Utflykter, Sal Rei

Välkommen till din semester. Varför inte krydda den med en utflykt eller två? Vår personal har tillsammans med våra lokala partners satt ihop ett noga utvalt och utprovat utflyktsprogram. Det följer vi sedan upp och förnyar med hjälp av bland annat de kundundersökningar där du och våra andra gäster får lämna sina synpunkter. På så vis kan vi alltid erbjuda aktuella och intressanta upplevelser, och vissa av dem kan du förboka redan hemifrån, så är du säker på att du har en plats när du kommer till din semester.

Det finns flera fördelar med att boka din utflykt hos Ving: alla nödvändiga försäkringar finns på plats och alla säkerhetskrav är uppfyllda. Dessutom finns tydliga regler för om- och avbokning, och för vad som ingår i priset. Dessutom: skulle du få problem eller bli missnöjd med utflykten vet du alltid var du ska vända dig. Allt det där får du på köpet när du bokar utflykten hos Ving.

Praktisk information om våra utflykter

Det bästa av Boa Vista - kan bokas hemifrån

Det bästa av Boa Vista - kan bokas hemifrån

Den karga och okända delen av Boa Vista väntar på att utforskas. Därför står vi redo med jeepar, guider och rutter runt de bästa delarna av ön. Lunch ingår.

Läs mer Dölj

Boa Vista är, precis som resten av Kap Verde, mest känt för sina imponerande stränder. Så det är givet att det man först kommer att tänka på. Det är inte lika självklart att upptäcka resten av ön, eftersom det är så bekvämt att hålla sig vid hotellet och stranden.

Vi tycker dock att Boa Vista förtjänar en upptäcktsfärd eller två, och varför inte göra det på ett enkelt sätt i en jeep, tillsammans med vår svenska Vingvärd som guidar dig runt ön?

Här är dagens guldkorn (eller kanske snarare sandkorn), som ägnar mycket tid åt de sömniga men ändå karaktärsfulla byarna i området.

Vi kör förbi Rabil, öns forna huvudstad och än idag dess näst största stad. Här ligger öns flygplats och öns längsta flod; Ribeira Do Rabil. Dessutom har man under flera år haft en rik tradition av att producera keramik. Vår resa söderut stannar också till vid Povoacao Velha, öns äldsta by. Även denna har varit öns huvudstad -från 1500 till 1810- men idag det en liten och mycket avslappnad by. Här gör vi ett kort stopp, så du kan smaka på lokala drycker som pounche och grouge, samt den kända getosten från Fogo.

Därefter kör vi vidare mot stranden Santa Monica. Den sträcker sig från Boa Vistas västligaste punkt till den sydligaste. Det sägs att stranden lånat sitt namn av en liknande, men långt mera känd strand, nämligen Santa Monica beach i Kalifornien. På Boa Vista kallades stranden ursprungligen Porto Portugese – 'Den portugisiska hamnen'. Här landade de första sjöfararna från Portugal och koloniserade ön. Santa Monica är i dag 18 kilometer lång, och ännu ett argument för att Boa Vista är en pärla i Atlanten.

Efter ett litet bad i havet tar vi oss över alla sanddyner till Deserto de Viana, där en lokal lunch väntar. Här kan du också prova på en av lokalbefolkningens favoritsysselsättningar –sandboarding – innan turen fortsätter hem till hotellet.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Mat och dryck:
Lunch och en dryck (läsk, vatten, öl eller vin) ingår.

Tid:
Heldagsutflykt, kl. 09.00-15.00.

Färdledning:
Skandinavisktalande guide.

Bra att ta med:
Kamera, badkläder, handduk, solkräm, solhatt, vattenflaska och fickpengar.

Övrigt:
Gravida, personer med ryggproblem eller personer som lätt blir åksjuka rekommenderas inte att delta på denna utflykt.

Sal Rei City Tour - kan bokas hemifrån

Sal Rei City Tour - kan bokas hemifrån

Allt är mycket relativt på de öar som utgör Kap Verde. En vanlig by har sällan mer än 200 invånare, medan en större stad ofta inte kan räkna över 1000. På en bra dag kan huvudstäderna prestera lite högre tal, och det gäller för Sal Rei – Boa Vistas huvudstad. Måltider ingår inte.

Läs mer Dölj

Här klarar man upp till cirka 6500 invånare, men trots detta är staden både avslappnad och saktmodig. Detta är ingen kritik, då det understryker livsstilen på Kap Verde-öarna.

Här har man en avslappnad inställning till det mesta, och livet går sin gilla gång utan någon stress. Ändå kan staden erbjuda det mesta. Här finns råbarkade och rustika byggnader vars historia sträcker sig tillbaka till 1800-tallet. Här finns också de färgstarka och fotogeniska byggnader som kombinerar alla möjliga färger, i kontrast mot de mer sand- och jordfärgade nyanser som dominerar resten av ön.

