Hyrbilsguide Rhodos
Vår hyrbilsguide till
RHODOS
14 pärlor

14 smultronställen på Rhodos

Har du funderat på vad du ska göra på din semester? Med en hyrbil på Rhodos har du frihet att se dig omkring i ditt eget tempo. Kanske besöka vinodlingarna i Embona eller besöka den pittoreska byn Psinthos. Här är några tips.


Tips! Skriv ut guiden och ta med den på resan.

Platser:

 1. Fjärilsdalen
 2. Psinthos
 3. Kolimbia
 4. Tsambikastranden
 5. Prasonissi
 6. Kamiros
 7. Embona
 8. Monolithos
 9. Apollona
 10. Lindos
 11. Malona
 12. Maritsa
 13. Laerma
 14. Lachania

Naturupplevelser

Petaloudes – Fjärilsdalen (1) – belägen på västkusten är en av Rhodos allra vackraste platser. Här kan du under perioden 25 juni till 20 september skåda nattfjärilar, en verkligt fascinerande upplevelse. Men dalen är väl värd ett besök även utan fjärilar – en grön oas för botaniker. När du är här bör du även passa på att besöka den närliggande strutsfarmen ”Ostrich”.

På väg från fjärilsdalen fortsätter vi inåt landet och mot den pittoreska lilla byn Psinthos (2), en fin plats att stanna till på innan man sedan kör vidare mot Archipolis. Där kan man gärna avnjuta en trevlig lunch på någon av de små tavernorna som lockar till att prova det grekiska köket.

Efter det är det så dags att köra vidare mot Kolimbia (3) och på väg dit passerar vi Epta Piges – de berömda sju källorna. Det är ett äventyr att gå igenom den smala tunneln och se dessa konstgjorda källor. Från Kolimbia kör vi sedan vidare upp mot Rhodos stad, ett tips är att stanna till på vägen i Afandou och ta ett dopp vid en av de fina stränder som finns här.

Sol & bad

Vi börjar dagen med att köra österut i ca 30 kilometer mot Archangelos, väl framme svänger vi av mot Tsambikastranden (4) som ligger ett par kilometer ifrån huvudvägen. Det här är en av Rhodos absolut bästa sandstränder!

Den här långgrunda sandstranden med härligt badvatten är perfekt för barnfamiljer. Här finns även ett stor utbud av olika vattensporter och många trevliga tavernor. Letar du efter en mer avskild strand där man kan vara lite mer för sig själv kan du prova att köra ned mot Charaki eller Agathi ca 40 kilometer längre ned utefter östkusten.

Här hittar du fina stränder där du kan tillbringa några timmar i absolut stillhet. För hängivna windsurfare finns ett fantastiskt ställe längst ned på östkusten – Prasonissi (5) - alldeles vid spetsten ca 100 kilometer från Rhodos stad. Här har du också möjlighet att campa.

Historiska Rhodos

Till att börja med kör vi ca 45 kilometer västerut mot Kamiros (6) och den arkeologiska utgrävning som finns där och som har öppet varje dag mellan 08.00 – 18.00. Dorerna byggde Kamiros 1100 f.Kr. Vid entrén säljs broschyrer och små häften som berättar om denna fantastiska plats och dess historia.

Kör sedan vidare mot Kamiros Skala och så upp i bergen mot Embona (7). Väl framme i Embona finner du flera olika vinfabriker, den största av dem – Emery – har öppet varje dag mellan 08.00 – 15.00. Väl värd ett besök är också den familjedrivna lilla fabriken Konaki, här gäller inga speciella öppettider – det är bara att knacka på!

Är du på ön i månadsskiftet augusti/september kan du passa på att stanna till vid någon av Embolas många vinodlingar. Byborna är kända för att vara mycket gästvänliga så här har du chansen att få dina egna handplockade vindruvor.

Från Embona åker vi sedan mot Monolithos (8) där tillfälle finns att ta ett svalkande dopp nere vid den ensliga stranden Agios Giorgos. Den lilla byn Monolithos bjuder på en fantastisk utsikt över havet, så stanna här för att äta lunch i en inspirerande och rogivande miljö.

Från Monolithos tar vi sedan vägen tillbaka mot Embona via Agios Isidoros. Sväng av mot Koutsotis och därifrån vidare upp i bergen till Profiti Ilias. Här finns möjlighet att vandra lite i bergen eller att besöka de berömda små hotellen Hjorten och Hinden.

Varför inte ta en kopp eftermiddagste på det lilla café som serverar härligt doftande örtteer, bryggt på örter som plockats här i bergen. Efter denna lilla paus åker vi vidare till den vackra lilla byn Apollona (9) för att besöka byns museum. Detta museum är ett genuint grekiskt gammalt hem där du får inblick i hur vardagen kunde se ut en gång här på ön.

På väg hem passerar vi ett antal små fina byar som Platania, Eloussa, Dimylia och Soronia, har du krafter kvar så stanna till i någon av dem för ännu en liten paus innan du fortsätter kustvägen upp mot Rhodos stad.

Lindos

Öns stolthet Lindos (10) ligger på östkusten ca 65 kilometer från Rhodos stad. När man börjar närma sig Lindos har man en fantastisk vy över den vitkalkade lilla byn med dess små gränder. Uppe på toppen reser sig det ståtliga akropolis som har öppet varje dag mellan 08.00 – 18.00. Lindos bjuder på allt från historiska upplevelser och trevliga små restauranger till fina shoppingmöjligheter.

Ta gärna med badkläder och passa på att ta ett dopp vid den fina stranden nedanför akropolis.Under perioden april till juni finns massor av härliga apelsiner runtom på ön. Missa inte att svänga förbi Malona (11) där du hittar de sötaste apelsiner som finns att få, även här kan man bli inbjuden av byborna att plocka sin egen frukt.

Äventyr med jeep

Varför inte hyra en jeep och ge sig ut i bergen? Kör längs med västkusten för att sedan ta av i Kremasti och vidare mot Maritsa (12). En fin tur med vackra naturupplevelser där du dessutom får vara ifred för de flesta turistbussar får du genom att köra upp i bergen mot Profiti Ilias och till Apollona och så vidare mot Laerma (13) mitt på ön.

Lokalbefolkningen i dessa byar är oerhört gästvänlig så tveka inte att stanna till för att förslagsvis avnjuta en liten kopp grekiskt kaffe och njuta av stillheten. Kör så vidare mot Profilia och Arnitha, därifrån kan du ta vägen upp mot Messangros innan du åker vidare ned till Lachania (14). I Lachania bör man besöka torget där man serverar oerhört goda grekiska små förrätter och där du kan smaka på det lokala vinet som produceras här i byn. Från Lachania kör vi längs östkusten tillbaka mot Rhodos stad efter att ha upplevt öns innersta och mest genuina delar.