga stranden Slovenska Plaza, och innanför den Slovenska Obala, en strandpromenad med allt man kan önska sig av klubbar med dansgolv under bar himmel, butiker, barer och såklart restauranger där man kan tillbringa hela kvällen om man vill. Här handlar semestern om stranden på dagen och nöjen på kvällen. Lugnare är det innanför Slovenska Obala, där Budva bjuder på montenegrinskt vardagsliv under din resa, med restauranger, shoppingcentrum och busstationen där du lätt kan hoppa på en buss och resa både norr- och söderut längs kusten.

Budvanska rivieran och Kotor

Budvanska rivieran kallas den sträcka av kusten som vetter ut mot Adriatiska havet. Här finns de flesta och bästa stränderna i Montenegro, och längre in finns gott om sevärdheter dit man lätt kan resa med både buss och taxi. Varför inte besöka det eleganta Porto Montenegro, eller den stämningsfulla medeltidsstaden Kotor och vandra längs med dess berömda ringmur?
Bra att veta
 • Prisvärd mat och dryck
 • Lokala restauranger
 • Hotell med fri WiFi
 • Hotell på stranden
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Budva

Stränder
I Budva finns gott om stränder för olika smaker och humör; Längst i norr ligger de mindre och mer intima stränderna där det är jämförelsevis lugnt: Ricardova Glava samt Mogren 1 & 2. Alla tre är något hundratal meter långa, med grovkornig sand och stenig botten. Längs Budvas kilometerlånga strand är stämningen och folklivet mer intensivt. I Budva finns också ett välutrustat vattenland, i skarp kontrast mot de stillsamma stränderna på ön Sveti Nikola, ett litet stycke ut från kusten.

Ricardova Glava

Ricardova Glava ligger alldeles nedanför Stari Grads ringmur. Det är en tvåhundra meter lång strand med grov sand och stenbotten. Vattnet är klart och mycket lämpat för snorkling, men se upp för sjöborrarna. Se antingen till att simma hela vägen in till stranden eller investera i ett par badskor. Mitt på stranden finns en pir som går så långt ut att man kan både hoppa och dyka därifrån. Solstolar och parasoller finns, mot en rätt saftig avgift. Flera restauranger finns om man blir hungrig eller törstig.

Mogren 1

Fortsätter man längs gångvägen som karvats ut ur berget i bortre änden av Ricardova Glava kommer man till Mogren 1, en cirka hundra meter lång strand med grov sand. Den är relativt smal men får ändå plats med både solstolar mot avgift och en hel del plats för de som bara vill bre ut handduken i sanden. Toalett, restaurang och färskvattenduschar finns. Precis som Mogren 2 stiger bergväggarna brant ca 15 meter från vattenbrynet och begränsar utrymmet samtidigt som det skapar en avskild känsla.

Mogren 2

Gå vidare längs med Mogren 1 och krångla dig genom den lilla tunneln i klippan så kommer du till Mogren 2. I de flesta avseenden är den lik Mogren 1, men utrymmet för de som bara vill bre ut handduken i sanden är mindre. Å andra sidan finns i bortersta änden av denna strand en cirka tio meter hög klippa där de våghalsiga eller dumdristiga hoppar rätt ner i havet.

Slovenska Plaza

Slovenska Plaza är Budvas huvudstrand, ett långt svep av sand som vid första anblicken verkar vara helt täckt av solstolar och parasoller, men det finns ställen, framförallt i den södra änden där det går fint att bara bre ut handduken. Solstolarna här är betydligt billigare än vid de små stränderna norr om Stari Grad, men så ligger de också betydligt tätare. Både på stranden och längs med strandpromenaden finns gott om barer och restauranger. Ungefär mitt på stranden finns en pir varifrån det går både bad- och taxibåtar. I strandens sydligaste ände, där gångvägen till Becici tar sin början finns en liten pir för de som hellre hoppar ut i havet i stället för att gå ifrån stranden. Följ gångvägen ett knappt hundratal meter och du kommer till en badplattform där du kan bre ut handduken och hoppa rätt ut i havet.