I centrum står öns finaste kyrka – Santa Isabel- som med sina blå och vita nyanser står i stor kontrast till de omgivande husen.

Stadens historia bjuder på både stora och små händelser. Den erövrades av pirater på 1500-talet, och man förmådde då bygga 'Forte Duque de Braga?a', för att skydda invånarna. Sedan kunde man i lugn och ro ägna sig åt den saltproduktion som lämnat spår i stadens namn: 'Sal Rei' – Saltkungen!

Ön var också en viktig anhalt i slavhandeln under åren 1500-1800. I dag lever större delen av befolkningen på fiske, saltproduktion, hantverk och turism.

Här kan man välja mellan fantastiska träskulpturer, batik, färgstarka målningar och annat hantverk av imponerade kvalitet. Turen till Sal Rei fokuserar därför på de olika historiska höjdpunkterna och marknaden, och givetvis finns det tid att ta en titt på utbudet och kanske köpa med sig en souvenir eller två.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Mat och dryck:
Ingår inte.

Tid:
09.00-12.00

Färdledning:
Skandinavisktalande guide.

Bra att ta med:
Kamera, vattenflaska, fickpengar

Santiago med flyg - kan bokas hemifrån

Santiago med flyg - kan bokas hemifrån

Kap Verde-öarna är otroligt olika i både form, fauna och flora. Därför är det en mycket speciell upplevelse att komma från Boa Vista till Santiago, som är den största ön i området.

Läs mer Dölj

Santiagos yta är närmare 1000 km2, vilket innebär att den rymmer långt mer, och de relativt höga bergstopparna på ön ger ett något annorlunda klimat, vilket i sin tur påverkar vegetationen. Därför kommer det inte som någon överraskning att landskapets gröna ton skiljer sig från den mer gyllenbruna tonen på Sal. På Santiago finns också nationalpark där man samlat flera intressanta växter.

Ett besök på Santiago brukar också innebära en god inblick i öarnas historia. Både Vasco Da Gama och Christofer Columbus passerade öarna på väg mot nya upptäckter. Ön var också av stort intresse för 1500-talets europeiska stormakter. Det var i synnerhet öarnas geografiska läge som var attraktivt, både för handel och för kontroll. Därför var det ingen överraskning att britterna, genom Sir Francis Drake, gjord anspråk på ön. Det fick bland annat till resultat att man byggde det berömda fortet Real De Saó Filipe, som ligger majestätiskt med utsikt över de södra delarna av staden 'Cidade Velha'. Här ligger i dag världens äldsta kyrka i de tidigare kolonierna – nämligen 'Nossa Senhora do Rosario'.

Dagen bjuder på en intressant och intensiv rundtur på ön. Vi tittar närmare på den koloniala arkitekturen och den historia som hör till. Vid sidan av berättelserna om européernas verksamhet i området kommer vi också besöka flera av öns vackraste naturparker, som till exempel parken 'Serra Malagueta' med sina imponerande utsiktspunkter och en större eukalyptusskog.

Lunch ingår, och den serveras i Tarrafal, ursprungligen ett område för portugisiska fångar, men numera mest känt för sina behagliga stränder.
Att uppleva flera öar på resan till Kap Verde är en unik upplevelse!

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”. Eventuell avbeställning måste ske senast 7 dagar före utflyktens start för full återbetalning av priset.

I priset ingår:
Flyg tur/retur från Boa Vista till Santiago. Transport till och från de två flygplatserna. Busstur med guide på Santiago och frukost.

Mat och dryck:
Lokal lunch ingår. Antingen grillad fisk eller en lokal gryta. En dryck ingår (vatten/mineralvatten).

Tid:
Heldag, ca kl. 08.00-20.00.

Färdledning:
Engelsktalande guide.

Bra att ta med:
Bekväma kläder och skor. Badkläder och handduk, då vi kan göra ett kort strandbesök. Kamera, vattenflaska och fickpengar.

Kapverdisk afton - kan  bokas hemifrån

Kapverdisk afton - kan bokas hemifrån

Vad sägs om att sitta på stranden och njuta av god mat, musik, en stämningsfull brasa och samtidigt höra vågornas brus? Välkomstdrink och middag ingår.

Läs mer Dölj

Mellan två sanddyner på Chaves-stranden gömmer sig en liten pärla –restaurant Perola D'Chaves. Här har personalen förberett en härlig kväll för oss. En buffé av lokala delikatesser som färska grönsaker, ris, sötpotatis, grillad kyckling, fisk, räkor, korv och kött, serveras. Till dessert blir det några av de berömda sötsakerna.

