Välkommen till Karpathos

Favoritö tillbaka i Vings program – en nyhet värd att glädjas åt
Text: Siri Røhr-Staff Översättning: Gunnar Jägberg Foto: Vings bildarkiv

Den har kallats ”Solens och vindarnas ö”, ön mellan Kreta och Rhodos i den södra delen av Egeiska havet. Karpathos är den näst största av öarna i Dodekaneserna och erbjuder nästan 20 mil stränder. Här finns också vackra små byar, dramatisk natur, kristallklart vatten och ett solsäkert, stabilt klimat. Är du ute efter en avslappnad semester i lugn och ro får du vad du letar efter om du väljer Karpathos.

Karpathos ligger lite isolerad från de andra grekiska öarna och har verkligen lyckats bevara sina traditioner och sin särart. Ön är också präglad av att många av dess invånare har bott och jobbat utomlands, främst i USA.

Det märks inte minst på kombinationen av grekisk gästfrihet och amerikansk servicekänsla, berättar Vings produktchef Eirik Gjønnes.

GREKISKT VARDAGSLIV

Den vackra ön har inte fler än omkring 6.000 invånare och kännetecknas av en varm och välkomnande atmosfär. Byn Pigadia, även känd som Karpathos stad, uppfyller varje föreställning man kan ha om grekiskt vardagsliv.

Här hittar du bland annat den charmerande strandpromenaden med dofter från det grekiska köket. Här träffas människor på tavernorna om kvällarna för att njuta av god mat, gott vin och varandras goda sällskap.

Strandpromenad på Karpathos
Stranden vid Karpathos stad

Staden stoltserar också med en strand, som faktiskt är så lång att den har flera namn. Till exempel Limnitis Beach, Afoti Beach och Monis Beach. Vad du väljer att kalla den spelar inte så stor roll, men ju längre norrut på den du hamnar, desto mer plats finns det i alla fall att breda ut sig på.

I staden kan du också välja mellan flera bra hotell, allt från enklare alternativ till lyxhotell. Välj själv om du vill ha ett rum eller en lägenhet – med nästan ett dussin hotell att välja mellan hittar du säkert något som passar just dig.

Lefkos på Karpathos

LEFKOS OCH AMOOPI

När du reser med Ving till Karpathos kan du också bo i fiskebyn Lefkos, eller charmiga Amoopi. Lefkos är känt under namnet ”Sista stoppet före paradiset” bland lokalbefolkningen. Väljer du att semestra här väntar avslappnande dagar i rofyllda omgivningar, med fantastiska stränder och en handfull tavernor. Amoopi å sin sida frestar med fina, långgrunda badvikar och klart, rent vatten. Längs stränderna finns flera klippor och skär. Undervattenslivet är rikt, så glöm inte att ta med snorklingsutrustningen! Om du blir hungrig eller törstig är det aldrig långt till närmaste taverna och menyerna innehåller som regel de flesta grekiska favoriträtterna.

Byn Olympos på Karpathos

SPÄNNANDE OLYMPOS

Finns det en utflykt du inte bör missa så är det ett besök i byn Olympos. Genom tiderna har många rest runt på Karpathos och upplevt vacker natur och små pittoreska byar, men det är först under de senaste åren man hittat vägen till det isolerade Olympos. I dag är den gamla byn öns största och mest välbesökta sevärdhet. Olympos var från början ett tillhåll för pirater på 700-talet och kunde då bara nås med båt. Med sitt dramatiska läge är byn fortfarande isolerad från resten av ön. Det gör att den gamla doriska dialekten, de gamla folkdräkterna, konsten, kulturen och andra traditioner fortfarande lever i högsta grad.

BRA PRISNIVÅ

Karpathos passar allra bäst för par och för familjer med lite större barn. Här får du bra valuta för pengarna, prisnivån är lägre än på de flesta andra grekiska öar.

Det är också ett utmärkt resmål för den som är ute efter det ”äkta” Grekland, och som tycker om att uppleva saker på egen hand. Jag rekommenderar verkligen en hyrbil för att hinna utforska så mycket som möjligt av ön, avslutar Vings produktchef.

Karpathos