Hyrbilsguide Kreta

Vår hyrbilsguide till

KRETA
19 pärlor

19 ställen du inte vill missa på Kreta

Har du funderat på vad du ska göra på din semester? Med en hyrbil på Kreta har du frihet att se dig omkring i ditt eget tempo. Kanske njuta av utsikten från de små bergsbyarna Apano, Kato Amygdali och Zenia, eller ta ett dopp i den blå lagunen vid Balos. Här är våra bästa tips.


Tips! Skriv ut guiden och ta med den på resan.

Platser:

 1. Vai
 2. Top Lou
 3. Kato Zakros
 4. Nekron Canyon
 5. Sitia
 6. Neapoli
 7. Lassithiplatån
 8. Tzermiado
 9. Matala
 10. Knossos
 11. Mires
 12. Arkadiklostret
 13. Eleftherna
 14. Margarites
 15. Sfendoni
 16. Akrotiri
 17. Agia Triadasklostret
 18. Stavros
 19. Kalathas
Vai

Sandstrand och marknad

Som en oas mitt i den karga landsbygden finns i Vai (1) en vild palmlund, en naturlig palmskog som lär ha bildats efter att araberna en gång i tiden spottat dadelkärnor kring sig.

På den vackra vägen som leder till Vai finns ettt par guldkorn att stanna vid. Det mest inflytelserika klostret Top Lou (2), från 1300-talet, som idag inhyser fem munkar, har även ett museum med föremål från 1600-1800-talet.

Väl nere vid stranden kan du luta dig tillbaka och njuta, framåt eftermiddagen ser du den blodröda solnedgången med den mjuka sanden lekande mellan tårna. Från Vai kör du så ned mot Zakros, där ligger Kato Zakros (3), öns fjärde största palats. I palatset från den minoiska tiden finns en skattkammare med en storslagen samling föremål i elfenben och brons varav en del av dem finns på museet i Sitia.

Fiskare på Kreta

Stanna till vid dödens ravin, Nekron Canyon (4), gravplats under den minoiska tiden. Kör du sedan i riktning nordöst kommer du till Sitia (5), en liten hamnstad med 14 000 invånare. Staden förstördes vid en jordbävning på 1500-talet och stod obebodd i två decennier tills den blev en levande stad igen 1870. Besök gärna staden en tisdag då det är marknad, då är där en härlig stämning med det stora utbudet av olika frukter, grönsaker, kryddor och viner, eller varför inte ett par nya skor?

Är du vinintresserad finns en vinfabrik med provsmakning tio minuter utanför staden.

Vill du passa på att resa någonstans utanför ön har du härifrån möjlighet att ta någon av båtarna som går till Karpathos, Rhodos eller Aten.

Zeus och Lassithislätten

Neapoli (6) var under lång tid huvudstad i Lassiithiregionen fram till 1904 då Agios Nikolaos blev ny huvudstad. Neapoli är en vacker stad med stor variation av gammalt och nytt. Lämna byn bakom dig för att ge dig upp i bergen. Passera de små bergsbyarna Apano, Kato Amygdali och Zenia, fortsätt sedan färden tills du passerar den högsta punkten där du befinner dig 1100 meter över havet, utsikten härifrån är obeskrivlig.

Du är nu alldeles intill Lassithiplatån (7), vägen leder nedåt och in mot platån, passera den första byn, Mesa Lassithi, och sväng sedan höger till Kroustalleniasklostret. Det här klostret var viktigt för kretensarna i deras kamp mot turkarna. Efter ett besök i klostret kan du köra i en cirkel runt platån, en tur på ca. 25 kilometer.

Efter en stund når du fram till den lite större byn Tzermiado (8), vackert belägen på sluttningen till berget Mt Helena. På bergstoppen ligger Karfi med fornlämningar från den minoiska tiden. Hit kan du bara ta dig till fots eller på åsneryggen. I Karfi har man funnit rester av ett offeraltare, statyer och annat. Från Tzermiado fortsätter vägen genom byarna Lagou och Pinakiano fram till Plati.
 