Vi avnjuter middagen i månskenet vid den sprakande brasan och havet som brusar i bakgrunden. Trubaduren bjuder på stämningsfull musik, en blandning av det lokala och det internationella. Vi tänder brasan och det bjuds upp till dans på den lokala restaurangen.

En trevlig och uppskattad kväll som du inte bör missa.

Mat och dryck:
Välkomstdrink och middag ingår.

Tid:
Kvällsutflykt, ca kl. 18.30-21.00.

Färdledning:
Skandinavisktalande guide.

Bra att ta med:
Fickpengar, kofta och kamera.

Familjekatamaran - kan bokas hemifrån

Familjekatamaran - kan bokas hemifrån

Stig ombord på katamaranen i Sal Reis hamn och följ med på en avkopplande tur på havet. Dryck och snacks ingår.

Läs mer Dölj


Här blir du väl omhändertagen av katamaranens personal, som serverar dig dryck och snacks under hela turens gång.

Vi färdas längs med kusten ikapp med flygfiskar samtidigt som vi håller utkik efter delfiner, till dess vi gör ett stopp för att bada och snorkla. Ibland kan strömmarna vara starka, så barn bör hållas under uppsyn. Snorklingsutrustning finns att låna
Dagen bjuder bland annat på utsikten över Sal Rei Island och den berömda stranden Praia Di Chaves.
Missa inte denna chans att få se ön från havssidan!

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Mat och dryck:
Dryck och snack.

Tid:
För- eller eftermiddag. Ca 4 timmar.

Färdledning::
Engelsktalande personal ombord.

Bra att ta med:
Solskydd, hatt, badkläder och handdukar. Snorkelutrustning finns att låna.

Övrigt:
Det finns ingen garanti för att vi ser delfiner på turen.

Quad South - 4 timmar, kan bokas hemifrån

Quad South - 4 timmar, kan bokas hemifrån

Prova något du inte hittar hemma! Måltider och dryck ingår inte. Glöm inte att ta med körkort.

Läs mer Dölj

Bakom styret i en Quad får du uppleva sann körglädje samtidigt som du utforskar ön. Under turen besöker vi ställen dit man inte kan ta sig med vanlig bil eller buss. Perfekt tillfälle att engagera hela familjen! Följ med på en härlig tur längs stränder och över sanddyner, en minnesvärd upplevelse för dig som inte är rädd för att få lite vägdamm och sand på kläderna.

Du behöver körkort för att kunna köra en Quad. Man kan sitta upp till två personer på en Quad Bike.

Du kan välja en tur på antingen den norra eller södra delen av ön. Om du förbokar Quad, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller senare på 'Min sida' så kommer du delta i den tur som går på den södra delen av ön.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Inga måltider eller dryck ingår.

Färdledning::
Engelsktalande guider.

Tid:
Fyra timmar

Bra att ta med:
Oömma kläder.

Övrigt:
Minimiålder för passagerare på Quad är 7 år.

Valsafari - Boa Vista

Valsafari - Boa Vista

Följ med på valsafari längs med Boa Vistas kust, en perfekt halvdagstur för alla naturälskare. Snacks och dryck ingår. Utflykten körs från början av mars till april.

Läs mer Dölj

Efter en busstur till hamnen går vi ombord på båten Gelidonya, som tar oss med ut till knölvalarnas tummelplatser längs med Boa Vistas kust. Här blir vi vittnen till naturens gång, och kan både njuta och fascineras av valarnas rörelser och lekar. Här finns också alla möjligheter att ta spektakulära foton.

Under turen har vi gott om tid att se valarna och deras kalvar, en nästan magisk föreställning som bara äger rum längs kusten vid Boa Vista. Förutom möjligheten att se dessa majestätiska däggdjur i sin rätta miljö, så ger oss båtens personal god service och fina upplevelser. Dessutom finns en marinbiolog med ombord, som gärna berättar om valarnas beteende, liv och omgivningar de lever i. Under resans gång serveras drycker och snacks.

Att uppleva en djurart i sin rätta miljö är alltid en upplevelse, att se valar är något alldeles speciellt och bör stå överst på alla besökares ”Boa Vista-lista”.

Mat och dryck:
Snacks och bakverk, drycker (vatten, läsk och öl) samt frukt ingår.

Tid:
Halvdag, ca 3-4 timmar. Utflykten körs både för- och eftermiddagar från början av mars till april.

Färdledning:
Engelsktalande personal ombord på båten, samt marinbiolog.

Bra att ta med:
Oömma kläder och bekväma skor, solkräm och insektsmedel, hatt och solglasögon, kamera och kontanter för att köpa souvenirer.