Sveti Nikola

Sveti Nikola är en ö ett par kraftiga stenkast från stranden. Här finns vackra små stränder för den som vill ta någon av de badbåtar som går hit ut.

Aqua Park Budva

På Aqua Park Budva finns chansen till mer dramatiska bad, med vattenrutschbanor, lazy river och mycket annat. Ligger cirka två kilometer innanför Budva.
Mat, dryck och nattliv
Från de vita dukarna på någon bistro i Stari Grad, till plastmuggar med öl längs Slovenska Plaza. I Budva finns restauranger för alla smaker. Vill njuta av din mat i lite lugnare omgivningar ska du söka dig upp mot Stari Grad, annars är det bara att gå längs med strandpromenaden till dess du hittar något som passar både magen och plånboken.

Mat och dryck i Montenegro

Som i alla andra länder på Balkan är snabbmat en livsviktig del av livet i Montenegro. Det ska vara något man kan äta när som helst, det ska finnas överallt och det ska inte kosta mer än växelpengar. Det kan vara grillat eller kokt, sött eller salt, men ska helst kunna hållas i en hand och inte innehålla ben. Inom de ramarna finns en fantastisk variation, här är några exempel:

-Cevapcici – avlånga köttfärsspett, ofta smaksatta med olika örter
-Pljeskavica – ungefär som hamburgare
-Raznjici – kebab på fläskkött eller kalv
-Burek – en slags paj av filodeg med ost och kött eller grönsaker
-Palacinke – pannkakor med fyllning som kan vara både söt eller salt

Dessutom finns en uppsjö av kakor och olika bakverk som man får i en servett och äter på stående fot. Ett typiskt exempel är priganice, friterade degknyten som man äter med honung eller sylt.
Längs med kusten dominerar naturligtvis fisk och skaldjur. De visas ofta fram på en isbädd utanför restaurangen och priset beror på vikten. Närheten till Italien märks inte bara i pizzorna, utan också i alla de varianter av risotto som serveras på restaurangerna. Naturligtvis lagar man också utmärkt pasta och lasagne, där man gärna fortsätter på temat med fisk och skaldjur.

På restaurangen

Ett restaurangbesök i Montenegro är en informell historia, någon särskild klädsel krävs inte, och barn är alltid välkomna. Montenegrinerna själva har medelhavstid och äter sällan innan klockan åtta, men på turistorterna är restaurangerna öppna hela dagen och långt in på kvällen. Åtminstone på turistorterna accepteras kort i stor utsträckning, men för mindre belopp, en kaffe eller en öl, uppskattas kontant betalning.

Att dricka till

Montenegro bryggs flera olika sorters öl, ett av de vanligaste är Niksicko, en hygglig lager som finns överallt.
Montenegros vinproduktion går långt tillbaka i tiden och kan väl mäta sig med de från den italienska grannen. Den mest populära inhemska druvan heter Vranac och ger fylliga röda viner. Därutöver produceras bland annat viner gjorda på Chardonnay och Sauvignon Blanc, samt den lokala druvan Krstac, som är betydligt svårare att uttala än den är att dricka. Eftersom montenegrinska viner ofta är de billigaste på vinlistan, med viner som börjar på runt femton euro för en flaska är det upplagt för en intressant upptäcktsfärd i den montenegrinska vinvärlden.
Rakija är det lokala brännvinet, och kan göras av nästan vem som helst, av i stort sett vad som helst, så länge det är någorlunda organiskt. Oftast genomskinligt serveras det gärna som en digestif, och styrkan kan variera mellan 40 och 60 %.
Under sommarsäsongen är nattlivet intensivt, med klubbar, utomhusdiskotek och barer av olika slag. Strandpromenaden i Budva kantas av barer, restauranger, klubbar och diskotek som mer än gärna ser dig som gäst. Här kan du festa loss med folk från hela Europa, eftersom Montenegro lockar turister från både grannländerna och från västeuropa. Större delen av nöjeslivet stänger vid ettiden, så se till att börja i tid. Uppe i Stari Grad är det lugnare, och innanför ringmuren arrangeras ofta konserter och teaterfestivaler av olika slag.
Shopping
Det finns gott om shopping i både små och stora butiker i Budva, tillsammans med några shoppingcenter. Kläder, smycken och souvenirer finns överallt, tillsammans med lokalt hantverk. Här finns det mesta, om än inte de mest exklusiva märkena.
Sport och Träning
Vandring och mountainbiking är några exempel på sport och träning du kan ägna dig åt om du vill ha lite omväxling till stranden.

