• MAT OCH DRYCK

En smak av Thailand

Förläng semesterkänslan genom att återskapa de bästa matupplevelserna från resan till Thailand. Eller ladda inför den kommande semestern genom att ställa till med en riktig thaifest. Som hjälp på traven bjuder vi på några smaskiga recept från landet i öster. Flera av rätterna kan du dessutom beställa på våra Sunwing-hotell i Bangtao och Kamala.

RECEPT: Johan Åkerberg FOTO: Pelle Lundberg STYLING: Cecilia Eklund Malmborg, Carola Byström

KHAI MED MA MUANG – CHICKEN CASHEW

 

• 300 gram kycklingbröstfilé, tärnad i 2 cm stora bitar
• 1 msk maizenamjöl
• 1 dl matolja
• 2–3 klyftor vitlök, grovhackade
• 1 gul lök, klyftad
• 10 torkade chilis, delade i 2,5 cm bitar
• 1,25 dl cashewnötter, rostade
• 1,5 dl blandad paprika, strimlad
• 1 sats smaksättning, se nedan
• 1 dl salladslök, delad i 2,5 cm bitar
• ev. lite färsk chili


SMAKSÄTTNING:
• 1 msk ljus soja (ex. japansk soja)
• 0,5 msk mörk soja (ex. mushroom soja)
• 0,5 msk ostronsås
• 0,25 tsk vitpeppar, finmalen
• 1 nypa salt
• 1 nypa socker
• 3 msk vatten eller buljong
Blanda ihop och ställ åt sidan.


GÖR SÅ HÄR:
1. Hetta upp lite olja i en wokpanna och stek den torkade chilin snabbt för smak. Lyft ur och lägg åt sidan.
2. Vänd kycklingbitar i mjöl. Hetta upp olja i en wokpanna, fritera bitarna snabbt och slå sedan ur wokpannan så de får rinna av.
3. Torka rent wokpannan och hetta upp så den ryker, tillsätt lite olja och lägg i vitlök. Rör om i ca 10 sekunder.
4. Lägg i lök och stek dem lite transparenta.
5. Tillsätt den friterade kycklingen och sedan cashewnötter och chilis.
6. Slå på smaksättningen och vänd i paprika så att allt täcks i sås.
7. Vänd i salladslök och eventuellt lite färsk chili om du vill, rör om och lägg upp.

KHAO PAD GOONG – FRIED RICE MED RÄKOR

 

• 2 klyftor vitlök, finhackade
• ¼ silverlök, tunnskivad
• 5–10 räkstjärtar, skalade & splittade
• 4–5 dl kokt jasminris, gärna från dagen innan
• 1 ägg
• 1 kvist thai-/kinesisk broccoli, skivad och tärnad (kan bytas ut mot vanlig broccoli eller mangold)
• 0,5–1 tsk ljus soja (ex. japansk soja)
• 0,5–1 tsk ostronsås
• 1 nypa socker
• 3–4 salladslökar, tunnskivade
• olja att steka i
• limeklyftor

GÖR SÅ HÄR:
1. Hetta upp en wokpanna med olja.
2. När oljan börjar ryka, lägg i vitlök + lök och stek under omrörning i ca 15 sekunder.
3. Lägg i räkstjärtar och låt dem steka med i ytterligare 30 sekunder.
4. Lägg i hälften av riset under omrörning i ca 10 sekunder.
5. Tryck in allt ris mot ena kanten och frigör lite yta i pannan.
6. Knäck ägget i den tomma ytan och rör runt i ägget så det blir "äggrörigt".
7. Blanda in ägget i räkriset och stek ytterligare 20 sekunder under omrörning.
8. Tillsätt resterande ris och broccoli,
fortsätt röra.
9. Smaka av med soja, ostronsås, socker och eventuellt lite salt, vänd i salladslöken.
10. Lägg upp på tallriken och toppa med limeklyfta och lite svartpeppar, servera med dipp till.