 

Lassithi
Knossos

Därifrån kan man ta sig upp till Diktigrottan där det sägs att guden Zeus föddes i största hemlighet av sin mor Rhea, allt för att hans far Kronos inte skulle äta upp honom. Vid utgrävningar i grottan har man funnit altare, keramik, statyer och längst in en underjordisk sjö. Det fins möjlighet att besöka grottan, men den är inte alltid öppen och man har bara tillträde en bit in i den, hör med den lokala turistbyrån för mer information. Från Diktigrottan fortsätter färden mot Agios Yeorgios, en större by med ett folklore museum beläget i ett vackert hus från 1800-talet, väl värt ett besök.

Knossos

Klippor, strand och palats

Nu är målet de unika strandområdena som finns på sydsidan. Attraktiva platser som Agios Pavlos och Agia Galini bör finnas med i beräkningen, men idag går turen till det speciella strandområdet vid Matala (9). Här är sanden grovkornig och stranden omgiven av kalkstensklippor. Här finns uthuggningar som gjordes för att användas som katakomber, de beboddes senare av lokalbefolkningen och användes också som artilleriställningar under andra världskriget. Slutligen blev det ett tillhåll för hippies som slog sig ned där och inredde dessa klippor som sitt hem. Nu bor inga hippies kvar här längre och området är mer känt för sitt kristallklara vatten och fantastiska läge.

Blir det långtråkigt att ligga på stranden och du känner att det drar i kultur- och historienerven kan du ta dig till det närliggande Festospalatset. Detta palats har kommit att betyda nästan lika mycket som dess systerpalats vid Knossos (10) under den minoiska tiden. Här kan du uppleva utgrävningarna på nära håll. Efter att ha besökt utgrävningarna vid Gortis kan du avnjuta en lunch i byn Mires (11). Se här de gamla resterna av Paulus kyrka och lyssna till den vidunderliga historiens vingsus.

Kloster och historia

Sväng söderut vid byn Stavromenos så når du efter en stund fram till det fantastiska Arkadiklostret (12), en av de mest vördade platserna från den kretensiska frihetskampen 1866. Här kan du se en imponerande ikonsamling, beskåda den originella kyrkfasaden från 1500-talet och uppleva klosterlivet som det en gång var.

På väg från Arkadi bör du sedan göra ett stopp vid den lilla byn Eleftherna (13) där Europas näst största vattencisterner finns. Eleftherna var en romersk provinsby med stort handelsinflytande.

Kaktus
Gerani, Kreta

Keramik, mattor och droppstensgrotta

Därefter kan du stanna till i den närliggande byn Margarites (14), Kretas verkliga keramikcentrum. Möt 76-åriga Manolis som än idag bränner krukor i sin lilla sandugn. Äkta grekiskt! Turen fortsätter därefter längre österut mot Idabergen, i fjärran skymtar tre små toppar med varsin bergsby.

I byn Axos som är känd för sina fina mattor kan du också gärna stanna till. I närheten av Axos ligger droppstensgrottan Sfendoni (15) som du inte bör missa, varje dag finns möjlighet att få en guidad tur i grottan. Om du sedan känner för det kan du göra ett uppehåll för att bada vid området kring Panormo.

Agia Triadasklostret

Akrotiri, ett glömt paradis.

År 1967 påbörjades utgrävningarna i Akrotiri (16) och en rik minoisk stad växte fram, här fann man utsökta fresker. Halvön har en stor militärförläggning men även mycket fina stränder, intressanta grottor och några av Kretas mest sevärda kloster. För att uppleva klosterlivet som det var för 300 år sedan sätter vi kurs mot Agia Triadasklostret (17). Ikonsamlingen här är fantastisk.

Efter en tid i ”celibat” kan de närliggande grottorna med en mångfald av droppsten utforskas. I denna region har man funnit rester från en svunnen tid på Kreta, fynd som dateras längre än 4500 år tillbaka. Efter att ha besökt grottorna i norr kan man så välja två av Akrotiris många fina stränder.

Först stranden vid Stavros (18) med sitt kristallklara vatten och vita sand, och sedan den inbjudande stranden Kalathas (19) varifrån du kan simma över till den närliggande lilla gröna ön. Vägen hem från stranden bör innehålla ett kort stopp vid Elefthores Venizoules grav, mannen som i slutet av 1800-talet gjorde Grekland självständigt. Du kan också njuta av utsikten över Chania by.