• RESA MED BARN

Solsemester med småbarn - flipp eller flopp?

Med en ny familjemedlem i huset dyker plötsligt nya frågor upp när det börjar bli dags att planera semestern. När är barnet tillräckligt stort för att flyga? Kan vi värma välling på hotellrummet? Kan man köpa blöjor i Medelhavsområdet?

Tidpunkten då du känner dig redo för en utlandsresa med ditt barn är naturligtvis mycket individuell. Vissa kan inte ens tänka tanken att lämna huset de första sex månaderna, medan andra gärna bjuder med hela släkten på en resa för att alla ska få lära känna den nya familjemedlemmen, säger Elisabeth Larsen-Vonstett, som jobbar på Ving och själv är tvåbarnsmamma. Själv har hon tagit med sina två barn på utlandssemester från att de var några månader gamla. – Det kräver förstås lite mer planering jämfört med att vara hemma, men för vår familj var det enbart positivt. Det var andra som skötte städning och matlagning, och vi fick mycket tid för varandra, berättar hon.

Det finns dessutom hotell som är speciellt anpassade för dig som reser med små och stora barn. Sunwing-hotellen har under 50 års tid anpassats ner i minsta detalj för att säkerställa att familjer som reser ska få en så avslappnad och lyckad semester som möjligt. Här har de tänkt på allt – så att du (nästan) slipper tänka överhuvudtaget!

”Om du reser med spädbarn så är Happy Baby-lägenheter guld värda.”

– Det bästa med Sunwing är utbudet av lägenheter som är anpassade för familjer med barn i olika åldrar. Om du reser med spädbarn så är Happy Baby-lägenheter guld värda, tipsar Elisabeth. De är utrustade med det mesta barnet behöver: barnstol, spjälsäng, sulkyvagn, badbalja, blöjhink, babysitter och skötbord – för att nämna några exempel. Lägenheternaär dessutom utrustade med kylskåp, kokplattor, mikrovågsugn och vattenkokare. Blöjor, gröt och annan mat kan du köpa i hotellets egen Mini Market. – De flesta Happy Baby-lägenheter ligger i markplan och har inhägnad terrass med svalkande skuggområden. Helt perfekt när du vill sola medan barnet har det skönt i skuggan, säger Elisabeth. Det är inte heller långt till barnpoolen som aldrig är djupare än 40 cm. Ovanför poolen finns ett solskydd som skyddar små kroppar från solen.

Happy Baby - lägenhet på Sunwing

Easy Travel

 

 Kronan på verket är Easy Travel! Du vet den där härliga känslan av semesterlyx? Den känslan är sällan mer frånvarande än när du måste stå med en skrikande bebis och svettas i incheckningskön på flygplatsen. – När du bor på Sunwing ingår Easy Travel i priset, vilket innebär att du kan checka in ditt bagage på hotellet innan du åker till flygplatsen. Du slipper lång väntetid på flygplatsen och kan traska rakt förbi incheckningskön. Det är lyx, även för oss som inte längre reser med små barn, skrattar Elisabeth.

"Glada barn = glada föräldrar"

Skyddad pool för dom mindre barnen

Så gör du flygresan till en lek

Många av oss tvekar inför att flyga med små barn, särskilt för första gången. Kan besättningen värma barnmat ombord? Finns det skötbord på toaletterna? Tänk om barnet skriker hela vägen?

Många människor oroar nog i onödan för att flyga med små barn. På charterflyg finns det i regel många barnfamiljer ombord, och det går oftast mycket bra, säger Christina Tokle, som har arbetat som flygvärdinna på Thomas Cook Airlines sedan 1997.

”Du slipper lång väntetid på flygplatsen och kan traska rakt förbi incheckningskön.”

Hon menar till och med att det kan vara lättare att flyga med en bebis än med äldre barn, just därför att de är så små att de inte har lärt sig att gå – och för att de sover mycket. Den största skräcken för många är nog att barnet ska gråta hela vägen. – Och vid enstaka tillfällen händer det. Men det brukar gå alldeles utmärkt ändå, även om det inte är drömscenariot. De flesta har stor förståelse för att det kan hända och känner med föräldrarna i det läget, lugnar Tokle. – Det medpassagerare ogillar mest är nog barn som springer okontrollerat i mittgången. Att byta blöja i sätet är inte heller så populärt, påpekar hon.

Planering och packning

 

För att göra flygresan så smidig som möjligt är det två saker som gäller: förberedelser och tålamod. Om du vet att du har packat det du behöver, och är förberedd på de utmaningar som kan dyka upp längs vägen, är det lättare att slappna av – både för dig och för dina barn. – Det är klokt att amma eller ge nappflaska under start och landning, det kan minska eventuellt obehag som kan uppstå om de små får lock för öronen.

Nässpray fungerar bra för lite äldre barn. Försök att följa dina vanliga läggningsrutiner när du reser. Det kan hjälpa ditt barn att somna ombord så att de kommer fram utvilade, förklarar Christina.

På Thomas Cook Airlines kan kabinpersonalen värma både barnmat och nappflaskor ombord, och du kan även få varmvatten till grötpulver. Du får dessutom alltid en burk barnmat och en banan, men om barnet är för litet, eller kräset, kan det vara bra att ta med mat själv. – Det kan vara en bra idé att ta med snacks såsom kex, russin eller frukt till barn som är tillräckligt stora för att äta sånt. Många har gått upp tidigt och kanske rest en bit redan innan flygets avgång. Lågt blodsocker leder som bekant till otåliga barn, säger Christina med leende.

 

Gör flygresan till en lek

CHRISTINA TOKLE

Hon har nästan 20 års erfarenhet som flygvärdinna på Thomas Cook Airlines. Hon menar att många oroar sig i onödan för att flyga med barn.
– I de allra flesta fall går det mycket bra, berättar hon.

Christinas packningstips till handbagaget:

• Blöjor, haklapp och våtservetter.
• Extra napp.
• Minst ett extra ombyte till barnet.
• Ett extra ombyte till föräldrarna.
• En liten kudde kan vara bra att vila på.
• Mat (gröt, barnmat, mjölkpulver, frukt eller annat barnet äter).


 

Läs också våra bästa tips om att resa med barn 

 


Kanske gillar du även dessa artiklar?