Längs med Slovenska Plaza finns alla möjliga vattensporter; vattenskidor, paragliding, SUP och annat.
Aktiviteter och sevärdheter
Aqua Park Budva ligger ca två kilometer inåt land. Bungee jump i södra änden av Slovenska Plaza. Konserter och teaterfestivaler.

Sveti Nikola

Ungefär mitt på Slovenska Plaza ligger piren som är hemmahamn för de taxibåtar som tar dig ut till den lilla ön Sveti Nikola. Packa en matsäck, ta med dig vatten och kliv ombord för att tjugo minuter senare kliva iland och leta rätt på en egen strand där du sedan kan tillbringa hela dagen om du vill.

Aquapark Budva

Uppe i bergen, ett litet stycke innanför Budva, ligger Aquapark Budva, ett stort vattenland med ett dussin olika vattenrutschbanor för vuxna och barn, flera olika pooler och en barnavdelning för de minsta. Vill du inte gå upp finns en buss som går en gång i timmen från flera olika hållplatser i Budva.
Montenegro är fullt av stora och små sevärdheter: städer, kloster, natur och mycket annat. Ofta krävs ingen lång utflykt, utan bara en stund på bussen för att komma fram.

Lovcen national park – Mausoleum of Njegoš

Lovcen är en av Montenegros mest populära nationalparker. Den ligger mellan Kotor, Cetinje och Budva och man kommer lätt hit från alla kustens många badorter. Den smala serpentinvägen upp från Kotor är en av landets vackraste, med fantastisk utsikt över Kotor-bukten längs hela vägen. Lovcen National Park är också ett populärt utflyktsmål för montenegrinska familjer under sommaren. På grund av höjden är temperaturerna här omkring tio grader lägre än nere vid kusten, och en tur hit är ett bra sätt att få en paus från sommarhettan. Nationalparken omfattar 6,220 hektar, varav två tredjedelar är skog. Lovcen är kanske mest känt för att det är här som poeten, biskopen and ledaren Petar Petrovic Njegoš ligger begravd i sitt mausoleum. Detta kommer man till via en lång trappa med 461 steg, och högst upp får du en strålande panorama-utsikt över de omgivande bergen. Du kan också ta dig till Njeguši och besöka museet som också är det hus där Njegoš föddes. Men Njeguši är inte bara berömt för sin biskop, här tillverkas också ypperlig rökt skinka och rökta ostar.

Kotor

Vid foten av Mount Lovcen i södra änden av bukten Kotorska, ligger Kotor. Detta är en välbevarad medeltidsstad med en fin ringmur. Den finns med på UNESCOs lista över världsarv och är en av Montenegros främsta sevärdheter. Kotor är en charmerande stad med marmorlagda gränder och en arkitektur med influenser från både barocken, Venedig och Österrike-Ungern. Även om detta är en historisk stad är den full av liv, med gott om evenemang och aktiviteter året runt. Om du känner för en utmaning ska du klättra upp för muren till San Giovanni-bastionen för att se den fantastiska utsikten över Kotor-bukten.

