• CITY

Salsa, cigarrer och gamla bilar

Jag sitter klistrad med näsan mot fönsterrutan under taxifärden från flygplatsen in till Havanna. På de kubanska vägarna rullar mängder av gamla amerikanska 50-talsbilar och trots ett icke-existerande bilintresse är det omöjligt att inte fascineras. Det enda som saknas är John Travolta och kanske lite brylkräm, annars är känslan att man transporterats tillbaka i tiden och vaknat upp i filmen Grease.

I stadsdelen Gamla Havanna trängs hus från kolonialtiden med resterna av det som en gång var färgglada palats och handelshus. I Havanna hittar du inget McDonalds, inga välkända klädkedjor och är det livsviktigt med bra wi-fi så är Kuba helt fel land att åka till. Här strosar man istället i gränderna och upplever atmosfären, dofterna och ljuden.

Basilikan de San Fransisco och 50-talsbilarna som rullar fram i Gamla Havanna.

Basilikan de San Francisco och en av alla 50-talsbilar som rullar fram i Gamla Havanna.

Bäst är att lämna mobilen på hotellrummet, ta på sig ett par bekväma skor och gå vilse i stan. På gatorna spelar barn fotboll, levande musik hörs från många restauranger och i parkerna dansas det salsa från eftermiddag till sen kväll.

bilarna

”På gatorna spelar barn fotboll, levande musik hörs från restaurangerna och i parkerna dansas det salsa”.

Solen börjar gå ner utanför ett av Ernest Hemingways favorithak, La Floridita. Livebandet börjar spela, stämningen höjs ytterligare några snäpp och bartendern blandar vant till fler av restaurangens välkända daquiries. Den kubanska natten har bara börjat.

 

TIPS GAMLA HAVANNA

Restauranger & barer

El Floridita
Detta är nog Havannas mest kända restaurang, och det var Hemingways favoritställe när han skulle dricka daiquiri. Adress: På hörnet av Obispo och Monserate, Havanna Vieja.

La Bodeguita del Medio
Här råder en helt egen stämning, där kändisar som Ernest Hemingway och Errol Flynn hade i sig mer än en mojito. Typiska, kubanska rätter, åt det dyrare hållet då man också betalar för ställets rykte. Adress: Calle Empedrado 207, nära Plaza de la Catadral, Havanna Vieja.

La Bodeguita del Medio

La Bodeguita del Medio

Paladares (hemma hos-restaurang)
En helt speciell upplevelse att sitta i en främmande familjs vardagsrum och äta middag. Du har inte varit i Kuba utan att prova det. I takt med att man börjat tillåta flera bord i en paladar än tidigare har det dykt upp paladares som mer påminner om 'riktiga' restauranger, även om de fortfarande är inhysta i privata hem.

Sevärdheter

Capitolio
Denna storslagna byggnad, som påminner om Capitolium i Washington DC, invigdes 1929 och var regeringsbyggnad fram till 1959.

Capitolio

Capitolio

Bilarna
Njut av bilarna från gatan – eller ta en tur i en. Vid Capitolio står de uppradade, nypolerade och glänsande, och för några hundralappar får du en timmes tur runt om Havanna.

El Malecón
Längs strandpromenaden, El Malecón, samlas kubanerna själva framåt solnedgången. Vackra kvällar är strandpromenaden full av alltifrån ungdomsgäng, fiskare och konstnärer till kärlekspar som hand i hand strosar längs vattnet.

El Malecón

El Malecón

 

VINGS KUBA

Med Ving reser du under vintern med vårt direktflyg till Kuba, via Köpenhamn eller Oslo på utresan. Du kan välja både huvudstaden Havanna och badorten Varadero där vi valt ut bra hotell med All Inclusive. Dessutom kan du bo i Santa Maria del Mar, som ligger vid havet bara en halvtimme med taxi från Havanna. Ska du resa med familjen? Ta en titt på vårt Family Garden-hotell Sol Palmeras på stranden i Varadero. Här finns gott om plats och mycket att göra för både stora och små.

Boka resa till Kuba

 

 

Kanske gillar du även dessa artiklar?