SOM TUM – GRÖN PAPAYASALLAD

 

• 6–12 thaichilis, delade i 3–4 bitar/st (antal beror på önskad hetta)
• 8 klyftor vitlök, delade i 2–3 bitar/st
• 2 msk torkad räka
• 1 l grön papaya, skuren i smala strimlor (Kan ersättas med strimlad vitkål eller liknande).
• 2,5 dl långbönor, ca 3–4 cm långa bitar (Kan ersättas med haricots verts).
• 1 morot, skuren i smala strimlor
• 5 msk tamarindjuice
• 2–3 st lime, pressade
• 2–3 msk fisksås
• 2–3 msk palmsocker
• 12 coktailtomater, halverade
• 1 dl jordnötter, hackade

GÖR SÅ HÄR:
1. Mortla chili och vitlök till en pasta.
2. Tillsätt räkor och långbönor, mortla så att de går sönder.
3. Blanda i papaya och morot, krama lätt med händerna så att de tar åt sig smak.
4. Smaka av med tamarindjuice, limejuice, fisksås och socker.
5. Vänd i tomathalvor och smaka av igen.
6. Lägg upp och toppa med de hackade jordnötterna.

PAD KRAPOW MOO SAAP – WOKAD FLÄSKFÄRS MED THAIBASILIKA

• 1 msk olja
• 3–4 klyftor vitlök, hackade
• 3–4 thaichilis, skivade
• 300 g fläskfärs
• 0,5 tsk mörk soja (ex. mushroom soja)
• 3–4 långbönor, delade i 3–4 cm bitar
• 1 gul lök, tunnklyftad
• 1 sats smaksättning, se nedan
• 2,5 dl thaibasilika-blad


SMAKSÄTTNING:
• 1 msk ljus soja (ex. japansk soja)
• 1 msk ostronsås
• 0,25 tsk vitpeppar, finmalen
• 1 nypa salt
• 1 nypa socker
• 3 msk vatten eller buljong
Blanda ihop och ställ åt sidan.

GÖR SÅ HÄR:
1. Hetta upp en wokpanna med lite olja så den ryker.
2. Vänd i vitlök/chiliblandning och stek under omrörning i några sekunder.
3. Tillsätt fläskfärs och mosa sönder i bitar under tiden den steks.
4. Fortsätt woka under omrörning tills all vätska kokat bort.
5. Tillsätt mörk soja, bönor och lök, rör om tills färsen fått en mörk fin färg.
6. Tillsätt smaksättning och fortsätt röra tills den tjocknar.
7. Stäng av värmen, blanda i basilikablad och lägg sedan upp.

THAI ROTI - BANANPANNKAKA

 

• 0,5 kg vetemjöl
• 1 tsk salt
• 1 msk socker
• 1 ägg, vispat
• 1,5 msk mjölk
• 2 dl vatten
• 1 dl olja
• 100 gr smör

TILLBEHÖR:
• banan, skalad och skivad
• kondenserad mjölk
• chokladsås
• vaniljglass

GÖR SÅ HÄR:
1. Sikta mjöl i en skål och blanda i socker och salt.
2. Forma ett hål i mitten och slå i ägg och mjölk, rör därefter i vattnet.
3. Slå ut på bänk och arbeta degen i ca 5 minuter.
4. Forma till en boll, täck med plast och vila i minst 30 minuter.
5. Rulla ut degen till en lång stång och dela i 16 jämnstora bitar.
6. Rulla till bollar och pensla med lite olja, lägg sedan tillbaka i skålen, täck med plastfilm och vila ytterligare 30 minuter
7. Smörj in fingrarna i olja, och olja lite på bakbordet också. Ta upp en degklump och tryck ut degen i cirkelrörelser, fukta fingrarna med olja då och då. Degen ska bli så tunn att den nästan går sönder, kavla mellan plastfolieark för att få den extra tunn
8. Hetta upp en panna med olja. Stek pannkakan tills den blir lätt gyllene på ena sidan och vänd sedan.
9. Lägg skivad banan i mitten av pannkakan, ringla på lite kondenserad mjölk. Vik ihop den som ett paket och lägg en klick smör i pannan, detta gör att pannkakan blir frasig och saftigare. Vänd paketet och stek tills det får ytterligare lite färg.
10. Lägg upp på tallrik, häll över chokladsås och kondenserad mjölk. Dela i bitar, stick tandpetare i den och servera, kanske med lite extra glass till.

NAM THANG MO - FRUITSHAKE

 

• 5 dl vattenmelon, skalad, tärnad och urkärnad
• 2 msk råsocker
• 2–3 msk kokosvatten
• 1–2 msk limejuice
• isbitar
• myntablad för dekoration

GÖR SÅ HÄR:
1. Mixa vattenmelonen tills den är helt slät.
2. Blanda i socker, kokosvatten och smaka av med limejuice.
3. Slå upp i glas med is, toppa med myntablad om du vill.

 

Läs mer om Thailand | Ving.se

Kanske gillar du även dessa artiklar?