Cetinje

Cetinje når man enkelt med bil från Budva, eller via den slingrande serpentinvägen från Kotor. Detta är en stad med ett rikt och varierat förflutet, och ett besök är ett bra sätt att förstå Montenegros fascinerande historia. Även om landets formella huvudstad är Podgorica, så är Cetinje med sina pastellfärgade hus och blommande alléer landets kulturella och historiska hjärta, med gott om små och stora sevärdheter. En förmiddag i Cetinje och en eftermiddags vandring på Mount Lovcen blir tillsammans en innehållsrik och spännande dag.

Durmitor National Park – Tara Canyon – Crno

Berget Durmitor i Durmitor National Park stiger till en höjd av 2522 meters. Durmitor, som betyder "sovande" på en av Montenegros urgamla dialekter, hamnade på UNESCOs världsarvslista 1980, tillsammans med floderna Tara, Draga, and Susica, vars dalgångar skär genom Durmitor National Park, och som matas av snösmältningen från berget. Tara River Canyon är en sevärdhet i sig själv, åtta mil lång och 1300 meter djup. Bara Grand Canyon i USA är större. På bergets sluttningar och vidare in i nationalparken finns ett tjugotal glaciärsjöar. De är olika stora, men vid man bör besöka Black lake, vid foten av berget Durmitor. Detta är Durmitors största, djupaste och bäst kända sjön, i likhet med många bergssjöar formad av glaciärer som dragit sig tillbaka. En 3,5 kilometer lång vandringsstig går runt sjön.

Perast

Denna soliga lilla stad är full av sevärdheter som palats och stenkyrkor. Staden finns med på UNESCOs lista över världsarv och har omsorgsfullt restaurerats till sin forna glans, men det finns fortfarande ruiner som ger staden en romantisk charm, och det är lätt att föreställa sig vad staden en gång var: Kotor-buktens kraftfulla och välmående centrum. Stadens är kanske mest berömd för de två kyrkor som ligger på öar strax utanför staden. Den ena är en naturlig ö, med ett kloster som är stängt för besökare. Den andra ön är konstgjord och kallas Gospa od Škrpjla eller "Vår fru av klipporna". Den har byggts till under 600 år och har sin egen kyrka. I kyrkan finns ett museum som är värt ett besök.
Hur du tar dig runt
Taxi. Buss.

Buss

I Montenegro är det lätt att ta sig runt på egen hand med buss. Busstationen i Budva ligger ett stycke inåt land, uppe vid huvudvägen. Du köper din biljett vid busshållplatsen och då kan du samtidigt fråga om avgångstider, destinationer och annat matnyttigt.
Fakta

Vår service på resmålet

Resmålet är på egen hand.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se.

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Turistskatt i Montenegro

En lokal turistskatt enligt nedan betalas direkt till hotellet vid ankomst.
Vuxna från 18 år: 1,5 euro per natt.
Ungdom 12-17 år: 1 euro per natt.
Barn upp till 11 år: 0,5 euro per natt.

Valuta och betalning

Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Ingen

El

220 v.

Övrigt

Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Flyg och transfer

Flygtid

Cirka 3,5 timmar från Stockholm.

Så reser du hit

Till Budva kan du resa med Vings reguljära paketresor.

Flygen landar på flygplatsen utanför Tivat.
För en smidig transport till hotellet rekommenderar vi att du bokar en privat transfer i förväg. Det gör du i samband med att du bokar resan online eller via våra reserådgivare. I ditt resedokument finns information om hur och var chauffören möter dig. Läs mer om transfer vid resor med reguljärflyg.

Restiden från Tivats flygplats till ditt hotell är ca 35 minuter (ca 20 kilometer), beroende på trafik och vilken väg chauffören väljer att ta. Under högsäsong är det inte ovanligt att transfertiden blir längre på grund av trafiksituationen.
Väder
 • januari
7°-1°
4
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • februari
8°1°
4
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • mars
12°3°
5
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • april
16°7°
6
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • maj
21°11°
8
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • juni
25°14°
9
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • juli
28°17°
10
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • augusti
28°17°
9
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • september
24°13°
8
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • oktober
19°9°
6
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • november
13°5°
4
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • december
8°1°
3
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar

SÖK DIN RESA TILL Budva
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.